Önce iş, sonra ihale
Saadet Partisi (SP) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Mehmet Bekaroğlu, İBB'deki ihale yolsuzluğunu belge ve görüntüleriyle birlikte açıkladı. Bekaroğlu, ihalelerin pazarlıkla müteahhitlere dağıtıldığını yayımladığı gizli kamera kayıtlarıyla da belgeledi.
İstanbul Haber Servisi- Saadet Partili Mehmet Bekaroğlu dün Fatih’teki Berr Otel'de düzenlediği basın toplantısında İBB tarafından açılan ihalelerde yapılan yolsuzlukları görüntü ve belgelerle ortaya koydu. Bekaroğlu’nun basına dağıttığı görüntü kayıtlarının birinde, İBB’nin Muammer Aksoy Caddesi Gümrük Yolu-Halkalı Caddesi 2’nci Kısım Yol İnşaatı işinin verildiği Gürhan İnşaat’ın yetkilisi ile İBB’nin Fen İşleri Daire Başkanlığı yetkilisi arasındaki tartışmalar yer alıyor. 27 Ocak 2008 tarihli görüntüde konuşan Gürhan İnşaat yetkilisi, Halkalı’daki yol çalışması işine yaklaşık 1 yıl önce başladığını ancak ödemelerinin yapılmadığını söylüyor. 12 aylık sürede çeşitli yerlere “avanta” para ödediğini de anlatan müteahhit firma yetkilisi, inşaat işini “ihalesiz” yaptıklarını da itiraf ediyor. Kamu İhale Kurumu (KİK) kayıtlarına göre, söz konusu işin ihalesi 19 Ocak 2009’da yapılıyor. 26 Ocak 2009’da da sözleşmenin imzalandığı da belirtilen KİK kayıtlarında ihalenin bedeli 8 milyon 320 bin 970 TL olarak belirtiliyor. Gizli kamera kayıtlarında firma yetkilisi özetle şöyle anlatıyor:
“...Bu inşaatların bana bir maliyeti var. Bunun dışında da maliyetleri var. Bunu sizde biliyorsunuz. Beni kurtların kucağına attınız 700-800 milyon para ödettiniz. Bu iş 7 trilyon, 3 trilyon da avantadan para ödemişim. Yani bu vicdana, ahlaka, müslümanlığa sığmaz. Kardeşim ne istiyorsanız onu yapın. Ama biraz elinizi vicdanınıza koyun ya! Biz hepimiz aynı taraftayız. Şimdi siz piyasa araştırması yapıyoruz diyorsunuz. Neyin araştırmasını yapıyorsunuz. Sen bunu 50 milyon’a 100 milyon’a malettiğin zaman birileri sana aferin mi diyecek? Diyecekse o birilerini söyle ben onlara gideyim, sana yine aferin desinler.
Ben daha önce Abdurrahman Bey’e (İBB Fen İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Ocak) çıktım. Kendisi bana dedi ki ‘Ya boşver. Ben seni tanıyorum. Bak elektirik ve peyzaj pozlarını bilmiyorum, onun dışındakiler neyse o’ dedi. Biz yıllardır birlikte çalışıyoruz. Burası siyasi bir yer her türlü hizmeti size veriyorum. Aldığım parayla iş kafa kafaya bile çıkmıyor. Siz beni işin içine sokmuşsunuz, çalıştırmışsınız, bu kadar iş yapılmış, bu noktaya gelmişiz bu noktadan sonra ben aman aman sözleşmemi yapıyım da 9 ay sonra paramı alıyım diyorum. Ben 8 ay önce yaptığım işin parasını 1 yıl sonra alacağım. İşi yaparken bana kim yap dediyse, benim muhatabım ol olsun o zaman. Biz bi hizmet yaptık derdimiz ana paramızı kurtarmak. Ben koskoca Gap İnşaat’ın adamıyım. 70 tane ayakkabı boyacasıyla uğraştım. İdare bana yap dedi, ben de yaptım. Benim İBB’ye yıllık cirom 250 trilyon. Benim şuan da 8 devam eden projem var. Sizin sorununuz ben çözdüm. Eksik kalan yolunuzu ben bitirdim. İhalesiz bitirdim...Ben 1994’de Sağlık Bakanlığı’na da söz üzerine iş yaptım. İş bitti. Ondan sonra ihale yapıldı. Ama kriz nedeniyle devlette yapılan tüm işler durdu. 5 yıl sonra paramı aldım...”
“Topbaş, görevden alınsın”
SP’li Bekaroğlu, görüntülerle ortaya çıkan yolsuzluğun hukuki ve siyasi yükümlülükleri olduğunu belirterek, “Bu hırsızlığın belgesidir. Burada rüşvet var, yasadışılık var, tehdit var... Bu cezai sorumluluk getirir” dedi. Konuya ilgili savcılığa suç duyurusunda da bulunduklarını da kaydeden Bekaroğlu, İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın ve diğer sorumluların yargılanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın atadığı İçişleri Bakanı’nın izin vermesi gerektiğini de anımsattı. Bekaroğlu, “Bu olay soruşturulmazsa sorumluluk başbakanındır. Krallar gibi yaşayan bürokratlarınızı görevden alacak mısınız?. Biz bu konuyu savcılığa götürdük. Bunu açıklama nedenim oyunları bozmak” dedi. CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu’na da çağrı da bulunan Bekaroğlu, “Çantasındaki belgeleri açıklasın” diye konuştu.
Belediye iddialara yanıt verdi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ''İhale Kanunu'nun düzenlediği kamu ihalelerinin en doğru şekilde, saydamlık, rekabet, eşit muamele, gizlilik, güvenirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri temelinde'' yapıldığını, Saadet Partisi'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mehmet Bekaroğlu'nun yönelttiği suçlamaların, ''hiç bir mesnedinin olmadığını'' bildirdi. Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, ihalelerin bir günde başlanıp bitirilen işlemler değil prosedürü olan ve sonuçlandırılması zaman alan sürece tabi olduğu, ayrıca ihalelerin hemen sonuçlandırılacağına dair bir hükmün de kanunda yer almadığı belirtildi. Tekliflerin alınması, belgelerin incelenmesi, tekliflerin değerlendirilmesi, tekliflere ait belgelerin bilgisinin istenilmesi, aşırı düşük sorgulamanın yapılmasının ihalenin süresini belirleyen unsurlar arasında yer aldığı ifade edilen açıklamada, bunun tüm ihaleler için geçerli olduğu vurgulandı.
Açıklamada, 4734 sayılı kanunun 36 ve 37. maddelerinde ihale sürecinin açık şekilde düzenlendiği, buna göre ihalelerde isteklilerce idareye teslim edilen tekliflerin sıra numarası verilerek teslim alındığı kaydedildi. Açıklamada, teslim alınan her teklifin 'teslim belgesi tutanağı' düzenlenerek istekliye verildiği, zarfların açık oturumda yine sıra numarasına göre İhale Komisyonu'nca istekliler önünde açılarak, tekliflerin açık bir şekilde okunduğu belirtildi.
Kanuna göre, açık oturumda zarf açma ve belge kontrol tutanağı ve teklif fiyatlara ilişkin tutanağın, hazır bulunanlar önünde talep edilenlere tutanakla verildiği aktarılan açıklamada, bu belgelerin İhale Komisyonu üyelerince imzalandıktan sonra açık oturumun kapatıldığı anlatıldı. Açıklamada, İhale Komisyonunca daha sonra kapalı oturumla belgelerin incelenerek üzerinde aranan kriterlerin var olup olmadığının araştırıldığına işaret edilerek, birim fiyatlı tekliflerde her birimin fiyatının tek tek sorgulanmadığı, verilen toplam teklife bakıldığı kaydedildi.
İhale sonuçlandırılarak, ihale kararı komisyonca imzalandıktan sonra ihale yetkilisinin onayına sunulduğuna dikkat çekilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi: ''Bu gerçekler ışığında, İhale Kanununun düzenlediği kamu ihalelerini en doğru şekilde saydamlık, rekabet, eşit muamele, gizlilik, güvenirlik ve hesap verebilirlik ilkeleri temelinde yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesine, Bekaroğlu tarafından yöneltilen suçlamaların hiç bir mesnedi yoktur. Halkalı'da yapılan yol ve kavşak inşaatı işi iki ihalenin konusu olmuştur. Halkalı Gümrük Yolu inşaatının ilk etap ihalesi 22 Şubat 2006 tarihinde GAP İnşaat'a ihale edilmiştir. Yol ve kavşak işi olarak çıkılan ihale süresinde iş bitirilmiştir. Söz konusu işin 2. etabı ise 19 Ocak 2009 tarihinde Gürhan İnşaat tarafından üstlenilmiş ve inşaat halen devam etmektedir. Sadece yol inşaatı olarak başlatılan ihalenin 140 gün süresi vardır. Dolayısıyla 'işe başladıktan 11 ay sonra ihalenin yapılması' iddiası yersizdir. İki farklı ihale vardır ve ilk ihale ile ikinci ihale birbirinden ayrıdır. Sayın Bekaroğlu'nun konuya tam hakim olmadığı veya yanlış bilgilendirildiği açıklamalarından anlaşılmaktadır.''
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder