6 Mart 2009

Şeriatın geldiği yer "Pakistan"

Şeriatın geldiği yer


Mustafa Karakuş/hurriyet.com.tr

Şeriatın geldiği yer
Pakistan bir ay önce kendi toprağı Svat vadisinde şeriat kurallarının geçerli olacağını kabul etmişti. Bölgedeki Taliban Pakistan merkezi hükümetiyle anlaştıktan sonra şeriat hükümlerini uygulamaya başladı.

ŞERİAT KURALLARI BÖYLE UYGULANIYOR

Taliban'a göre fuhuş yapan kadınlar recm ediliyor, hırsızlık yapanların el ve kolları kesiliyor, cinayet işleyenlerin kılıçla başları uçuruluyor ve hafif suç işleyenler ise kırbaçlanıyor.

ANLAŞMANIN KAPSAMI GENİŞLETİLDİ

Taliban ile Svat vadisinde şeriat uygulanması konusunda anlaşmaya varan İslamabad yönetimi, anlaşmanın kapsamını genişletmeyi kabul etti.

Hükümet yetkilileri, Taliban temsilcisi ve Taliban yanlısı bir imamın temsilcilerinin katıldığı görüşmelerde, Svat vadisinde namaz vaktinde dükkanların kapanması, fahişeler ve uyuşturucu satıcılarına karşı sert önlemler alınması gibi konuları da kapsayan birçok maddenin kabul edildiği belirtildi.

TURİZM CENNETİYDİ

Taliban militanları, son bir yıldır eskiden turizm cenneti olan Svat'ta Pakistan ordusuna karşı önemli başarılar elde etmişti. Ciddi sorunlarla boğuşan İslamabad yönetimi bölgede çatışmalarının yoğunlaşmaması ve kaynakların diğer sorunlara harcanması için Taliban ile ateşkes anlaşması yaparak bölgede bazı şeriat hükümlerinin uygulanmasını kabul etmişti.

DÜNYADAN KISA KISA...

MENENJİT SALGINI 333 CAN ALDI
Nijerya'da menenjitten 333 kişi hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Babatunde Oshotimehin, aralık ayında başgösteren salgında şimdiye kadar 5300 vak'a görüldüğünü, 333 hastanın öldüğünü bildirdi. Bakan, salgının ülkedeki 36 eyaletten 22'sinde görüldüğünü belirtti.

SUÇA KARŞI YENİ SİLAH: OPERA
Yeni Zelanda'da bir kasabanın belediye yetkilileri, hoparlörlerden opera şarkıları yayınlamaya başlayalı beri suç oranının azaldığını düşünüyor. Auckland yakınlarındaki Waitakere kasabasında, üç yıldır sokak hoparlörlerinden opera şarkıları yayınlanıyor, toplu taşıma araçlarında klasik müzik çalınıyor.

BU SEFER DİREKTEN DÖNDÜK
Bilim adamları bile bu kadarını beklemiyordu. Tehlike geçtikten sonra pazartesi günü dünyanın bunu da atlattığını açıkladı. Amerikan Havacılık ve Uzay Kurumu NASA, geçen pazartesi günü devasa boyutlarda bir asteroidin (göktaşı) dünyayı “teğet geçtiğini” bildirdi. NASA'dan yapılan açıklamada, yüzyıl kadar önce Sibirya'ya düşen ve yaklaşık 512 bin dönümlük bir alanı tahrip eden göktaşı büyüklüğündeki asteroidin dünyanın 78 bin 532 kilometre yakınından geçtiği kaydedildi.

Hürriyet

Hiç yorum yok: