8 Mart 2009

GEÇEN HAFTA LATİN AMERİKA

GEÇEN HAFTA LATİN AMERİKA
16:09 08 Mart 2009

BREZİLYA’da Katolik Kilisesi, tecavüz kurbanı 9 yaşındaki bir kızın kürtaj olmasına yardım edenleri aforoz etmeye hazırlanıyor. Bir kilise sözcüsü, geçtiğimiz günlerde yapılan kürtajın ardından anne ile doktorların aforoz edileceğini açıkladı. Brezilya polisi, 9 yaşındaki küçük kıza üvey babasının 6 yaşından beri tecavüz ettiğine inanıyor. Küçük kızın ikizlere hamile olduğu, yaşadığı kuzeydoğudaki Pernambuco eyaletinde karın ağrısı şikâyetiyle hastaneye götürüldüğünde anlaşıldı. Üvey babası ise geçen hafta, bir başka eyalete kaçmaya çalıştığı sırada yakalanarak tutuklandı. Brezilya'da yasalar, kürtaja ancak tecavüz olaylarında ve annenin hayatı tehlikede ise izin veriyor.

KÜBA’da görevden alınan Bakanlar Konseyi eski yetkilileri Carlos Lage ve Felipe Perez Roque görevde bulundukları süreçte hatalar yaptıklarını kabul ederek Devrim’e, Küba Komünist Partisi’ne ve liderlerine bağlı olduklarını bildirdiler. Lage ve Perez Roque’nin Raul Castro’ya hitaben yazdıkları ve Granma ile Juventud Rebelde gazetelerinde yayımlanan mektupları hükümet ve Komünist Parti’deki tüm görevlerinden istifalarını içeriyordu. Lage mektubunda, “yapılan hataları kabul ediyor ve sorumluluğu üzerime alıyorum. Siyasi Büro’da yapılan analiz adil ve derinlikliydi. Seni temin ederim ki, yeni durumum Devrim’e hizmet etmek için bir fırsat olacaktır. Komünist Parti’ye, Fidel’e ve sana bağlı kalacağım” sözlerine yer verdi. Üst düzey 10 yetkilinin görevden alınmalarının yankısı ülkede ve dünyada sürüyor.

EL SALVADOR’da önümüzdeki pazar günü yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesinde son kamuoyu yoklamaları, eski gerilla örgütü FMLN’nin adayı Maurico Funes’in ekim ayından bu yana yüzde 1,5 puanlık bir düşüş kaydederek rakibinin gerisine düştüğünü gösteriyor. Funes’in yüzde 40,0’lık olası oy oranına karşılık sağcı ARENA’nın adayı Rodrigo Ávila’nın olası oy oranı ise yüzde 40,9.

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: