18 Ağustos 2011

Bilinçli Tüketici; Alış Verişi rastgele yerlerden yapmayandır.!

Bilinçli Tüketici; Alış-Verişi rastgele yerlerden yapmayandır.!

EvcioğluHaber- Alış- veriş yaparken mutlaka dikkat etmeniz gereken çok önemli bir kaç nokta var. Bunlar sizin için neden önemli? Neden dikkat edeceksiniz ki?

İşte, deneyerek öğrenenler.



Alış Verişi Rastgele Yerden Yapmayın!

Bu gün MSN'me, yaptığı bir alış veriş sonucunda yaşadığı olayları anlatan bir e-mail geldi.
Oldukça dikkat çekici ve herkesin heran bir yerde başına gelmemesi olanağı yok gibi.
İşin daha da ilginç yanı, derdini anlatacak ve de çare bulacağı yer bulamayışı.?

Konu şöyle;

Ankara'da Mamak dikimevi civarında, tamda demir yolu üzerindeki belediyeye ait tek katlı barakalarda küçük, küçük dükkanlar var. Arkadaş, o dükkanların birinden bir tshort alıyor 25-TL. fiş falan vermiyorlar. (Verirlerse şaşardım, O türden yerlerde pek kural aramak zaten bilerek lades etmettir.)

Neyse, konumuza dönelim biz.


Almış olduğu tşortü çocuğu beğenmeyince, aldıkları yere götürüp değiştirmek istiyor. Önceki aldığını veriyor, yerine 20-TL. değerinde başka bir tsört alıyor. Doğal olarakta parasının üstünü (5-TL) yi istiyor.

Verilen cevap;

Dükkan sahibi-"Kusura bakmayın, bizim prensbimiz değiştirmede para iade etmiyoruz.!"

Vatandaş-
"Öyle ise; başka bir şey verin" diyor.

Dükkan sahibi- "5-TL. lik bir şey yok, alın size şunu (kısa don) vereyim, bunun değerinden 5-TL.yi düşeyim, siz bana 15-TL daha verin"
diyor.

Vatandaş- "Benim ihtiyacım olmayan bir şeyi neden artı para vererek alayım. Varsa kalan param ın karşılığı çorap, çamaşır verin yoksa paramaın üzerini verin" der.

Dükkan sahibi- "yok kardeşim vermiyoruz."

Vatandaş- "paramın üzerini mecbur vereceksin. Yoksa zabıtaya giderim" diyor.

Dükkan sahibi- "Bildiğin kim varsa git" der.
**
Peki ne olmuş dersiniz?

Vatandaş haklı olarak, hani Ank.B.B. Başkanı Melih Gökcek'in her derde deva olarak sunduğu Mavi Masa Alo 153'ü arar. Oradaki görevli arkadaş, bölgeniz Mamak olduğu için, Mamak zabıtayı aramasını söyler. Telefonunu da veriri.
Zabıtayı arayan arkadaşın aldığı cevap; "Bu işler zabıta bakmaz, ben 25 yıllık zabıtayım böyle işleri bilmem, ama bu işe polis bakar. git iki polis al gel, şikayetçi ol" der.
Vatandaş-
"Ya kavga olmadığı sürece polis bu işe bakmaz" der ve tekrar Alo 153 ü arar.
Alo 153'deki görevli,
"ben sana zabıta bakar dedim ama demek ki bakmıyorlarmış. O zaman 189 maliyeyi arayın " der.
Vatandaş başına gelenleremi üzülsün, uğradığı haksızlığamı (5 lira bile olsa) sineye çeksin. (paranızın üzerini vermiyoruz diyen) başkentin göbeğinde gündüz gözüne, hemde Belediyenin baraka dükkanların da haraç kesen dükkan sahibine ne yapsın?

Daha da ilginci, iki ayrı yeri, iki defa, Ankara Büyük Şehir Belediyesi Alo 153'ü arar.. Bir defa da Mamak zabıtayı arar. Ama, çözüm üretemez.

-Telefonda 153 ile konuşuken anlıyor ki bunlar da derdine çare olmayacak, çaresiz kalıncada kızıyor. "Yani siz diyorsunuz ki; kendi işini kendin çözün. Adamın kafasına iki tane sık diyorsunuz" der telefondaki şahısa.
-Görevli de;
"Biraz sonra kızgınlığınız geçer, unutursunuz. Değmez 5-lira için, sadakanız olsuın. Allah sizin hakkınızı onda koymaz. Çoluğundan çocuğundan çıkarır."der.

Aşağı koyar dolmaz, yokurı koyar almaz, diyenin hesabından. Kendince; hani adalet, nerde bu devlet, çete bunlar filan dersede işin sonu bu. Sineye çek ve yat aşağı..

Evet.! İşin özü:
"Bilinçli Tüketici" olmak gerek. Aldığın mal veye hizmeti beğenmeye bilirsin, herhangi bir yerin de özürü olabilir; hatta almaktan vazgeçebilirsin. Bunlar senin hakkın. Ama; sende yapman gerekenleri bil.!
Birincisi; Alış veriş yaptığın mağzaya şöyle bir bak. Kaptı kaçtı cinsten olmasın.!
İkincisi; Oturaklı, yerli bir duruşu ve müşteriye her türlü güveni veriyormu?
Üçüncüsü; Satılan mal geri alınmaz yazıyormu? Yazıyorsa ordan alma.!
Dördüncüsü; Alış verişinde kasa fişi veya fatura veriyormu? Aldığın malın garantisi varmı?

Kesinlikle alış veriş fişi alınacak. Olmazsa olamz.!

Artık ders alına alına bıktı insanlar. Sizler dikkat ederseniz, çarpıcılar fırsat bulup, çarpamaz..!
Yoksa; üç kuruş için başınız belaya girer.!


Siz alış verişinizi yaparken herşeye dikkat edin. Gerisi kolay. Başınız dara düştüğünde ulaşabileceğiniz bir dernek var. Ama, kendiniz dara düşmeden o derneğin yaşamasına katkı da bulunun.

Aşağıdaki linki tıklayın lütfen
HAKLARINIZ







HKLARI

EvcioğluHaber-18.08.2011 Perşembe

Hiç yorum yok: