1 Şubat 2009

BİR MİLYARIMIZ AÇ!

BİR MİLYARIMIZ AÇ!
28 OCAK 2009

2008 yılı itibariyle dünyada 963 milyon insanın açlık sorunu yaşadığı açıklandı. Üstelik açlık sorununa karşı mücadelede sonuçların ‘dramatik’ düzeyde olduğu ifade ediliyor…

İspanya’nın başkenti Madrid’de, 95 ülkenin temsilcilerinin katıldığı Birleşmiş Milletlerin (BM) ‘Herkes İçin Gıda Güvenliği Üst Düzey’ toplantısı başladı. Toplantının açılışında bir konuşma yapan Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) Genel Müdürü Jacques Diouf, 2008 yılı itibariyle dünyada 963 milyon kişinin açlık sorunu yaşadığını söyledi. Diouf “açlık sorununa karşı mücadelede sonuçlar dramatik" dedi.

Yaşanan küresel mali krizin tarım alanına yönelik yatırımları azaltacağına dikkat çeken Diouf dünyadaki açlık ve gıda güvenliği ile ilgili sorunların ‘daha da kötüleşme riskiyle karşı karşıya kaldığını’ ifade etti. Diouf, BM’nin 2015 yılına kadar açlık sorunu yüzde 50’e indirme hedefine 2150’de ancak ulaşacağını söyledi.

40 MİLYON ARTIŞ!

FAO ile Dünya Gıda Programı (WFP) toplantıda basına dağıttıkları raporda, 1996 yılında Dünya Gıda Zirvesi’nin yapıldığı dönemde dünyada 830 milyon kişinin açlık sorunu yaşadığı hatırlatılarak, tüm vaatlere rağmen açlık sorunu yaşayanların sayısında azalmanın olmadığı belirtildi. BM istatistiklerine göre, 2007 yılında 923 milyon, 2008 yılında ise 963 milyon kişi dünyada açlık sorunu yaşıyor.

Açlık sorununun düşme yerine büyümesinin temelinde enerji fiyatlarının artışı ile birlikte gıda fiyatlarının artması yatıyor. Gıda fiyatları 2008 temmuz ayından bu yana düşmesine karşın, 2005 yılına göre yüzde 28, 2000 yılına göre ise yüzde 61 oranında arttı.

3 KİŞİDEN 1’İ KRONİK AÇ

Dünyada gıda sorununun 33 ülkede ‘kritik’ aşamada olduğunu belirten FAO, açlığın ciddi boyutlarda olduğu Afrika’nın güneyinde her 3 kişiden 1’inin ‘kronik açlık’ yaşadığını kaydetti. Kötü beslenme sorununun ise en çok kalkınmakta olan ülkelerde görüldüğüne işaret edilirken, Hindistan, Çin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Bangladeş, Endonezya, Pakistan ve Etiyopya’nın kötü beslenme sorunu yaşayan ülkelerin yüzde 65’ine tekabül ettiği vurgulandı.

‘SÖZÜNÜZÜ TUTUN’

İngiltere Londra merkezli düşünce kuruluşu Shatham Hous, iklim değişikliği, su sıkıntısı ile toprak çekişmelerinin 2030 yılında yüzde 50 oranında artması tahmin edilen gıda ihtiyacının karşılanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Tüm olumsuz verilere rağmen FAO, tarım alanında özellikle küçük işletmelere daha fazla yatırım yapılması çağrısında bulundu. İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ise, gelişmiş ülkeleri, 1996 yılında BM zirvesinde açlıkla mücadele konusunda verdikleri vaatlerini yerine getirmeye çağırdı. Moratinos, gelişmiş ülkelerin 2012 yılında gayri resmi yurtiçi hasılalarının yüzde 0,7’sini açlığa karşı mücadele için vermelerinin bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: