Gül, Erbakan'ı Affetti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, siyasetteki ilk hocası Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ın 'kayıp trilyon' davası nedeniyle verilen 11 ay 2 günlük ev hapsi cezasını 'sürekli hastalık' nedeniyle affetti.
Erbakan'ın mahkûm olduğu davanın sanıkları arasında yer alan Gül, daha önce milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle, şimdi de Cumhurbaşkanı olduğu için yargılanamadı.Kamuoyunda 'kayıp trilyon davası' olarak bilinen dava, Refah Partisi'nin (RP) 'laiklik karşıtı odak haline geldiği' gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasının hemen ardından gündeme gelmişti.
Dönemin Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, RP'ye 1997 yılında yapılan Hazine yardımının yaklaşık 1 trilyonluk kısmının gerçekte harcanmadığı halde sahte belgelerle harcanmış gibi gösterildiği iddiasıyla Erbakan dahil partinin genel merkez ve il yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.
Dört kez erteletti.
Ankara 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'özel belgede sahtecilik' hükmünü içeren 345'inci maddesi uyarınca, Erbakan'ı iki yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme, 139 adet sahte belgenin aynı kasıtla düzenlendiği gerekçesiyle Erbakan'ın cezasını eski TCK'nın 80'inci maddesi uyarınca altıda bir oranında artırarak iki yıl dört aya çıkarmıştı. Erbakan, bu cezası Yargıtay tarafından onandıktan sonra bazı sağlık sorunlarını gösteren rapor almış ve cezasının infazı dört kez ertelenmişti. Erbakan hakkındaki son erteleme kararı, 14 Temmuz 2005 tarihinde altı aylığına verilmişti. Bu süre 14 Ocak 2006'da dolmuştu.Erbakan'ın Avukatları, Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, bu arada yürürlüğe giren yeni TCK uyarınca davanın yeniden ele alınması için müracaatta bulunmuş, bunun reddedilmesi üzerine Avukatların Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptıkları itiraz başvurusu da kabul edilmemişti.Avukatlar daha sonra Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararını temyiz etmişti. Dosyayı inceleyen Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi, 3 Nisan 2006 tarihinde, 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen 6 Mart 2002 tarihli kesinleşmiş kararı bozmuştu. Bozma kararının ardından Erbakan'a yine aynı cezayı veren mahkeme, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da değişiklik yapan yasa uyarınca Erbakan'ın iki yıl dört aylık hapis cezasını 11 ay iki gün olarak konutunda çekmesine karar vermişti.
Söz konusu yasal değişiklik de geçen yasama döneminde Erbakan için AKP tarafından yapılmıştı.
Mayıs'ta evine kapandı
Erbakan, hakkında verilen cezayı Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Altınoluk beldesindeki evinde 26 Mayıs 2008'de çekmeye başlamıştı. Erbakan bir süre önce de Cumhurbaşkanlığı'na af için başvuru yapmıştı.
Gül'ün af kararı dün şöyle duyuruldu:
"Hastanelerce sürekli hastalıkları belirlenen ve bunlara ilişkin raporları Adli Tıp Kurumu 3. Adli Tıp İhtisas Kurulu tarafından değerlendirilerek muayenesi yapılan Necmettin Erbakan'ın sağlık durumunun mahkumiyetinin devam etmesine izin vermediği yolunda anılan kurulca rapor düzenlenmesi ve dosyanın Adalet Bakanlığınca 15 Ağustos 2008 tarihinde Cumhurbaşkanlığına intikal ettirilmesi üzerine Sayın Cumhurbaşkanımız, Adli Tıp Raporu'nda ifade edilen durumun Anayasa'nın 104. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde sözü edilen 'sürekli hastalık' kapsamında olduğunu dikkate alarak, ilgilinin kalan hapis cezasını, söz konusu madde uyarınca kaldırmışlardır."Kararın dün jet hızıyla Erbakan'a tebliğ edildiği öğrenildiGül yardımcısıydıCumhurbaşkanı Gül, 'kayıp trilyon' davasında affettiği hocası Erbakan ile birlikte sanıklar arasında yer alıyor. Gül, o dönemde RP Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Başkan yardımcısıydı. Gül, daha önce milletvekili dokunulmazlığı nedeniyle, şimdi de Cumhurbaşkanı olduğu için sözkonusu davada yargılanamadı.
Ankara Başsavcılığı, 'kayıp trilyon' davasıyla ilgili olarak, Gül hakkında, "Mevcut anayasal sistem gereğince, iddia olunan eylemlerin kanıt ve unsurları tartışılmaksızın, yasal imkansızlık nedeniyle soruşturma yapılmasına gerek yoktur" diye karar vermişti. Savcı Kürşat Kayral tarafından yürütülen soruşturma sonunda Gül hakkında, kovuşturmaya yer olmadığına dikkat çekilerek, "Cumhurbaşkanının, seçilmeden önce işlemiş olduğu kişisel suçlarının takibine ilişkin Anayasada bir hüküm yer almadığı gibi TBMM İç Tüzüğünde de bir düzenlemenin mevcut olmadığı, demokratik rejimlerde Devlet Başkanının dokunulmazlığının kabul gören bir imtiyaz şeklinde oluştuğu" kaydedilmişti.Savcı Kayral'ın verdiği takipsizlik kararına itiraz edildi. İtirazı görüşen Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz, dosyanın Ankara Başsavcılığı'na iade edilmesine karar verdi. Mahkeme, iade kararında Maliye Bakanlığı'nın taraf olduğu ve suçtan doğrudan zarar görmesi nedeniyle dosyanın karara bağlanmadan önce Maliye Bakanlığı'na da gönderilmesi gerektiğini ifade etti. Maliye Bakanlığı, takipsizlik kararına itiraz ederse, dosya yeniden Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek.
Alevionline
20.08.2008 15:12:57
20.08.2008 15:12:57
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder