9 Kasım 2010

Bir Tarih ve İki Filozof


Bir Tarih ve İki Filozof

EvcioğluHaber- 1930 yıllarında bir konferansa sunulan metinden bir bölüm.. İki ayrı düşünürün karşılaştırılmalı verilmiş halini birlikte değerlendirelim..

"Daha küçükten bana birinin zıddı iki hayat görüşü öğretilmişti. Bunları da iki Yunan filozofu temsil ediyordu. Demokrit, gülen filozof ile Heraklit, ağlayan filozof. Birinin neye güldüğünün, ötekinin de neye ağladığının sebebini çok sonraları anladım.
09.11.2010-

-Demokrit, Yunanlıların nadir yetiştirdiği tabiat biginlerinden biriydi. O insanların hayvansal atalardan gelişerek yükseldiğini ve altın çağın daha önlerinde ve torunlarının torunları için bir gün kolaylıkla elde edilebilecek bir şey olduğunu biliyor; Bu yüzden de o gülüyordu. Çünkü; iyimser olmak için sebepleri vardı.

-Heraklit'e gelince; o altın çağı çok uzaklarda kalmış olan geçmişte görüyordu. Kendisi ve onunla beraber bütün insanlar her geçen günle ondan daha fazla uzaklaşıyorlardı. O bir karamsardı, Çünkü; onun insanlara öğretebileceği bütün bilgelikler, onları daha iyi yapamayacak ve mutluluğa da kavuşturamayacaktı. Bu yüzden o bütün bilgeliklerini öyle anlaşılamayacak bir dille ifade etti ki; ona "karanlık" adı verildi ve bu günkü; güne kadar da hala kimse onu anlayamadı.
Ben onları anlamaya çalışmanın, harcanan çabaya değeceğini sanmıyorum..
Çünkü; onları okudukça insanın ağlayacağı geliyor..
"


Wilhelm Oswald
1930 yılında
Alman Mühendisler Birliği'nde
bir konferanstan

Hiç yorum yok: