12 Mart 2009

GAZİ 14. YILINDA ERGENEKON'DA

GAZİ 14. YILINDA ERGENEKON'DA
13:14 11 Mart 2009

Ümraniye'de ele geçirilen bombalarla başlayan ve genişletilerek sürdürülen Ergenekon soruşturmasında ikinci iddianame hazırlandı ve İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

İkinci iddianame 1909 sayfadan oluşuyor ve Sivas Katliamı ile Gazi olaylarının Ergenekon ile bağlantılı olduğu belirtiliyor.

5 bölümden oluşan iddianamede 12 kişi örgüt yöneticisi olmakla suçlanıyor. 13. Ağır Ceza Mahkemesi iddianame ile ilgili kabul ya da ret kararını 15 gün içinde verecek.
İddianame operasyonunun 6. 7. ve 8. dalgalarında gözaltına alınanlara yönelik suçlamaları içeriyor. Sözkonusu operasyonlarda aralarında emekli ogeneraller Şener Eruygur, Hurşit Tolon, emekli Tümamiral İlker Güven, emekli Albay Atilla Uğur, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay, Antalya’nın Yeşil’i olarak tanınan Osman Gürbüz, JİTEM’in kurucularından emekli albay Arif Doğan, teğmenler Mehmet Ali Çelebi, Eren Mumcu, Noyan Çalıkuşu, Hasan Hüseyin Uçar'ın da bulunduğu kişiler gözaltına alınmış, birçoğu tutuklanmıştı.

9, 10, 11 VE 12’İNCİ DALGA AYRILDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamada, 12 Haziran 2007 tarihinde İstanbul Ümraniye'de ele geçirilen bombalar sebebiyle başlatılan ve genişletilerek sürdürülen soruşturmada, 10 Temmuz 2008 tarihinde açılan birinci kamu davasından sonra devam ettirilen soruşturmanın sonuçlandırıldığı bildirildi. Açıklamada, 8 Mart'ta 2009/511 soruşturma sayılı 1909 sayfadan oluşan iddianame ile ikinci kamu davası açıldığı ve 10 Mart'ta UYAP sisteminden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tevzi edildiği belirtildi.
İddianamede 21 tutuklu, 35 tutuksuz olmak üzere 56 şüpheli olduğu ifade edilen açıklamada, yakın tarihlerde soruşturmaya dahil edilen 48 tutuklu, 29 tutuksuz olmak üzere 77 şüpheli hakkındaki soruşturma evrakının tefrik edildiği ve bunlar hakkındaki soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

BEŞ BÖLÜME AYRILDI
İkinci iddianame 5 bölüme ayrıldı:
»Birinci bölüm, Ergenekon soruşturmasının ilk aşamasıyla birinci iddianamenin özetini içeriyor.
»İkinci bölümde soruşturmanın sonraki aşamaları ve Ergenekon örgütü anlatılıyor.
»Üçüncü bölümde örgütün işlediği suçlar genel olarak ve topluca anlatılıyor.
»Dördüncü bölümde örgütün diğer faaliyetleri, başka örgütlerle sivil toplum ve medya kuruluşlarıyla ilişkiler yer alıyor.
»Beşinci bölümde ise iddianamede yazılı şüphelilerin bireysel eylemleri ve bu eylemlerin oluşturduğu suçlar ve sevk maddeleri ile hukuki durumlar işleniyor.

***
Sivas’ta sonuna kadar gidilmeli
Alevi Bektaşi Ferederasyonu Genel Başkanı Ali Balkız iddianamede Sivas katliamının Ergenekon’la bağlantılı olduğunun belirtilmesini şöyle değerlendirdi:
10 yıl süren Sivas yargılamalarında biz hep kimi karanlık kalan noktalara dikkat çekmek istedik. Birinci nokta; karanlık hususları ne savcılık ne de mahkeme heyeti araştırmadı.
İkinci nokta; Sivas Belediyesi o tarihte sportif bir etkinlik düzenleyeceğini açıklamıştı ama kente getirilenler gerçekten sporcu muydu yoksa bu katliamda kullanılmak üzere getirilmiş militanlar mıydı?
Üçüncü nokta ise; "Müslümanlar'a" başlıklı bir bildiri yazılmıştı. Bu yazının kimin tarafından yazıldığı, çoğaltıldığı ve dağıtıldığı da açığa çıkmadı.
Madımak Oteli'nin kuşatması yedi saat sürdü. Fakat Sivas bir saatlik bir mesafe olan Özel Tim Kuvvetleri olaya müdahale için sevk edilmedi. Askeri Tugay da 15 dakika uzaklıkta olmasına rağmen gönderilmedi.
Bütün bunları yapan o tarihte "Ergenekon" veya "Kontrgerilla", ismine her ne denilirse denilsin açığa çıkarılmadığı gerçek. Bugün Ergenekon kapsamında Madımak Katliamı'nın mercek altına alınması önemli bir gelişme. Sonuna kadar gidilmeli. Ozan Bilir

***
17 ayrı suçlama var
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazılı açıklamasında sanıklar hakkında aşağıdaki suçlardan kamu davası açıldığı belirtildi:
»Örgüt yöneticisi olmak
»Cebir ve şiddet kullanarak TBMM'yi ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs
»Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyana tahrik
»Devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgelerini kullanmak
»Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek
»Kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmek
»Adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs
»Örgütün üst düzey yöneticisi olmak
»Örgütün üst düzey yöneticisi olmaktan yasa gereği örgüt üyelerinin işledikleri suçlardan sorumlulukluk
»Resmi evrakta sahtecilik
»Askeri itaatsizliğe teşvik
»Örgüt üyesi olmak
»Patlayıcı madde bulundurmak
»Yasaklanan bilgileri temin etmek
»Uyuşturucu madde bulundurmak
»6136 sayılı yasaya muhalefet
»Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: