5 Ekim 2008

EVLAT ACISI DİNMİYOR

EVLAT ACISI DİNMİYOR
02:03 05 Ekim 2008


PKK önceki gün öğlen saatlerinde Şemdinli"deki Aktütün (Bezele) Karakolu"na bir kez daha bastı. Resmi açıklamalara göre, HPG baskınında 1 astsubay, 6 uzman çavuş ve 8 er yaşamını yitirdi. 6"sı ağır, 20 asker yaralanırken, 2 uzman çavuştan ise haber alınamıyor. Genelkurmay Başkanlığı 23 PKK"linin öldürüldüğünü açıkladı.
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, Genelkurmay Karargahı"nda düzenlediği basın toplantısında, Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü"nün batıdan emniyetini sağlayan Bayraktepe"deki unsurlarına karşı, PKK tarafından Irak"ın kuzeyinde bulunan ağır silahlarının da desteğiyle saldırı girişiminde bulunulduğunu söyledi.
Gürak, PKK’lilerin Kuzey Irak’tan geldiğini ve ağır silahlı olduğunu belirtti. Gürak şunları söyledi: “Saldırı yapılan bölgeye jandarma özel harekât timi kaydırılırken, bölgenin güvenliğini sağlayan timlerin bulunduğu Bayraktepe bölgesine saldırı sürerken, bir jandarma özel harekât bölüğü ve bir komando bölüğü de takviye olarak gönderildi.”

GÜL SINIR ÖTESİNİ İMA ETTİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hakkâri’deki çatışmada 15 askerin yaşamını yitirmesi nedeniyle bir açıklama yayınladı. Gül açıklamasında “Buna kimler yataklık etti, böyle bir saldırıya kimler ne kolaylık sağladı? Bunlar da sonuna kadar araştırılacak, takip edilecek ve herkese bunun hesabı sorulacaktır” cümlesini kullanması dikkati çekti. Gül konuşmasında, Tuğgeneral Metin Gürak’ın söylediği gibi “PKK’lilerin Kuzey Irak’tan geldikleri ve geri döndükleri” tezini işlediği görüldü. Gül şunları söyledi.
“Sözüm ona terör örgütü ayakta olduğunu göstermek için bu saldırıyı yapmıştır. Bir kez daha şunu söylemek istiyorum; bedeli ne olursa olsun sonuna kadar bu mücadeleye topyekûn devam edilecektir. Sadece Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet teşkilatımız değil, devletimizin ve milletimizin bütün varlığı ile bu mücadele sürdürülecektir. Şunu da ifade etmek isterim; bu son hain saldırı nasıl yapıldı? Bu sonuna kadar takip edilmektedir. Buna kimler yataklık etti, böyle bir saldırıya kimler kolaylık sağladı? Bunlar da sonuna kadar araştırılacak, takip edilecek ve herkese bunun hesabı sorulacaktır. Bundan Türk milletinin emin olmasını özellikle rica ediyorum” dedi. Gül ayrıca Fransa"ya yapacağı geziyi iptal etti.

ERDOĞAN: MÜCADELENİN FARKLI YÖNTEMLERİNİ DÜŞÜNÜYORUZ
Başbakan Recep Tayip Erdoğan da Orta Asya gezisini iptal etti. Erdoğan, Türkmenistan"ın başkenti Aşkabat"da yaşayan Türk vatandaşlarına hitap etti. Erdoğan, terörle mücadelede uygulanan yöntemlere ek oalrak nasıl yeni yönetmeler deneneceğini düşündüklerini söyledi. Erdoğan şöye devam etti:
“Mücadelemiz aynı kararlılıkla artarak devam edecektir. Bunun farklı yöntemleri neler olacaktır, bunları görüşüyoruz. Önümüzdeki hafta içerisinde Terörle Mücadele Yüksek Kurulunu daha dar bir çerçevede toplayıp bu konuları görüşme kararını da almıştık. Bu olay bizim biran önce tekrar toplanmamız gerekliliğini ortaya koydu. ""

ÇİÇEK: SALDIRININ ZAMANI MANİDAR
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, saldırının tezkerenin mecliste görüşüleceği günlerin arifesine denk gelmesinin manidar olduğunu söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Hakkari’nin Şemdinli ilçesindeki Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü’ne düzenlenen saldırının tezkerenin Meclis’te görüşüleceği günlerin arifesine denk gelmesinin manidar olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı Çiçek, bayram tatilini geçirdiği Güral Otel’de gazetecilerin soruları üzerine, terörün Türkiye, Orta Doğu ve dünyanın gerçeği olduğunu ifade etti.
Hakkari’den gelen üzücü haberin herkesi yürekten yaraladığını kaydeden Çiçek, şöyle konuştu: "Gerçekten bu haber milletçe hepimizi yürekten yaralamıştır. Bu vesileyle bütün şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Milletimizin başı sağ olsun. Saldırının tam da tezkerenin mecliste görüşüleceği günlerin arifesine gelmesi ayrıca manidardır. Maalesef terör Türkiye’nin, Orta Doğu’nun ve dünyanın gerçeğidir. Türkiye terörle mücadelesini kendi imkan ve kabiliyetleriyle bugüne kadar sürdürmüştür. Bu mücadeleyi sürdürürken zaman zaman hepimizin yüreği yansa da şehitler de verilmiştir. Ancak şunu bilmek gerekir ki terörle mücadele mevsimlik bir mücadele değil, tek tedbirle, tek operasyonla sona erdirilecek bir bela da değildir."
BAYKAL: BÜTÜN PARTİLER KINAMALI
Aktütün saldırısıyla ilgili açıklama yapan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, "Meclisteki bütün partiler hiçbir ayrım göstermeden terörü kınamalıdır, ret etmelidir" dedi.
Baykal, "Maalesef ilk kez de olmuyor. Aktütün Karakoluna bundan öncede ciddi saldırı yapılmıştı ve çok ciddi kayıplar yaşanmıştı. Bu olayda bir bayram ortamında çok acı bir haber oldu. Hepimiz yüreğimizden yaralandık. Vahim bir tablo. Türkiye terörle mücadele konusunu yeni bir anlayışla değerlendirmek durumundadır.
Baykal, Defalarca TBMM"yi olağanüstü toplantıya çağırdık. Terörle mücadele konusunda ortak bir anlayış geliştirmeyi düşündük. Maalesef bu konularda gerekli ilgili gösterilmedi. Böyle bir siyasi dayanışmaya ihtiyaç var. Meclisteki bütün partiler hiçbir ayrım göstermeden terörü kınamalıdır, ret etmelidir. Bu konuda hiçbir siyasi çatlak olmamalıdır. Ayrıca bir büyük toplumsal dayanışmayı sergilemeliyiz" diye konuştu.

***
Aktütün’e ilk saldırı 1992’de
BazI kaynaklara göre, İran, Irak, Türkiye üçgenindeki Aktütün Jandarma Karakolu şimdiye kadar 5 kez saldırıya uğradı. Aktütün Karakolu ilk olarak 13 Eylül 1992"de saldırıya uğradı. Saldırıda, 22 asker öldü. 5 Haziran 2007 günü kalabalık bir grup, ikinci kez karakola saldırdı. Bu saldırıda ölen olmadı. Ancak 22 Temmuz 2007 günü gerçekleşen üçüncü baskında Er Hüseyin Ay yaşamını yitirdi. PKK 10 Mayıs 2008 tarihinde, bir kez daha Aktütün"ü hedef aldı. Baskında 6 asker yaşamını yitirdi. Sınırdaki karakol, öceki gün bir kez daha PKK"nin hedefi oldu. Sınırın Kuzey Irak tarafından düzenlenen baskında 15 asker yaşamını yitirdi.


BİRGÜN - 05.10.2008

Hiç yorum yok: