3 Ekim 2008

ABD Senatosu 700 Milyar Dolarlık Paketi Onayladı

ABD Senatosu 700 Milyar Dolarlık Paketi Onayladı

Finans şirketlerini kurtarmak için Bush yönetiminin önerdiği paket değişikliklerle Senato'dan geçti. Temsilciler Meclisi reddettiği tasarıyı 3 Ekim'de yeniden oyluyor. AB bankacılığa yeni denetimler getirmeye, liderler ortak fon görüşmesine hazırlanıyor.

BİA Haber Merkezi - Washington-Brüksel

2 Ekim 2008, Perşembe

ABD'de Senato, finans sektörünü kurtarmak için hazırlanan tasarıyı değişikliklerin ardından 25'e karşı 75 oyla kabul etti. Daha önce tasarıyı reddeden, yasamanın diğer organı Temsilciler Meclisi'yse değiştirilmiş metni yarın (3 Ekim) oylayacak.

Ana hedefte değişiklik yok

Paket, Hazine’ye, dönüşü olmayan kredilerin 700 milyar dolarlık bölümünü bankalardan satın alma yetkisi veriyor.

Senato oylaması öncesinde yapılan değişiklikler arasında, hükümetin mevduat garantisinin 100 bin dolardan, 250 bin dolara yükseltilmesi, çeşitli iş kollarına bazı vergi indirimleri getirilmesi veya süresi dolan ve dolmakta olan indirimlerin sürelerinin uzatılması yer alıyor.

AB bankacılık denetimlerini artırmaya hazırlanıyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'ndaki yeni tasarı kabul görürse, finans kurumları, riskli olan değerli kağıtları kolayca ellerinden çıkaramayacak ve kağıtların yüzde 5'i güvenilirliği sağlamak amacıyla kredi alan kurumlarda kalacak.

Atılan diğer bir adım da uluslararası bankaların bir Avrupa Bankacılık Denetleme Kurumu tarafından denetim altına alınması. Uluslararası bankaların denetlenmesinden şimdiye kadar ulusal denetleme kurumları sorumluydu.

4 Ekim'de kriz zirvesi

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, küresel mali krize çözüm bulmak amacıyla Britanya, İtalya ve Almanya liderlerini Paris'te yapılacak özel bir zirveye davet etti.

4 Ekim Cumartesi yapılacak görüşmelere, AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet de katılacak.

Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende "ancak gerektiğinde kullanılmak üzere", her ülkenin Gayrı Safi Yurt İçi Hasılası’nın yüzde 3 ü tutarında bir miktarın oluşturulacak ortak bir fonda toplanmasını teklif etti. Balkenende bu fonun büyüklüğünün 380 milyar avro olacağını ve piyasalara güven vereceğini savundu.

Ancak bu öneriye Almanya ve Britanya olumlu bakmıyor. (TK)

* Bu haberi BBC, Deutsche Welle ve uluslararası ajanslardan derledik.

Hiç yorum yok: