18 Haziran 2009

REFORMİST DİRENİŞ DEVAM EDECEK

REFORMİST DİRENİŞ DEVAM EDECEK
13:42 18 Haziran 2009
12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle günlerdir eylemler düzenleyen muhalifler, geri adım atmayacaklarını açıkladı. Musavi ise ölenler için halkı bugün yas tutmaya çağırdı
İran'da reformcu kanadın geri adım atmaya niyeti yok gibi. Geçtiğimiz cuma gününden bu yana protesto gösterileri düzenleyen reform yanlıları yaptıkları açıklamada seçimler iptal edilene kadar mücadeleye devam edeceklerini açıkladı. Mevcut Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'a karşı giriştiği cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybeden Mir Hüseyin Musavi ise kendi internet sitesinde yaptığı çağrıda halkı camilerde toplanmaya, “şehit” ve yaralı aileleri ile dayanışmak için barışçıl yürüyüşler düzenlemeye çağırdı. Tahran’da pazartesi günü paramiliter Besic güçlerine ait üssü önünde göstericilere yapılan silahlı saldırıda en az 7 sivil hayatını kaybetmişti.

AB ÜLKELERİNE ÜLTİMATOM VERİLDİ
İran, seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerinden dolayı AB üyesi altı ülkenin büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Bakanlık, "Seçim sonuçları ve sonrasında müdahaleci açıklamalarda bulunan ülkelerin büyükelçileriyle yapılan görüşmede İran'ın rahatsızlığının iletildiğini'' bildirdi. Bakanlık, İran'ın içişlerine karışmamalarının Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti büyükelçilerine bildirildiğini açıkladı. Bakanlık, İran'ın söz konusu ülkelerin açıklamalarını iç işlerine müdahale olarak değerlendirdiğini ve bunun kabul edilemeyeceğini duyurdu.

FRANSA'DA İRAN ELÇİLİĞİNE SALDIRI
Fransa'nın Tahran'daki Büyükelçilik binasının, gösteriliciler tarafından saldırıya uğradığı bildirildi. Fransa'nın İnsan Haklarından Sorumlu Bakanı Rama Yade, Fransız Büyükelçilik binasına düzenlenen saldırıdan sonra İran'ın Paris'teki Büyükelçisinin, Dışişleri Bakanlığına davet edildiğini söyledi.
France-info radyo kanalına konuşan Fransız bakan, “İran'daki gelişmelerden endişe duyduklarını” söyledi. Yade, uluslararası gözlemcilerin bulunmaması yüzünden, seçimin sonuçlarının adil olup olmadığı konusunda yorum yapmanın zor olduğunu sözlerine ekledi.

‘YABANCI MEDYA İSYANCILARIN SÖZCÜSÜ’
İran Dışişleri Bakanlığı yabancı basını “isyancıların sözcülüğünü” yapmakla suçlayarak “bu düşmanların şah-mat” olacağı uyarısında bulundu. Bakanlık, yabancı basın temsilcilerinin kendi ülkelerine itaat ettiklerini belirterek, bazı ülkeleri iktidara karşı “illegal eylemleri” desteklemek ve “isyancı hareketin sözcüsü olmakla” suçladı.
Bunlardan İran’da yaşanan olaylar karşısındaki olaylar karşısında “yanlış” tavrını değiştirmeye çağıran Bakanlık, “aksi durumda uygun zamanda ve hiç kuşkusuz İran ulusal birliğinin düşmanları şah-mat olacak” dedi.

Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: