13 Haziran 2008

AKP’nin Alevi açılımı çöktü

AKP’nin Alevi açılımı çöktü

13/06/2008

AKP’nin Alevi açılımında büyük pay sahibi olan AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu, Başbakan Erdoğan’a yaptığı danışmanlık görevinden istifa ettiğini ve partisine kırgın olduğunu açıkladı.
Çamuroğlu, TBMM’de yaptığı yazılı açıklamada, yakından izlediği “Alevi açılımı” tartışmaları sürecinde, “bir Başbakan yardımcısı” ve partisinden bazı milletvekillerinin, süreç ve şahsı aleyhine yaptığı açıklamalardan rahatsızlık duyduğunu ifade etti.

Çamuroğlu, “Bazı bürokratlarımızın, adeta acele ve heyecanla sürmekte olan bir siyasi tartışmada kesin tavırlar geliştirmeleri bizi düşündürmüştür. Gerek siyasi gerek idari kademelerden gelen bu itiraz ve hatta hücumlara, hükümetimizin ve partimin sessiz kalması önemli bir alınganlık meydana getirmiştir. Siyasetin sabır gerektiren bir uğraş olduğunu bildiğimiz için susmayı ve üstlendiğimiz görevi sürdürmeyi bir borç bildik. Fakat önceki hafta ortaya çıkan iki olay, bizi artık kesin mesaj ve tavırlara zorlamıştır” ifadelerini kullandı.

Çamuroğlu’na yazık oldu

Reha Çamuroğlu’nun, Erdoğan’ın danışmanlığından istifa etmesi, Alevi örgütleri tarafından sürpriz olarak karşılanmadı.

Çamuroğlu’nun, AKP’nin gerçek yüzüyle karşılaştığını ifade eden Alevi örgütleri, “AKP’nin ikiyüzlü, çifte standartlı bu demokrasi ve özgürlük anlayışı, Türkiye’deki milyonlarca Alevinin; eşitlik, adalet, özgürlük ve insanca yaşam talebinde bulunan her kesimin gözünü boyamaya yetmeyecektir” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Reha Çamuroğlu için “Alevi dünyasını da çok iyi bilen biri olarak sonucun böyle olacağını bilmeliydi” dedi. Balkız, “Aleviler nezdindeki kredisini müflis tüccar zihniyetiyle böylesine harcamamalıydı. Reha Çamuroğlu’nun danışmanlıktan istifa etmiş olmasıyla ilgili olarak Alevilerin ne kadar haklı oldukları bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Reha Çamuroğlu’na yazık oldu” diye konuştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ise AKP’nin “dinci boyasının” dökülmeye başladığını söyledi. Gümüş, “Reha Çamuroğlu, Alevileri AKP’ye devşirmek isteyenlerin başında geliyordu. AKP’ye yaranmak için Madımak Oteli’nin müze yapılmasına karşı çıktı.

AKP’nin zihniyet dünyası ile Alevilerin taleplerinin çözüme kavuşmayacağı görülüyor. Reha Çamuroğlu’nun danışmanlıktan istifa etmesi yetmez; AKP’den de istifa etmesi gerekir” diye
konuştu.

(Ankara/ANKA)

Hiç yorum yok: