7 Nisan 2009

Kuzey Kore uzun menzilli füze fırlattı

Kuzey Kore uzun menzilli füze fırlattı

Kuzey Kore uzun menzilli füze fırlattı
Kuzey Kore'nin bugün uzun menzilli bir füze fırlattığı bildirildi.


5 Nisan 2009 15:36

Kuzey Kore'nin bugün uzun menzilli bir füze fırlattığı bildirildi.
Güney Kore'deki KBS televizyonu, Güney Kore Devlet Başkanlığı'ndan bir yetkiliye dayanarak verdiği haberde, Kuzey Kore'nin bir uzun menzilli füze fırlattığını duyurdu.
Güney Kore'de devlet başkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze fırlatması "dünyayı umursamayan" bir davranış olarak nitelenerek, bunun Güney Kore'de "hayal kırıklığı" yarattığı vurgulandı.

Japon yayın kuruluşu NHK de Japon hükümeti tarafından yapılan bir açıklamada, alıntılar yaparak Kuzey Kore'nin bir füze fırlattığını belirtti.
Japonya Başbakanlık Bürosundan yapılan açıklamada ise "Kuzey Kore tarafından bugün fırlatılan füze görünüşe göre Japonya'nın üzerinden geçerek Büyük Okyanus'a doğru gitti" ifadeleri yer aldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Fred Lash, basına yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin, TSİ 05.30'da bir füze fırlattığını teyit etti.
Konu hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını ifade eden Lash sözlerine şöyle devam etti:
"Kuzey Kore hükümeti tarafından fırlatılan füze, kışkırtıcı bir eylemdir ve Kuzey Kore'nin hiçbir cezalandırılma kaygısı taşımadan diğer ülkelerin asayiş ve güvenliğini tehdit edemeyeceğini anlaması için ABD'yi uygun adımları atmak konusunda harekete geçirecektir".
Kuzey Kore hükümeti daha önce yaptığı açıklamalarda, uluslararası otoriteleri, cumartesi ile çarşamba günleri arasında bir gün, dünya yörüngesine uydu yerleştirmek amacıyla füze fırlatacağı konusunda bilgilendirmişti. Ancak, başta ABD, Güney Kore ve Japonya olmak üzere pek çok ülke, Kuzey Kore'yi füze fırlatmayı bir paravan olarak kullanarak, balistik füze denemesi yapmakla suçlamıştı. Sözkonusu ülkeler Kuzey Kore'nin girişimini, Alaska ve ötesine kadar gidebilecek, nükleer başlık taşıyan füzeler yapmak için atılmış bir ilk adım olarak değerlendirmişti.

BM ACİL TOPLANIYOR

UYDU BAŞARIYLA YÖRÜNGEYE OTURDU
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı, bu sabah fırlatılan telekomünikasyon uydusunun "başarıyla" yörüngeye oturduğunu bildirdi.
KCNA ajansının haberinde, "Bilim adamlarımız ve teknisyenlerimiz, uzay kalkınması alanındaki ulusal projelere uygun olarak, Kwangmyongsong-2 uydusunu Unha-2 füzesi sayesinde başarıyla yörüngeye oturtmuştur" denildi. Haberde, uydunun yörüngesine normal rotasında girdiği de belirtildi. Unha-2 füzesi, "Taepodong-2" adıyla da biliniyor.


Renk Haber-05.04.2009 15:36:32

Hiç yorum yok: