13 Şubat 2009

Uzayda İnanılmaz Görüntü!

Uzayda inanılmaz görüntü!
Dünya üzerinde sürekli kapışan Amerika ve Rusya bu defa uzayda karşı karşıya geldi!

VATAN DIŞ HABERLER

Uzayda bir Amerikan ve Rus ticari uydusunun çarpışması dünya çevresindeki çöp sorununu göndeme getirdi. Uydular yüzünden dünya çevresinde 35 milyon parça ve 300 bin ton çöp oluştu.

Uydu telefonu hizmeti veren Amerikan Iridıum şirketine ait bir haberleşme uydusu ile Rusya'ya ait bir istihbarat uydusu uzayda saatte 30 bin kilometre hızla çarpıştı.

Biri 560 diğeri 1 ton ağırlığında olan iki uydunun çarpışması sonucu ortaya 600 büyük enkaz parçası çıktı.
Bu parçaların yörüngedeki diğer uydulara çarpıp hasar verme olasılığı var.

Uzmanlar çarpışma sonrasında birkaç santimetre boyundaki minik enkaz parçalarının sayısının binlerle ifade edildiğini, olağanüstü hızla ilerleyen bu minik parçaların çok tehlikeli olabileceğini açıkladı.
Rus uydusunun kontrolden çıktığı ve Irıdıum'un yörüngesine girerek çarpışmaya sebep olduğu açıklandı.
Nasa'dan bir sözcü, çarpışmanın 1997 yılında uzaya fırlatılan Amerikan Iridium uydusu ile, 1993'de yörüngeye oturan ve kullanılmadığı sanılan bir Rus askeri uydusu arasında meydana geldiğini söyledi.

Çarpışma Sibirya'nın üzerinde yerküreden yaklaşık 800 kilometre uzakta gerçekleşti. Nasa, çarpışma ertesinine ilişkin ayrıntıların birkaç hafta içinde belirleneceğini söylerken, diğer uzay faaliyetlerine olası etkisine düşük bir ihtimal veriyor. Uydulardan birinin 560, diğerinin ise 950 kilogram olduğu bildirildi. Sibirya'nın kuzeyi üzerine düşen bölgede meydana gelen çarpışmanın etkisiyle uyduların parçalarından dev bir bulutun oluştuğu söylendi. Uluslararası Uzay İstasyonu ve gelecek ay uzaya fırlatılacak mekik için ciddi bir tehdidin söz konusu olmadığı, ama uzmanların gelişmeleri yakından izledikleri bildirildi. Uzaydaki onbinlerce nesnenin hareketleri düzenli bir şekilde takip ediliyor; ama iki uydunun şiddetli çarpışmasıyla açığa çıkan ve kontrolsüz hareket eden parçaların diğer uydulara hasar verebileceğinden kaygı duyanlar var. Bilimadamları, kazaya karışan uyduların enkazının dünya atmosferine girişte yanacağını düşünüyor.

12 BİN UYDU VAR

Avpura Uzay Ajansı'nın verilerine göre dünya çevresinde şu anda 12 bin adet uydu faaliyet gösteriyor. Bilim adamları atmosferin bir çöplük alanına döndüğünü ve yakın gelecekte uzaydan üzerimize çöp yağacağı yönünde uyarı yapıyor.

Gazetevatan.com

Hiç yorum yok: