28 Nisan 2009

ALMANYA’DA ‘SOSYAL PATLAMA’ KORKUSU

ALMANYA’DA ‘SOSYAL PATLAMA’ KORKUSU
02:09 28 Nisan 2009

Almanya'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sosyal demokrat adayı Gesine Schwan, kriz nedeniyle sosyal patlama olasılığından bahsedince ülke karıştı
Almanya'da sosyal huzursuzluk tartışması süregidiyor. Küresel ekonomik krizin halkı her geçen gün yoksullaştırdığını söyleyen Sosyal Demokrat Parti (SPD) cumhurbaşkanı adayı Gesine Schvan, sosyal uçurumun ülkede 20’li ve 30’lu yıllarında olduğu gibi sosyal gerilimlere ve siyasi radikalleşmelere yol açabileceğini söyleyince kıyamet koptu. Mayıs'taki seçimlerde yarışacağı Cumhurbaşkanı Horst Köhler, açıklamaya sert tepki göstererek, kriz nedeniyle sosyal huzursuzluklar yaşanabileceği yönündeki endişelere yanıt verdi. Hiç kimsenin paniğe kapılmaması gerektiğine dikkat çeken Köhler, “Yapmamamız gereken şeylerden ilki, panikten söz etmek.
İkincisi ise ne ekonomi politikaları ne de sosyal açıdan krizin kontrol altına alınamayacağı bir durumdan söz etmek. Zira krizin üstesinden elbette gelinebilir” diye konuştu. Köhler, Almanya’da demokrasinin kök salmış olduğunu belirterek “Ben bu nedenle, Almanya’da demokrasinin krizi başarıyla atlatacağına inanıyorum” diye konuştu.
Alman Sendikalar Birliği DGB’de iç kargaşa çıkmasını engellemek için hükümetin çalışanların iş yerlerini kapsamlı önlemlerle güvence altına alması gerektiğini açıkladı.
Hükümetten sızan haberlere göre, Başbakan Merkel, krizin istihdama etkisini kırmak amacıyla kısa mesai uygulaması süresinin 24 aya çıkarılması ve gerektiğinde maaşlarının devlet tarafından ödenmesi gibi uygulamaları hayata geçirmeyi planlıyor. Almanya’da Mart ayında işsiz sayısı 3,6 milyona ulaşmış, kısa mesaidekilerin sayısı ise 800 bin olarak belirlenmişti.

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: