25 Haziran 2008

Eva Morales'e Bir Darbe Daha

EVA MORALES’E BİR DARBE DAHA

Bolivya"da zengin doğalgaz yataklarına sahip Tarija eyaletinde önceki gün yapılan referandumda halkın büyük bir bölümü daha fazla özerklikten yana oy kullandı. Sandık çıkış anketleri, daha fazla özerklik isteyenlerin oranının yüzde 80 civarında olduğunu gösteriyor. Bu sonuç, ülke kaynaklarının eşit şekilde yeniden paylaşımını öngören solcu Cumhurbaşkanı Evo Morales"in politikalarının reddi olarak değerlendiriliyor.
Resmi olmayan sonuçlara göre referanduma giden seçmenlerin büyük bir çoğunluğu bağımsızlık yönünde oy kullandı. Seçim anketlerinin açıklanmasından sonra özerklik yanlıları ellerinde bayraklarla Tarija eyaletinin merkezinde büyük bir sevinç gösterisinde bulundu. Seçim yetkilileri Çarşamba gününe kadar kesin sonuçların açıklanmasının zor olduğunu bildirdi.

ÖZERKLİK ZENGİNLİK GETİRİR Mİ?
Solcu lider Eva Morales’in gelirin hakça paylaşılması yönündeki politikalarını eleştiren özerklik yanlıları Bolivya’daki ekonomik darboğazın nedenini merkezi hükümet olarak gösterdi. Hâlbuki bağımsız olsak daha fazla zengin oluruz imasında bulunan Morales karşıtları tutumlarından vazgeçmiyor.
Pazar günü halka seslenen Vali Mario Cossio, merkezi hükümeti eleştirerek şunları söyledi: “Merkezi hükümet bize kötü bir miras bıraktı. Ve bu nedenden dolayı biz kıtanın en yoksul ikinci ülkesiyiz. Özerklik yeni bir yol.” Tarija eyaletinde yapılan bu seçim daha önce yapılan 3 seçimle benzerlikler arz etmesi açısından dikkat çekici. Daha önceki seçimlerde de benzer sonuçlar yaşandı. Solcu lider Eva Morales her platformda karşı olduğu özerklik yanlılarına yine sert çıktı ve “Yapılan referandum illegaldir. Bu girişim bizim iktidarımızı baltalamak içindir” dedi.

REFERANDUM SORUNSUZ GEÇTİ
Tarija eyaletindeki referandum birkaç erteleme haricinde önemli bir sorun olmadan gerçekleştirildi. Bölgedeki Yüksek Seçim Komisyonu başkanı Miguel Angel Guzman, Bolivya lideri Eva Morales taraftarlarının iki kasabadaki yolları kapadıklarını ve oy kullananları engellemeye çalıştıklarını söyledi.
Seçim kampanyasını yürüten Ipsos, Apoya, Opinion ve Mercado’nun ilk belirlemelerine göre halkın yüzde 82’sinin özerkliği destekler yönde oy kullanmasının seçim sonuçlarını şekillendirdiğini belirtti. Yüzde 2’lik hata payının hesaplandığı oylamada halkın yüzde 28’si çekimser oy kullandı.

AÇ GÖZLÜ POLİTİKACILAR

Arjantin ve Paraguay sınırına yakın olan ve Bolivya’nın en büyük ihraç kalemi olan doğal gazın çıkarıldığı Tarija eyaleti stratejik bir öneme sahip. Ülkedeki doğal gazın yüzde 85’i bu bölgeden çıkarılıyor. Kaynaklardan daha fazla hak iddiasında bulunan özerklik yanlıları kaynakların eşit bir biçimde dağıtılmasına karşı duruyorlar.
Morales’in batıdaki yoksul bölgeleri desteklemesine karşın Tarija ve diğer bir enerji bölgesi olan Santa Cruz’daki özerklik yanlıları doğalgaz kaynakları üzerindeki kontrolün daha çok kendilerine bırakılmasından yana. Diğer doğu eyaletleri de Eva Morales’in toprak reformuna karşı kendi çiftliklerini korumak için özerklikten yana bir tutum içindeler.
Yeni özerk bölgelerdeki kanunların nasıl işleyeceğine dair belirsizlikler de sürüyor
Öte yandan ülkenin doğusuna bir ziyaret gerçekleştiren devlet başkanı Eva Morales’e suikast hazırlığı içinde olduğu iddia edilen iki kişi polisler tarafından yakalandı. Fakat Morales’e muhalif tutumlarıyla bilinen Santa Cruz’daki yetkililer yakalanan iki kişiyi ava gitmeye hazırlanan iki kişi olduğu nedeniyle serbest bıraktı.

(AP)

Hiç yorum yok: