28 Şubat 2009

RTÜK'ten pes dedirten ceza

RTÜK'ten pes dedirten ceza
RTÜK hükümeti eleştiren haberleri suç sayıyor!..

Şebnem HOŞGÖR / VATAN ANKARA
RTÜK, hükümeti eleştiren haberler nedeniyle Show TV’yi taraflı yayın yapmaktan suçlu buldu ve YSK’ya başvurdu. Karar, kurulun AKP kontenjanından seçilen üyelerinin oylarıyla alındı. Kurula CHP kontenjanından üye olan Sevinç, Akman’ın Deniz Feneri e.V yolsuzluğu nedeniyle kanallara baskı uyguladığını ileri sürdü

Radyo Televizyon Üst Kurulu, 23 Şubat’taki ana haber bülteninde “taraflı” ve “seçim dönemleri yasaklarına aykırı haberlere” yer verdiği gerekçesiyle Show TV’yi suçlu buldu. RTÜK’ün bu kararına gerekçe olan haberler arasında Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in kamuoyunda büyük yankı uyandıran “Bizimle uyumlu çalışacak yerel yöneticileri seçmemiz gerekiyor” açıklaması, AKP’li Haluk İpek’in baldızının villasıyla ilgili haber ile “Emeklinin bakana borç isyanı”, “Alan mutsuz, almayan umutsuz”, “Devlet destekli miting olur mu?” başlıklı haberlerin bulunduğu, sözkonusu haberlerin ertesi gün sabah bülteninde tekrarlanmasının da “taraflılık” göstergesi kabul edildiği öğrenildi.

Sert tartışma yaşandı

Karar RTÜK’ten CHP’li 3 üyenin itirazına rağmen 6 AKP’linin oyuyla geçti. Toplantıda RTÜK Başkanı Zahid Akman ile üye Şaban Sevinç arasında karşılıklı hakaretleşmeye varan sert tartışmaların yaşandığı öğrenildi. Seçim yasaklarıyla bağlantılı olduğu için YSK’nın onayına giden karar çerçevesinde, YSK ’olur’ verirse, sözkonusu kanala “ekran karatma” da dahil olmak üzere yaptırım uygulanabilecek.

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Şaban Sevinç, alınan karara tepki gösterirken, RTÜK Başkanı Zahid Akman’ı , “Deniz Feneri yolsuzluğunda karşı karşıya kaldığı durum nedeniyle, RTÜK’ü televizyon sektörü üzerinde baskı unsuru olarak kullanmaya çalışmakla” suçladı. Sevinç, VATAN’a yaptığı açıklamada “RTÜK’ün daha fazla itibar kaybına uğramaması için” Akman’ın derhal istifa etmesini istedi.

’AKP’ye laf söyletmem’

Akman’ın “Deniz Feneri davasında bana sahip çıkan AKP’ye laf söyletmem” mantığıyla hareket ettiğini savunan ve aslında “kraldan çok kralcı olma” şeklindeki bu tutumun AKP’yi de bir süre rahatsız edeceğini belirten Sevinç, “Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere diğer partiler ve adayları aleyhine malum kanallarda onlarca kişilik haklarına saldırı niteliğinde haberler yayınlanırken, nedense arkadaşlarımız bunu görmezden geliyor, ama sözkonusu AKP ve adayları olunca konu süratle kurul gündemine geliyor” dedi. Sevinç, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada da şu göşleri dile getirdi:

Derhal istifa etsin

“Perşembe günü yapılan Üst Kurul toplantısında, Sayın Adalet Bakanı’nın Antalya’da bir seçim konuşmasında yaptığı ve tüm Türkiye’de tartışma yaratan sözlerini haber yaptığı için, önde gelen bir televizyon kuruluşuna ceza vererek sindirme girişiminde bulunulması bardağı taşırmıştır. Haber yapma tekniğinin tüm unsurlarını taşıdığı ve başta Sayın Bakan olmak üzere, muhalefet partileri temsilcilerinin görüşlerine yer verilen haber nedeniyle kanala, taraflı yayın yaptığı iddiasıyla ısrarla ceza verme girişiminde bulunmuştur. RTÜK’ün anayasal bir kamu kuruluşu olarak, daha fazla itibar kaybına uğramaması ve bağımsız düzenleyici kamu kurumu olma niteliğini koruyabilmesi için Zahid Akman’ın RTÜK Başkanlığı’ndan derhal istifası gerekmektedir.”

Bazı kanalları bildirmedi

Akman kısa süre önce de uydu üzerinden siyasi içerikli yayın yapan Kanal 24, Kanal A, Ses TV gibi AKP’ye yakın olarak bilinen kanalları, seçim dönemi izlenmesi gereken televizyonlar arasında YSK’ya bildirmemiş, ancak gelen uyarı ve şikayetler doğrultusunda YSK yayınladığı bir kararla bu kanalları da izleme kapsamına almıştı.

RTÜK bu haberleri sevmedi

Show TV’nin RTÜK’ün “taraflı” bulduğu ana haber bülteninde yer alan haberlerin içerikleri şöyle:

ŞAHİN’İN SÖZLERİ: Adalet Bakanı Şahin’in hükümetle zıtlaşan yerel yönetimlerin projelerinin Ankara’dan geçmediğine yönelik sözlerine ve Başbakan’ın mitinglere devlete ait araçlarla gitmesine muhalefetin tepkisi.

BALDIZA VİLLA: AKP Genel Başkan yardımcısı Haluk İpek’in baldınıza ait ormanlık arazideki villa.

YARDIMLAR: İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal hizmetler binası önündeki kalabalık.

AKP ÖNÜNDE EYLEM: Minibüsçülerin AKP önündeki eylemi.

EMEKLİNİN İSYANI: Ordu’da bir emeklinin Enerji Bakanı Güler’e ekonomik durumdan yakınması.

İŞSİZLİK MAAŞI: İŞKUR önünde işsizlik maaşı alanların oluşturduğu kuyruk.

KAR YOLLARI KESTİ: İstanbulda yağan kar nedeniyle oluşan trafik tıkanıklığı.

DOĞALGAZ: Yüzde 20’ye varan indirimin faturalara yansımaması.

Vatan Gazetesi-27.02.2009

Hiç yorum yok: