3 Şubat 2009

"ÇIKARDIĞINIZ KANUNLARA KİMSE UYMUYOR" SAYIN MİLLETVEKİLİM’

"ÇIKARDIĞINIZ KANUNLARA
KİMSE UYMUYOR"
'SAYIN MİLLETVEKİLİM’
28 OCAK 2009

BAŞAK TURAN ANKARA


İstanbul Ümraniye Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Sinter Metal işyerinde çalışırken DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlendikleri için 22 Aralık 2008 tarihinden itibaren işten çıkarılan işçiler, Mecliste ziyaret ettikleri çeşitli siyasi partilerden milletvekillerine sorunlarını anlattılar, yasal haklarını kullandıkları için cezalandırılmaktan duydukları üzüntüyü dile getirdiler.

İşçiler adına yapılan açıklamada, “380 Sinter Metal işçisi sırf sendikalı oldukları için işten çıkartıldı. Sadece işten çıkarılmakla kalmadılar, İş Yasası’nın 17’inci maddesine göre almaları gereken kıdem ve ihbar tazminatlarını alamadılar. İstanbul’un orta yerinde yaşanan bu hukuksuzluğu protesto ediyor, TBMM’ni yürürlükteki kanunların uygulanması için gerekli önlemleri almaya davet ediyoruz” denildi.

Tazminatlarının ödenmemesinin yanı sıra işçilerin, çalıştıkları süre için ödenmesi gereken ücretlerini de alamadıkları belirtilen açıklamada, işçileri yıllarca sigortasız ve eksik ücret bildirimiyle çalıştıran zihniyetin kanunları göz göz çiğnemesine sessiz kalınmaması gerektiği vurgulandı. Açıklamada şu görüşlere de yer verildi: “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 51’inci maddesinde sendikalı olmanın her çalışanın hakkı olduğu ve hiç kimsenin sendikaya üye olması nedeniyle baskı göremeyeceğini belirtiliyor. Ne yazık ki bazı işverenler bu açık hükme rağmen hukuk tanımıyor, Anayasa ve kanunları çiğnemekten çekinmiyor.”

Yaklaşık bir aydır sürdürülen mücadele boyunca, Birleşik Metal İş Sendikası önderliğinde işçiler, birçok protesto ve yürüyüş düzenledi, suç duyurusunda bulundu. Sendika, bu akşam da “Sinter İşçileri ile Dayanışma Gecesi” düzenleyecek.

Sinter Metal işçilerinin yaşadığı sorunun bir benzerini de Ankara Sincan Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tega Mühendislik işyerindeki işçiler yaşıyor. Tega Mühendislik işçileri geçen yıl Şubat ayında Birleşik Metal İş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkarıldılar. İşçilerin fabrika önündeki direnişleri o günden bugüne devam ediyor.

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: