13 Mart 2009

AP: REFORM SÜRECİNDEN ENDİŞELİYİZ

AP: REFORM SÜRECİNDEN ENDİŞELİYİZ
11:39 13 Mart 2009
Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu Türkiye raporunu onayladı. Raporda sivil anayasa, parti kapatmalar, ordu vesayeti, Kürt sorunu, AB reformları gibi temel alanlardaki endişelere değiniliyor...


Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda dün görüşülen Türkiye raporu oylanarak kabul edildi. Rapor, Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınmıştı. Raporda, en çok öne çıkan nokta AB reformlarının yavaşlamasından duyulan endişe oldu.
Sivil anayasa için siyasi parti liderlerine uzlaşma çağrısı yapılan raporda, Ergenekon davasının başlamasından memnuniyet duyulduğu ifade edildi ve yetkililerin soruşturmayı sürdürmesi gerektiği belirtildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Ermenistan ziyaretinin de memnunlukla karşılandığı ifade edilen raporda, karşı tezlere yer verilmedi. Raporda vurgulanan bir diğer nokta da Türkiye'nin Kıbrıs'tan çekilmesi gerektiği oldu. Raporda Deniz Feneri davası da yer aldı. Türkiye raporunda ayrıca, "DTP- PPK ile arasına mesafe koymalı" denildi.

‘REFORMLARI HIZLANDIRIN’
Raporun tartışılması sırasında söz alan parlamenterlerin önemli bir kısmı, tam üyelik müzakerelerinin hızlanması için Türkiye'ye reformların hızlandırılması çağrısı yaptı. İfade özgürlüğü, basın özgürlüğünün geliştirilmesi ve kötü muamelenin tamamen giderilmesi konusunda adımlar atılmasını isteyen parlamenterler, Kürtçe televizyon kanalının açılması, Ermenistan ile ilişkilerin geliştirilmesinden övgüyle bahsettiler. Tartışma sırasında azınlıkta kalan Türkiye aleyhtarı bir grup parlamenter ise coğrafi açıdan Avrupalı olmadığı, Müslüman olduğu ve AB ekonomisine büyük yük getireceği gerekçesiyle Türkiye'nin AB üyesi olamayacağına dair konuşmalar yaptı.
Yeni anayasa çalışmalarına "etnik ve dini azınlıklar dahil sivil toplumun ve siyasi partilerin de katkı yapması" talep edilen raporda AKP ve DTP hakkında açılan kapatma davalarıyla ilgili şu ifadeye yer veriliyor:
"2008 yılında TBMM'deki iki partinin kapatılması istemiyle açılan davalardan endişe ediyoruz. Siyasi partiler kanununun öncelikli olarak değiştirilerek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ve Avrupa Konseyi'nin Venedik Komisyonu önerilerine bütünüyle uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurguluyoruz."

DİNK CİNAYETİ VE ERGENEKON BAĞLANTISI
Ergenekon soruşturması için raporda, "Ergenekon suç örgütü sanıklarının yargılanmaya başlamasından memnuniyet duyuyoruz. Örgütün devlet kurumlarına sızan uzantılarının bütünüyle ortaya çıkarılması için, yetkilileri soruşturmayı sürdürmeye teşvik ediyoruz. Sanıklara muameleyle ilgili (olumsuz) haberlerden endişe duyuyor, Türk makamlarından sanıklara adil yargılanma hakkı sunmalarını ve hukukun üstünlüğü ilkelerine sıkıca bağlı kalmalarını istiyoruz" deniliyor. Bir değişiklik önergesiyle de rapora, "Hrant Dink'in öldürülmesi gibi çözümlenemeyen davalar değerlendirilirken, Ergenekon'un bu tür olaylarda rolü olduğu tezi daha çok ciddiye alınmalıdır" cümlesi eklenmişti.

DENİZ FENERİ DAVASI
Raporda hükümet ve yargı makamlarından, 'yeşil sermaye' olarak adlandırılan şirketlerce ya da 'Deniz Feneri' davasında olduğu gibi yardım kuruluşlarınca dolandırılan AB vatandaşı ya da AB'de oturumu bulunan mağdurları ilgilendiren davalarda, AB üyesi ülkelerle daha fazla işbirliği yapmaları" isteniyor.

***
PKK’ye: Önkoşulsuz silah bırak, Hükümete: Siyasi inisiyatif göster
PKK'nin "derhal ve ön koşulsuz" silah bırakması istenen AP raporunda, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim dahil Türkiye ile Irak makamları arasında geliştirilen diyalog ve işbirliğinin memnuniyetle karşılandığı belirtiliyor. Raporda hükümete, "Kürt meselesinin nihai çözümü için öncelikli olarak siyasi inisiyatif göstermesi" çağrısı yapılarak, bu yöndeki girişimin "Kürt kökenli vatandaşlar için ekonomik ve sosyal fırsatlar sunarak devlet ve özel okullarında Kürtçe öğrenmeyi gerçekten mümkün kılacak ve Kürtçe yayına izin verecek şekilde kültürel hakları somut şekilde iyileştirmesinin" beklendiği ifade ediliyor.

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: