Tayland'da protestocuların liderleri orduya teslim oldu, ama göstericilerin aynı adımı atmaya niyeti yok. Kanlı operasyonla protestoları bastıran ordu, "Bangkok kontrolümüzde" diyor ama başkentten dumanlar yükseliyor. Göstericiler iki beldiye meclisi binası, bir televizyon kanalı ve borsa binasını ateşe verdi. Çıkan olaylarda 6 kişi öldü, 60 kişi yaralandı. Bangkok'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Tayland'da hükümet karşıtı gösterilerin ardından başkent Bangkok ile 23 vilayette sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
Hükümetten yapılan açıklamada, yerel saatle 20.00 - 06.00 arasında uygulanacak olan sokağa çıkma yasağının bu akşam 20.00'de (TSİ 16.00) yürürlüğe girdiği belirtildi.
Bu arada, güvenlik güçleriyle protestocu "kırmızı gömlekliler" arasındaki bugün meydana gelen çatışmalarda can kaybı sayısının 6'ya yükseldiği, 60 civarında da yaralı olduğu bildirildi.
Ölenlerden birinin İtalyan foto muhabiri olduğu, yaralananlar arasında bir Hollandalı ve bir Kanadalı muhabirin bulunduğu açıklandı.
Hükümet, muhaliflerin gösteri düzenlediği başkent Bangkok'un tamamının henüz kontrol altına alınamadığını bildirdi.
Bangkok'taki itfaiye görevlileri, aralarında ticaret merkezlerinin de bulunduğu 20 kadar binanın yandığını açıkladı. Binaları muhalif göstericilerin yaktığı belirtiliyor.
Öte yandan çatışmalar nedeniyle Bangkok borsasının yarın ve cuma günü kapalı olacağı bildirildi.
5 muhalif lider teslim oldu
Tayland ordusu, muhalif grup "Kırmızı Gömlekliler"in başkent Bangkok'taki kamplarına girdi.
Kanlı operasyonda, hükümete direnen protestocuların 5 lideri teslim oldu, ama olaylar durulmuyor.
Bangkok valisinin deyimiyle, "Tayland'ı teslim alan mini iç savaş" iyice alevlendi.
Başkent Bangkok ve "Kırmızı Gömlekliler"in kalelerinden Khon Keon kentinden dumanlar yükseliyor.
Protestocular iki belediye meclisi binasını, bir televizyon kanalını ateşe verdi. Tayland borsa binası ve mağazalar da alev alev.
Bangkok post gazetesi binası da "Kırmızı Gömlekliler"den gelen tehditler üzerine boşaltıldı.
Protestocular yerel basını hükümet yanlısı yayın yapmakla suçluyor. Sokaklarda ordunun kanlı harekatının izleri var.
Hükümet, "Can kaybı bir elin parmaklarını geçmez" diyor, ama sokaklardan yansıyan görüntüler bilançonun ağırlaşabileceğine işaret ediyor.
Askerlerin müdahalesi sırasında biri İtalyan gazeteci, 5 kişi yaşamını yitirdi.
Gerilimin kaynağı ne?
Tayland'da iç savaşa dönüşen gerilimin kaynağında eski Başbakan Taksin Şinavatra'nın 2006'da kansız bir darbeyle devrilmesi var. Ancak tepki ülkede sınıf farklılıklarına duyulan öfkeye dönüşmüş durumda.
Bangkok valisine göre de olayların merkezinde bu var. "Ülke gelirinin yüzde sekseni neden halkın yüzde ikisinin elinde?" öfkesi kontrolden çıktı.
Hatta o kadar çıktı ki, muhaliflerin desteklediği Taksin Şinavatra bile "Kırmızı Gömleklilerin lideri ben değilim, olaylardan ben sorumlu değilim" açıklaması yapmak zorunda kaldı.
Başkanlık görevini 2001-2006 arasında sürdüren iş adamı Taksin, "Bugün hükümet barışçıl göstericileri dağıtmak için kuvvete başvurma talimatı verdi ve beni müzakereyi reddeden olmakla suçladı. Ben hiçbir zaman müzakere çabalarına karşı çıkmadım ve bütün taraflara bu anlaşmazlığa barışçıl çözüm bulmaları yönünde çağrıda bulundum" ifadelerini kullandı.
Taksin, hükümetin "göstericilerin terörist olduğunu, benim de teröristlerin beyni olduğumu" söylerken yanıldığını kaydetti ve "Bu suçlamaları tamamen yalanlıyorum" dedi.
Gösterilerin kronolojisi
14 Mart: On binlerce "Kırmızı Gömlekli" bir askeri üsse saklanan Başbakan Abhisit Vejjajiva'nın istifası talebiyle başkent Bangkok'a kamp kurdu.
2 Nisan: Göstericiler, başkentin biri ticari, diğeri turistik iki mahallesini işgal etti.
7 Nisan: Hükümet Bangkok'ta olağanüstü hal ilan etti.
10 Nisan: Göstericiler ile güvenlik kuvvetleri arasında ilk şiddetli çatışmalar patlak verdi. Çoğu "Kırmızı Gömlekli" 25 kişi öldü, 800'den fazla kişi yaralandı.
22 Nisan: Hükümet yanlıları ile karşıtları karşı karşıya geldiği sırada 5 el bombası patladı, bir kişi öldü, 80 kişi yaralandı.
3 Mayıs: Krizden çıkış umudu doğdu. Abhisit, ablukanın kaldırılması karşılığında 14 Kasımda seçimlerin yapılmasını öngören bir "yol haritası" sundu. Kırmızılar bu girişimi memnuniyetle karşıladı, ama parlamentonun alt kanadının feshi için kesin tarih istedi.
13 Mayıs: Gerilim yeniden tırmandı. Abhisit erken seçim teklifini iptal etti, çünkü göstericiler kamplarını tahliye etmedi. Ordu işgal edilen mahallenin etrafını sardı. Kırmızılardan taraf olan General Khattiya Sawasdipol, başına isabet eden kurşun neticesinde öldü. Olağanüstü hal uygulaması 15 eyaletle genişletildi. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, birçok ülke büyükelçiliklerini kapattı.
14-17 Mayıs: Bangkok'ta kent gerillası sahneleri yaşandı. Göstericiler, gerçek mermilerle ateş açan güvenlik kuvvetlerine molotof kokteyli, taş, kimi zaman da bıçakla saldırdı, 4 gün içinde 39 kişi öldü, 300 kadar kişi yaralandı. Yetkililer, 17 Mayısta göstericilerin en kısa zamanda dağıtılacağını açıkladı.
19 Mayıs: Ordu, "Kırmızı bölgeye" müdahale etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder