2 Ekim 2008

TEHLİKELİ KIŞKIRTMA.!







02/10/2008
Tehlikeli kışkırtma!
Olayın taraflarından birinin Kürt olması nedeniyle yaratılan kışkırtma bölgedeki Kürtlerin hedef alınmasına neden oldu
Altınova’da sıradan bir mahalle kavgası ile başlayan olaylar önce ölümle sonuçlanan bir kavgaya ve tehlikeli bir biçimde bütün beldeyi saran lince dönüştü. Taraflardan birinin Kürt olması beldede kışkırtmalar sonucu Kürtlerin hedefe alınmasına neden oldu. Çıkan olaylarda Kürtlerin evleri ve dükkanları ateşe verilmek istendi. Büyük panik ve endişenin yaşandığı beldede, olaylar önceki gece ve dün gün boyu sürdü. İnsan hakları savunucuları sükunet çağrısı yaparken, güvenliğin sağlanmasını istedi.
Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’ne bağlı Altınova Beldesi’nde ‘sarhoş’ oldukları iddia edilen bir grup genç, arabaları ile Kürt kökenli gençlerin yanından geçerken ‘Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganları attı. Gençler arasında çıkan tartışmaya müdahale etmek isteyen Kürt kökenli gençlerin amcası Abdulrakip Aksu ülkücüler tarafından darp edildi. Olayı öğrenen Kürt gençleri yakınının, paniğe kapılarak kullandığı aracı gençlerin arasına sürmesiyle 18 yaşındaki Oğuz Dörtkardeşler olay yerinde, Ezer Kırca ise hastanede yaşamını yitirdi. Ercan Taşkıran (31), Hamit Timsa (40), Adil Sarıhanlı (27), Mustafa Kaçar (25), Murat Kılınçoğlu (39) ve Enver Ceren ise (40) vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Yaralılar Ayvalık Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınırken, olayın ardından Murat Aksu, gözaltına alındı.
Dükkanları ateşe verdiler
Olayın ardından ‘Şehitler ölmez, vatan bölünmez’ sloganını atarak, İstiklal Marşı okuyan bir grup, beldede yaşayan Kürtlerin evlerini taşladı, işyerlerini talan etti, arabaları yaktı. Jandarma ve polis ekipleri ise beldeyi abluka altına aldı. Gece bölgeye gelen Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu da öfkeli kalabalığı sakinleştirmedi. Yaşanan olayın belde sakinleri arasında yayılmasının ardından provoke edilmek istenen kalabalık, Kürt kökenli bir vatandaşa ait olan evi de ateşe vermek istedi, olay yerinde bulunan itfaiye ekipleri yangını kısa sürede söndürdü. Güvenlik güçlerinin olaylar karşısında yetersiz kalması üzerine, ilçeye Balıkesir ve Ayvalık jandarma komutanlıklarından 200 jandarma ve polis takviyesi yapıldı. Polis, olaylarla ilgili 15 kişiyi gözaltına aldı.
Bu arada olayda ölen Oğuz Dörtkardeşler ve Ezer Kırca’nın cenazeleri toprağa verildi. Dörtkardeş’in toprağa verilmesinden sonra Ezel Kırcalı için ikindi üzeri Altınova Beldesi'nde cenaze töreni düzenlendi. Cenazenin 2 bin kişi sloganları atarak yürüyüşe geçti. Cenazeyi götüren kalabalık yol üzerindeki Kürtler ait işyerlerine saldırınca, yoğun önlem alan jandarma müdahalede bulundu. Alınan tüm önlemlere karşın yaklaşık 10 kadar işyeri tahrip edildi.
Savaş alanı...
Tüm Altınova cadde ve sokaklarının savaş alanına döndüğünü gazetemize anlatan Yenigün Gazetesi Ayvalık temsilcisi Suat Salgın, Kürt kökenli bir vatandaşın işlettiği bir marketin önce camlarının kırıldığını, ardından da marketin ateşe verildiğini aktardı. Salgın, çevre ilçelerden takviye edilen ekiplere rağmen, olayların gece boyunca durdurulamadığını dile getirdi. İntikam yeminleri eden grubun sık sık; ‘şehitler ölmez, vatan bölünmez’ sloganları attığını da dile getiren Salgın, yatıştırılamayan olayların daha da büyüyerek can kaybının yükselmesinden endişe edildiğini vurguladı. Salgın ‘sokağa çıkma’ yasağı olduğu duyumları aldığını sözlerine ekledi.
Öldürmek istiyorlardı...
Olaylar sırasında boş bir binada sıkıştırılan kişiler arasında yer alan Seyfettin Gere, bin kişilik bir grubun ırkçı sloganlar atarak kendilerini linç etmek istediklerini söyledi. “O an ne yapacağımızı bilemiyorduk. Jandarma bizi ablukaya almıştı, ancak yine de can güvenliğimizden endişe ediyorduk. Kalabalığın tek amacı bizi öldürmekti. Bütün evlerimiz, iş yerlerimiz talan oldu” diyen Gere, Jandarma aracıyla evlerine getirildiğini belirtti. Gece boyunca uyuyamadığını anlatan Gere, gece boyunca sloganlar eşliğinde yürüyüş düzenlendiğini kaydetti.
4-5 evde toplandılar
Murat Aksu’nun akrabası olan ve olay sonrası linç edilmek istenen Emin Aksu “Buranın yerli çocuklarından biri bizim köylülerden birinin eşine laf atmış. Kocası da karşılık verince bir arbede olmuş ama olay büyümemiş. Ondan sonra başka bir noktada buranın yerli çocukları bir arkadaşımızı kıstırıp tartaklıyorlar. Başka bir arkadaşımızda o sırada aracının içinde olayı görüyor. Panikle kalabalığın içine giriyor ve yaralananlar oluyor” diyerek olayın nasıl meydana geldiğini anlattı. Aksu, korkudan dışarı çıkamadıklarının dile getirdi. (Balıkesir/EVRENSEL)

Sükunet çağrısı
Yaşanan olayların ardından insan hakları savunucuları sukunet çağrısı yaparken olayların büyümemesi için güvenliğin sağlanmasını istedi. Toplumda sürekli bir şiddet ve çatışma kültürünün oluşturuluyor olmasının zaman zaman böyle üzücü olayların yaşanmasına neden olduğunu ifade eden Meclis İnsan Hakları Komisyonu üyesi ve DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, tarafların sükunet içerisinde hareket etmeleri gerektiğini kaydetti. Sarılan evlerden birinde hamile bir kadın olduğunu onun da dışarı çıkarıldığını dile getiren Birdal “Umarız bu yaşanan son acı olur. Gerilimlerin aşağı çekilmesi için güvenlik güçlerinin sorumlulukları oldukça ağır” dedi. Altınova’da yaşanan olayları değerlendiren İHD Genel Sekreteri Sevim Salihoğlu da insanların can güvenliğinin bir an önce sağlanmasını gerektiğini kaydetti. Gerginliğin daha da büyümemesi için gerekli önlemlerin alınmasını isteyen Salihoğlu, olaylarda can kaybının olmasının oldukça üzüntü verici olduğunu ifade etti. Salihoğlu bölgeye heyet göndereceklerini kaydetti.

Evrensel

Hiç yorum yok: