27 Kasım 2009

SOSYAL HAYATA UYUM SAĞLAYAMIYOR MUSUNUZ? GENLERİNİZE BAKIN!

SOSYAL HAYATA UYUM SAĞLAYAMIYOR MUSUNUZ? GENLERİNİZE BAKIN!
14:05 23 Kasım 2009

Bazı arkadaşlarınız yüzünüze bakar ve kötü bir gün geçirmiş olduğunuzu anlarlar. Bazıları içinse aynı şey geçerli değildir. Araştırmacılar neden bazı insanların diğerlerine göre daha iyi empati yapabildikleri sorusunun cevabını genlerimizde arıyor.
Bilimciler sosyal etkileşimlerimiz açısından önemli role sahip olan empati yeteneğimizin oksitosin adı verilen bir hormonla ilişkisini incelemektedir. Sosyal ilişkilerde bozukluğun izlendiği bir hastalık olan otizmde oksitosin reseptörünü kodlayan genlerdeki bir polimorfizm üzerinde durulmaktadır.

Oregon State Üniversitesi’nden nöropsikolog Sarina Rodrigues, California Üniversitesi’nden Laura Saslow ve meslektaşları toplum genelinde rs53576 adı verilen polimorfizmle empati düzeylerinin farklılığı arasındaki ilişkiyi araştırmışlardır. 192 üniversitesi öğrencisine Gözlerden Zihin Okuma Testi denilen bir test uygulamışlardır. Bu testte katılımcılara oyuncunun sadece gözlerinin izlendiği film görüntüleri izletilmektedir. Her görüntü için oyuncunun durumunu yansıttığını düşündükleri dört kelimeden (rahat, neşeli vb) birini seçmeleri istenmektedir. Geçmişte yapılan araştırma sonuçlarından, otistik kişilerin bu testte daha az başarılı oldukları, ayrıca test öncesi oksitosin verilen kişilerin plasebo alanlara göre daha başarılı oldukları bilinmektedir.

Çalışmada araştırmacılar öğrencileri rs53576 polimorfizmindeki bir farklılığa göre iki gruba ayırmışlardır. rs53576’nın “G” versiyonunu taşıyanların, otistik kişilerde de olan “A” versiyonunu taşıyanlara göre yüzde 23 oranında daha az hata yaptıkları belirlenmiştir. Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinin bu ayki sayısında yayınlanan makaleye göre, G versiyonuna sahip olan kişiler yüzdeki ipuçlarını kullanarak karşılarındaki insanların duygularını daha iyi okuyabilmektedir.

EMPATİ KAPASİTESİ

Rodrigues, sonuçların bazı insanların empati kapasitelerinin daha fazla olabildiğini gösterdiği yorumunu yapmaktadır. Bununla birlikte genetik polimorfizm çalışmalarında kimi zaman sonuçlar, başka zaman ve koşullarda yapılan çalışmalarda yinelenmemektedir.
Bu nedenle bu araştırmadan elde edilen sonuçlara, benzer sonuçlar daha geniş gruplarda tekrarlanmadığı sürece dikkatli yaklaşmak gerektiği düşünülmektedir.

Hiç yorum yok: