24 Ağustos 2009

12 LİSELİDEN BİR 12 EYLÜL BELGESELİ: '12'


24.08.2009 17:36:00

5 yıldır yayın hayatında olan Genç Praksis dergisi yeni bir projeye imza attı. Dergiyi çıkaran 12 liseli genç, 12 Eylül 1980 askeri darbesini yaşamış olan 12 aydınla bir sözlü tarih çalışması gerçekleştirdi.

Yönetmenliğini Aydın Yıldırım'ın yaptığı, 7 ayda tamamlanan belgeselde Ünsal Oskay, Oral Çalışlar, Süleyman Çelebi, Tarık Akan, Ufuk Uras, Etyen Mahçupyan, Eren Keskin, Erdoğan Aydın, Akın Birdal, Tarık Ziya Ekinci, Aydın Çubukçu ve Celalettin Can yer alıyor.

12 Eylül darbesinin siyasetten insan haklarına, sinemadan azınlıklara kadar 12 farklı alana yansımalarını inceleyen belgesel, bir gençlik çalışması olarak yaratıclığıyla dikkat çekiyor.

Röportajlarından kurgusuna, kameramanlığından montajına kadar belgeselin her anında liseli gençlerin yoğun emeği bulunurken festivallere de katılacak olan belgeselin müziklerini ise Grup Karagüneş yaptı.

Gençlerimizin üretmediğinden, asosyalliğinden ve apolitasyonundan dem vuranlara çektiği belgeselle cevap veren Aydın Yıldırım "12 belgeseliyle üzerinden 29 yıl geçmesine rağmen hâlâ yürürlükte olan anayasasıyla, sorgulanmamış acılarıyla, bugünlerdeki Kenan Evren'in yargılanması tartışmalarıyla aslında çok güncel bir toplumsal olayı bir kez daha ekranlara ve beyaz perdeye taşıyoruz" dedi.

Belgesel, 12 Eylül döneminde 17 yaşında idam edilen Erdal Eren'e ithaf edildi.

Bize ulaştıran :ÖSP (pltfrm@googlegroups.com)

atacan_ciftci@mynet.com adına pltfrm@googlegroups.com



Hiç yorum yok: