6 Şubat 2009

Bu nasıl Soruşturma?

Bu nasıl soruşturma?
Cumali Akkaş
05/02/2009
Öğretmenlerine sahip çıkan öğrencilere soruşturma açıldı. Soruşturma öyle yürütüldü ki öğrenciler hastanelik oldu

Adana öğrencilere öyle bir soruşturma açıldı ki öğrenciler psikolojik tedavi görmek zorunda kaldı. Öğrenciler yaşadıkları travma nedeniyle yeşil reçeteli ilaçlar kullanmaya başladı. Öğrencileri bu duruma getiren ‘suç’ ise öğretmenlerine sahip çıkmak. Üstelik öğrencilerin psikolojisini bozan soruşturma velilerden gizlendi. Öğrencilere akıl almaz sorular soruldu. Yaşananlara isyan eden veliler ve Eğitim-Sen sorumluların cezalandırılmasını istiyor.
Geçtiğimiz Haziran ayında Eğitim-Sen üyesi Sahil Onat, öğrencilerinin cuma namazına götürülmesine ve Said-i Nursi kitaplarının dağıtımsına karşı çıktı. Onat bu tepkisinin ardından sürgün edildi. Öğretmenlerine sahip çıkan öğrenciler sürgün geri alınması talebiyle bir dizi eylem yaptı. Bu eylemlerden birisi de 13 Haziran günü okulda yapılan basın açıklamasıydı. Bu açıklamayı diğer eylemlerden ayıran fark ise katılan öğrenciler hakkında emniyet ve valiliğin talebi ile soruşturma açılması oldu. Ancak fark bununla da sınırlı kalmadı. Haklarında soruşturma açılan öğrencilere sorulan akıl almaz sorular öğrencilerin psikolojik tedavi görmek zorunda bıraktı. Ve gördükleri tedavinin ardından öğrencilere verilen raporlarda, ‘Yaptıkları davranışın doğru olmasına karşın olayın ardından yaşadıkları nedeniyle psikolojileri olumsuz etkilenmiştir’ denildi.
İşte o sorular Skandal soruşturmada öğrencilere;
  • Tespit edilen suçu işlediniz mi?
  • Bazı sendika ve derneklerin eylemlerine niçin katıldınız?
  • Bu eyleme katılmanızı size kim söyledi?
  • Sizi kim teşvik etti?
  • Bu eyleme katılmanızda sizi bir zorlama ve tehdit yapıldı mı?
  • Yapıldıysa kimler tarafından yapıldı?’ gibi sorular yöneltildi.
    Yeşil reçeteli ilaç verildi
    Çocuğuna psikiyatr tarafından yeşil reçeteli sakinleştirici ilaçlar verildiğini söyleyen veli İrfan Doğan çocuğunun diğer çocukların yaşadığını baskıyı yaşadığını aktardı. Doğan, çocuğunun bir süre daha psikolojik tedaviye periyodik olarak devam etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
    Soruşturma açıldığında kendilerine haber verilmediğini ifade eden öğrenci velisi Zahit Taşkın da, çocuğunun psikologa götürenlerden biri. Taşkın, “Derslerinde düşüş yaşandı. Uyku düzeni bozuldu. Şu an çocuğum ilaç tedavisi görüyor” dedi.
    Derslerine de giriyorlar
    Güngör Çoban ise disiplin kurulunda çocuklara soru soran ve çocukları bu olumsuzlukları yaratan öğretmenlerin aynı zamanda derslere de girdiğini hatırlattı. Bu durumdan çocukların olumsuz etkilendiğini aktaran Çoban, çocuklar öğretmenlerin kendilerine tavır aldıklarını düşündüklerini söyledi.
    Bir başka veli Berrin Doğan, çocuğunun soruşturmadan sonra okula gitmek istemediğini belirtti. Doğan, “Kızım doğru bir tavır aldığının farkında. Haklının yanında oldu ve bunu savunmak için okuluna devam edecek” diye konuştu.
    Çocuklar çapraz sorguya alındı
    Çocukların rehber öğretmenler tarafından çapraz sorguya alındığını ifade eden Eğitim-Sen Adana Şube Başkanı Güven Boğa, öğretmenler, öğrenciler ve velilerin yan yana geldiği bir eylemin yasa dışı bir eylem gibi lanse edilmeye çalışıldığını söyledi. Eylem sırasında çocukların ‘Sahil öğretmenimizi istiyoruz’ şeklinde slogan attıklarını belirten Boğa, taleplerin normal ve doğal olduğunu vurguladı. Velilerin aldığı raporlar ve doğrultusunda suç duyurusunda bulunacaklarını dile getiren Boğa, valilik ile yapılan görüşmelerde verilen sözlerin ise uygulanmadığını söyledi. (Adana/EVRENSEL)

    Namaz kıldıranlara ceza yok
    Adana da haziran ayı içerisinde benzer bir olay daha meydana gelmişti. Fatih Terim Lisesi’nde erkek öğrencilerin okul çatısında namaz kılmıştı. Olayın görüntülerinin basına yansıması üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatılmıştı. Ancak soruşturmada, damında namaz kılınan okulun yönetici ve öğretmenlerine ceza verilmesine gerek olmadığına karar verilmişti.

    Evrensel Gazetesi
  • Hiç yorum yok: