13 Ekim 2008

Paris'te tarihi ekonomi zirvesi

BANKALARIN FİNANSMANI GÜVENCEYE ALINACAK

Resim

PARİS - Avrupa Birliği dönem başkanı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avro kullanan ülkelerin, kredi sıkışıklığını gidermek için bankaların finansmanını geçici olarak güvence altına alacaklarını söyledi.
Küresel krizin aşılması için Avro kullanan ülke liderlerinin katılımıyla Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen zirve sona erdi.
Sarkozy, zirve sonunda düzenlediği basın toplantısında, ''Avro kullanan ülkelerin girişiminin, bankalara bir hediye değil, bunun bankaların yeniden çalışmaları için yapılan bir girişim olarak görülmesi gerektiğini'' bildirdi.
Sarkozy, zirvenin, küresel krize karşı Avrupa'nın ülkelerin ortak bir tavır alabileceğini de gösterdiğini kaydetti.

"'DAHA YAPILMASI GEREKENLER VAR''
Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, küresel mali krizin giderilmesi için daha çok yapılması gereken iş olduğunu dile getirdi.
Alınan kararı memnunlukla karşıladığını belirten Trichet, ''Güvenin tesisi için, ortaya koyduğumuz birliktelik çok önemli'' dedi.

IMF BAŞKANINDAN AVRUPA'YA DESTEK
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Avro bölgesindeki Avrupa ülkelerinin bankaları korumaya yönelik aldıkları kararları memnuniyetle karşıladığını belirtirken, ABD'den de finans krizine karşı önlemi en kısa sürede uygulamasını istedi.
Strauss-Kahn, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ile düzenlediği basın toplantısında, Avro bölgesi planının kapsamlı olduğunu ve bu plandaki unsurların sonuçta bütün Avrupa tarafından kabul edilebileceğini söyledi.

YOKSUL ÜLKELERE YARDIM
Dünya Bankası'nın politika belirleyen makamı olan Kalkınma Komitesi, bankanın, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerini ve finans sistemlerini destekleyeceğini ve yoksul ülkelere yardım edeceğini açıkladı.
Dünya Bankası Başkanı Zoellick, bu krizden dolayı hiç hak etmedikleri halde yoksul ve gelişmekte olan ülkelerin ağır şekilde etkileneceğini hatırlatarak, "En yoksul ve en zayıf gruplar, en ciddi risklerle karşı karşıya. Bazı durumlarda görülecek zarar kalıcı olabilir. Bu krizle şimdi koordinasyon içinde mücadele etmeliyiz" dedi.

ÜÇ İNGİLİZ BANKASININ KURTARILMA PLANI NETLEŞTİ

Üç büyük İngiliz bankasının kurtarılması için İngiliz hazinesi ile bankalar arasında yapılan görüşmelerin ardından hazırlanan planın ana hatları ortaya çıktı.
İngiltere Hazinesi’nden yapılan konuyla ilgili açıklamada, aralarında Royal Bank of Scotland, HBOS ve Lloyds TSB’nin bulunduğu üç bankanın devletin garantisinde hisse satışı gerçekleştirmesine, hisselerden alınmayan bölümü bizzat devletin satın almasına karar verildiği belirtildi. Bu operasyonun devlete maliyetinin 37 milyar sterline kadar yükselebileceği belirtiliyor.

ASYA BORSALARI YÜKSELDİ
Asya borsaları, küresel finansal krizi dindirmek isteyen ülkelerin aldığı önlemlerin artması nedeniyle yükseldi.
Avustralya'da borsa yüzde 5,6, Hong Kong'da geçen hafta yüzde 16,2 değer kaybeden Hang Seng Endeksi de bugün yüzde 3,2 arttı.
Japonya'da Nikkei Endeksinde bugün ulusal tatil nedeniyle işlem yapılmadı.


Haber AA-13.10.2008

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Değerli Dünya Emekçi halkları;
2008 yılı Ekonomik krizi, kapitalizmin krizidir.. Emekçilerin krizi değidir. Neden? Çünkü; Emekçiler her zaman kriz ortamında yaşatılıyordu zaten.. Bu güne kadar açlık ve yoksulluk sınırında yaşamak zorunda bırakılan emekçiler, hatta asgari ücretle bile iş bulma olanağı kalmayan insanlar derme çatma gecekondularda, bu da insanların başına yıkılarak yaşamak(denirse buna tabi)zorunda bırakılıyordu..
Daha da öte sizlere bir bilgi; Geçen yıl tamda ekim aylarıydı, Dünya Bankası G-8 devletlerine çağrıda bulunarak, eğer 500 milyon Dolar bulunamaz ise dünyada 100 milyon insanın AÇLIKTAN ÖLECEĞİNİ dünyaya duyurmuştu.. Bu kapitalist dünyada 500 milyon dolarcık bulunamadı.. Ne olduda bir yıl sonra kapitalist küresel kriz dayatınca her ülke ayrı ayrı 100 milyar 150 miyar 80 milyar dolar finans piyasalarına yani bankaların kurtarılması için kaynak buldular ve aktardılar..
Evet;bu kriz kapitalizmin krizidir. O nedenle emekçiler bunun bedelini ödeyemez..

Saygılar