3 Mart 2009

Yıkılırken susanların, Yeniden inşa Konferansı

Yıkılırken Susanların, Yeniden inşa Konferansı 03/03/2009
İsrail’in 3 hafta boyunca havadan, karadan ve denizden vurduğu Gazze’yi “yeniden inşa etmek” için düzenlenen Uluslararası Gazze’ye Yardım Konferansı dün Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde başladı.
İsrail’in 3 hafta boyunca havadan, karadan ve denizden vurduğu Gazze’yi “yeniden inşa etmek” için düzenlenen Uluslararası Gazze’ye Yardım Konferansı dün Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde başladı. İsrail’in saldırılarına doğrudan ya da dolaylı olarak destek veren liderler, dün yaptıkları konuşmalarda Gazzelilerin yanında olduklarını söyleyip bol keseden yardım vaadinde bulundular.

BAN Kİ-MOON: KALICI ATEŞKES ŞART
Gazze katliamı sırasında İsrail’in saldırılarını durdurması için hiçbir yaptırım kararı alamayan Birleşmiş Milletler’in Genel Sekreteri Ban Ki-moon, dün yaptığı konuşmada “savaşlarda en büyük bedelin masum insanlar tarafından ödendiğini” söyledi. Ban, “Biz Filistin ekonomisini yeniden canlandırmak ve Gazze’nin inşası için buradayız. Ancak biz büyük resme odaklanmalıyız. Yıkılan yerleri yapmaya başlamakla ilk adımı atıyoruz. Ama bunun için kalıcı ateşkesin olması şart.” diye konuştu. Ban, bundan sonra yeni bir döneme girildiğini ifade ederek, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın konferansa katılmasının, yeni ABD yönetiminin Filistin sorununa desteğini gösterdiğini iddia etti. ABD’nin tam desteği olmadan bir şey yapılamayacağını kaydeden Ban, İsrail’in de sorunun çözümü için gereken desteği göstermesini istedi.

SARKOZY: ASKERİ ÇÖZÜM YOK
İsrail Gazze’yi yerle bir ederken yaptığı açıklamada, saldırıyı abartılı bulduğunu söyleyen ancak olayların bu hale gelmesinden Hamas’ı sorumlu tutan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Filistin halkına yardım etmek amacıyla toplandıklarını belirtti. Fransa’nın Filistin halkıyla dayanışma içinde bulunduğunu, Fransa ve Avrupa’nın krizin başladığı andan itibaren seferber olduklarını savunan Sarkozy, “Benim ilk önceliğim, yaşamların kurtulması için çatışmaların durmasıydı. Tekrar ediyorum, dün olduğu gibi bugün de Gazze’de askeri çözüm yoktur” dedi.
Sarkozy, “Gazze bir açık hava hapishanesi olmamalı. Bu toprakların açılması tünellerin kapanmasıyla eş zamanlı olmalı. İsrail, insani yardımların geçişi için geçiş noktalarını açmalı” dedi, ancak başta silah kaçakçılığı olmak üzere her türlü kaçakçılığın engellenmesi için kararlılıkla mücadele edilmesi gerektiğini de söylemeyi ihmal etmedi. Filistinli gruplara açıkça Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas arkasında birleşme çağrısında bulunan Sarkozy, Hamas ile bağlantıda bulunan ülkelere de Hamas’ı Abbas’a katılma yönünde teşvik etmeye çağırdı.
Konferansta konuşan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Ortadoğu’da barış için acilen adım atılması çağrısında bulundu. Clinton, Araplar, İsrailliler ve uluslararası toplumu, şiddet döngüsünün kırılması için adım atmaya ve bölgede barışa ulaşılması hedefi doğrultusunda ilerlemeye çağırdı.

HAMAS: HALKIMIZIN KANI SATILIK DEĞİL
Hamas hükümetinin sözcüsü Tahir El Nunu, Gazze’nin yeniden imarı konusunun siyasi malzeme yapılmasını ve Filistin halkının haklarından vazgeçmesi için bir baskı aracı olarak kullanılmasını reddettiklerini söyledi. Konferansa Filistin Yönetimi Başbakanı Selam Feyyad’ın davet edilmesini de eleştiren El Nunu, bunun konferansı düzenleyenlerin siyasi hedef peşinde olduklarını ortaya koyduğunu belirtti. El Nunu, Filistin halkının uluslararası baskı ve şantajlara boyun eğmeyeceğini, siyasi amaçlı yardımları kesinlikle kabul etmeyeceğini ifade etti. Hamas sözcüsü Fevzi Barhum da “Filistin halkının kanı, hiçbir koşul altında politize edilmiş yeniden imar yardımları karşılığında satılık değildir” dedi. (DIŞ HABERLER)

KİM, NE KADAR VADETTİ

Konferansa katılanların, Gazze’nin yeniden imarı için yapacakları mali yardımın miktarını açıklarken, Filistin yönetimi vaat edilen miktarın 2.78 milyar doları bulacağını ümit ediyor. Konferanstan önce yapılan vaatler ise şöyle:
* Körfez Arap ülkeleri 5 yıl içinde toplam 1.65 milyar dolar yardım yapmayı planlıyor.
* ABD, daha önce yaptığı açıklamada 300 milyonu Gazze için ayrılmak üzere, toplam 900 milyon dolar vereceğini bildirdi. Paranın geri kalanı Filistin Yönetimi’ni desteklemek ve bütçe açıklarını karşılamak için kullanılacak.
* Avrupa Komisyonu’nun toplam 436 milyon avro (552.6 milyon dolar) yardım vaadinde bulunması bekleniyor.
* İngiltere, Gazze ekonomisini yeniden kurmak için 30 milyon pound (43 milyon dolar) vereceğini açıkladı.
* Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin, 2007’de yapılan Donorlar Toplantısında 150 milyon dolar taahhütte bulunduğunu, bu toplantıda ek 50 milyon dolar yardımda bulunacağını söyledi.

İSRAİL-TÜRKİYE BALAYI BİTTİ

İsrail’de yayınlanan Yedioth gazetesinde yayınlan Haymi Behar imzalı makalede, Türkiye ile İsrail arasındaki “balayının bittiği” savunuldu. Behar, “Türkiye’nin sosyal muhafazakarlığa, İsrail’in milliyetçi sağa daha çok eğildiği bu dönemde iki ülke arasındaki özel ilişkilerin geleceğinin tehlikede olduğunu” öne sürdü.
Türkiye’nin Gazze operasyonları nedeniyle İsrail’e yönelttiği “sert” eleştirilerin ardından İsrailli turistlerin Türkiye’ye tatil rezervasyonlarının yüzde 70’ini iptal ettiğine dikkat çeken Behar, Türkiye’deki “anti-semitizmin görülmemiş düzeylere tırmandığını” yazdı.
Behar, makalesine şu ifadelerle devam etti: “Amerika’nın bölgedeki iki müttefiki, Türkiye ile İsrail arasında Sovyet tehdidinin yokluğunda, Soğuk Savaş sonrası döneminde hızlı bir yakınlaşma oldu. Bu dönem 11 Eylül’de sona erdi ve iki ülke, ‘medeniyetlerin çatışması’nın farklı taraflarına yerleştirildi. Bugün, Türkiye’nin sosyal muhafazakarlığa, İsrail’in ise milliyetçi sağa daha çok eğildiği bu dönemde iki ülke arasındaki özel ilişkilerin geleceği konusunda soru işaretleri var.”
Makalede, Ortadoğu’da sosyal muhafazakarlığın medeniyetleri dine dayalı olarak böldüğü savına yer verilirken, ünlü tarihçi Bernard Lewis’in sık sık dile getirdiği “Müslümanların İsrail-Filistin anlaşmazlığına ilişkin algılamasının temel olarak dini olduğu” görüşüne dikkat çekildi. Türkiye kamuoyunun giderek artan bir biçimde İsrail-Filistin sorununa bu açıdan baktığı öne sürülen makalede, “Eğer Türkiye’de bir hükümet İsrail ile diplomatik bağları kesmeye karar verirse, kamuoyundan büyük destek alır” ifadesine yer verildi. (DIŞ HABERLER)

İsraİl ‘yenİ İnşa’ya devam edİyor

Gazze’nin “yeniden inşası” için Mısır’da yardım konferansı düzenlenirken, İsrail, Batı Şeria’da “yeni inşa” faaliyetine devam ediyor.
Haaretz gazetesinin haberine göre İsrail hükümeti, Batı Şeria’da 73 bin 300 yeni bina yapmayı planlıyor. Barış Şimdi hareketinin bir raporuna dayandırılan habere göre bu binaların yapımıyla bölgedeki İsrailli yerleşimcilerin sayısı yüzde yüz artmış olacak. Barış Şimdi’nin raporuna göre 58 bin binanın yapılması yasal onay beklerken, 15 binininki onaylanmış durumda.

Hükümeti kurmakla görevlendirilen, sağcı Likud’un lideri Benyamin Netanyahu, Filistin sorununda iki devletli çözüme karşı olduğunu ve yeni yerleşim binaları yapmayacağını, yerleşimcilerin artışının doğal sürece bırakılacağını söyledi.
Fakat Barış Şimdi’nin raporu, 17 bin binanın yapılmasının planlandığı yerlerin yerleşimcilerin yaşadıkları yerlerin dışında olduğunu ve bunun da açıkça hükümet eliyle genişlemenin hızlandırıldığını gösterdiğini yazdı.

Sağcı Ulusal Birlik Partisi’nden Yaakov Katz, Batı Şeria’daki inşaatla İsrail’in ilerlediği yönündeki haberlerden memnuniyet duyduklarını söyledi.

Evrensel

Hiç yorum yok: