25 Ağustos 2008

Çevrecilere Su bile Yok

Çevrecilere su bile yok
Gözaltında eziyetin daniskası!
Su yok, tuvalet yok, yemek yok

Alper URUŞ- Tülay ŞUBATLI / Haber Merkezi


Sinop’ta düzenledikleri doğal hayatı koruma kampına katılan ve İnceburun’a nükleer santral yapılmasına karşı oldukları için Valiliğin önünde pasif direniş yapan 33 çevreciye Emniyet’te “terörist” muamelesi yapıldı.
Sinop’ta nükleer karşıtı gençlerin buluştuğu kampın boşaltılmak istenmesini Valilik önünde yatarak protesto ederken polis tarafından gözaltına alınan 30’u yabancı 33 çevreci genç serbest bırakıldı.
Çevreciler bırakılır bırakılmaz kentten ayrılmak zorunda bırakıldı.
Organizasyon sorumlusu Rüzgar Gözüm, 20 ülkeden 130’u yabancı 150 çevrecinin geldiği kampta gözaltılar sırasında Sinop Emniyeti’nde yaşananları VATAN’a anlattı:
Sinop’tan ayrılmanız gerekiyor
Amacımız yenilenebilir enerji kaynaklarına dikkat çekmek ve doğayla uyumlu ekolojik yaşamın varolabileceğini kanıtlamak.
Geçen çarşamba Türkiye Atomik Enerji Kurumu’nun (TAEK) Sinop’taki ofisinde “Nükleersiz yaşam” pankartıyla eyleme katıldık. Hiçbir uyarıda bulunulmadan pankartlarımız alındı. Üçü yabancı olmak üzere altı kişi gözaltına alındı. Bu olayın ardından cuma günü 16.00 ile 19.00 arasında kampı boşaltmamız ve Sinop’tan ayrılmamız gerektiğini söylediler. Mesaj on kadar silahlı jandarma görevlisi tarafından iletildi. Bunun mümkün olmadığını ekolojik tuvaletlerin, mutfakların boşaltılmasının bir gün alacağını kendilerine anlattık. Çernobil’i anımsatmak istedik Cumartesi sabah 9.00’dan itibaren kamp jandarma kordonuna alındı.
Neden kamptan çıkarılmak istendiğimizi güvenlik güçlerine sorduk. “Siz eyleme katılacaksınız, bu yüzden Sinop’tan gitmeniz gerekiyor” yanıtı aldık. Evet eyleme katılacaktık. Sinop Nükleersiz Kent ve Yaşam Derneği’nin (SİNYAD) her cumartesi 18.00’de Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlediği basın açıklamasına katılacaktık. Bunu da Emniyet’e önceden bildirmiştik. 17.00’ye kadar jandarmaya durumumuzu anlatmaya çalışıp, yabancı arkadaşlarımıza korkacak bir şey olmadığını telkin ettik. 17.30’da Valilik tarafından bir tebligat yapıldı ve kampın boşaltılması gerektiği belirtildi. Durumunu protesto etmek istedik. Cumartesi 17.40’ta 28 arkadaşımız Çernobil nüklüer santralinin patlamasında ölenleri sembolize etmek için kendilerini Sinop Valiliği’nin önünde yere atarak pasif direnişe geçti. Bu eylemi gerçekleştiren 28 kişi dışında eylemi izleyen 5 arkadaşımıza da emniyet güçleri müdahale etti. 3’ü Türk, 30’u yabancı 18 ayrı ülkeden 33 kişi, 17.45’te gözaltına alındı.
Konsolosluklara yalan söylendi
Arkadaşlarımızın durumlarını öğrenmek için Sinop Emniyet’ine giden avukatımız Yılmaz Karaduman, içeri alınmadı ve kendisine “İçerideki arkadaşlar avukat istemiyor” denildi. Hem tercüman bulduk, hem de yabancı konsolosluk yetkililerine ulaştık. Alman Konsolosluğu, vatandaşlarının durumu için Emniyet Müdürlüğü’nü aradı. Ancak onlara da “Bizde hiç yabancı gözaltı olmadı” denildi. “Tercüman gelmediği taktirde susma hakkımızı kullanacağız” diyen arkadaşlarımıza “O zaman su yok, tuvalet yok ve yemek yok” yanıtı verilmiş. Emniyet’te sağlık sorunu yaşayan bir arkadaşımıza dahi en ufak bir yiyecek içecek yardımı yapılmadığını biliyoruz. Bazı arkadaşlarımızsa emniyette su ve tuvalet ihtiyaçlarını yaptıkları pazarlıklar sonucu elde etmiş.
Sokağa inişi bile yasakladılar
Gözaltına alınan 33 arkadaşımız pazar sabahı aç, susuz bitkin halde 01.00’de bırakıldı. Arkadaşlarla birlikte SİNYAD’ın ofisine gittik. Temel ihtiyaçlarını karşılamak için geldiğimiz ofisin her iki tarafı yine polis kordonuna alınmıştı. Sokağa giriş çıkışa izin verilmiyordu. “Buradan çıkamazsınız, size otobüs ayarlayacağız, bu gece Sinop’ta kalma imkanınız yok” dediler. Durumumuzu anlatmaya çalışırken bana “Çok konuşma lan” diye bağırdılar. “Biz sizi aşağıda beklerken siz nasıl yukarıda eylem yaparsınız” diye kızan bile oldu. Herkese 125’er YTL ceza kesildi Sinop Emniyet’ine götürülen 33 kişiye önce kimlik tespiti yapıldı. İfadeleri alındı. Sonra da 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun “Emre aykırı davranış” bölümünü içeren 32’nci maddesi gereğince 125’er YTL para cezası kesildi. Kamplarının kapatılması nedeniyle geceyi SİNYAD ile KESK binasında geçiren 80 çevrecinin bir kısmı sabah saatlerinde bisikletlerine binerek kentten ayrıldı. Emniyet, grubun kenti terk etmesi için ayrıca 16 kişilik bir minibüs tahsis etti. Ulaşım bedeli olarak da gençlerden 1500 YTL vermeleri istendi. Grup ancak bu parayı verdikten sonra yola çıkabildi.
Hukuka aykırı bir şey yok
ÇEVRECİ kampa önce izin verip sonra boşaltılması talimatı veren Sinop Valisi Zeki Şanal şunları söyledi “Hukuka aykırı bir işlem olmamıştır. Kampa izin verilen yerde daha sonra izin kaldırılabilir. Demek ki orada bir sorun yaşanıyor ki izin kaldırılmıştır.”
Vali,vekilimizin sözünden çıkmaz
AKP’den seçildikten sonra partiden istifa eden Sinop Belediye Başkanı Zeki Yılmazer de olayı şöyle değerlendirdi: “Sinop’a nükleer santral yapılmasıyla ilgili çalışmalar üç yıldır yoğunlaştı. Sayın Vali çağdaş duygularla kampa izin vermiş.
Ancak; AKP Sinop vekili Abdurrahman Dodurgalı’nın sözünden hiç çıkmaz. Ne derse onu yapar. Dodurgalı ‘izni kaldır’ demiştir o da kampın boşaltılması talimatını vermiştir
Vatan

Hiç yorum yok: