14 Ağustos 2011

İsrail'de Halk Eylemde; "Yaşam Koşullarının iyileştirilmesini istiyor"

İsrail'de Halk Eylemde; "Yaşam Koşullarının iyileştirilmesini istiyor"

EvcioğluHaber- Yıllardır dış dünyaya sadece Filistin ile savaştığı ve ortadoğu'nun bir çok yerine askeri müdahale ile haber olan İsrail tamamen farklı bir yönüyle ve bilinmeyen bir yönüyle haber oluyor..

İsrail’de Emekçiler, artan hayat pahalığı karşı, barınma ve temel ihtiyaç maddelerine ulaşmada artan fiyatlar nedeniyle yaşanan zorlukların aşılmasına “sosyal adalet” "Yaşam koşullarının iyileştirilmesi" talebiyle ülke genelinde sokakları işgal etti..


Hayat koşullarının iyileştirilmesini isteyen yüzbinlerce İşçi, memur, öğrenci ve emekli, taşıdıkları pankart ve attıkları sloganlarla Benyamin Netanyahu hükümetini protesto ederek istifasını istedi.. Çekilmez hale gelen yaşam koşullarının artık çekilmez hale gelmesiyle "insanca yaşam haklarını" hakları olduğunu bir kez daha haykırdılar.

Halk, her yerde Halk. Yoksulluk nerede olursa olsun emekçileri vuruyor.

İsrail genelinde 400 binden fazla kişinin sokağa döküldüğü, Tel Aviv'deki yürüyüşe katılanların sayısının 350 binin üzerinde olduğu bildirildi. "Sosyal adalet" istiyoruz sloganları ve "Çadır İntifadası" pankartları da eklenirken, katılımcılar "Mısır burası", "Mısırlı Gibi Yürü" yazılı pankartlarla daha önce Mısır'da yaşanan halk isyanlarına gönderme yaparak; Hüsnü Mumarekin sonuna işaret edildi..

Eyleme katılanlardan bir muhalif, “Bu devlete ve orduya katkıda bulunanlar, saçmasapan yüksek vergi ödeyenler, ihtiyaçlarını karşılayamıyor; normal, standart, yatak odalı bir ev kiralayamıyor” dedi.

Kısa süre önce genç bir kadının, kiralık evinden çıkarılmasının ardından Tel Aviv’de bir caddeye çadır kurmasıyla birlikte Arap dünyasında ilham alan İsrailliler, sokaklara çıkmaya başlamıştı. Ucuz konut talebiyle yapılan gösterilere toplumun her kesiminden destek geliyor.

İsrailin tamamında yapılan eylemlere küçük esnafından memuruna, öğrencisinden üreticiye kadar talepleri karşılanmadan artık geri dönülmesi koşulları kalmamıştır.

İsrail hükümeti hep gücün ve filistine uyguladığı zulümün simgesi olmuştu.. Aslında, bir kadının evinden kirasını ödeyemediği için atılmış olması ve bunun üzerine kadın ve bir kaç öğrencinin destek amacıyla kurduğu çadırla başyan eylem çığırından çıkıp İsraili sarmıştır..

Yıllardır ısrarla sürdürülen savaşın mağdurları sadece filistin halkı olmamıştır.. İsrail emekçileride savaşın mağduru olmuştur.

Bu eylemlerin kısa sürede bu kadar destek alması, emekçi halk tarafından sahiplenilmesi ve ısrarla devam edilmesi; savaş dan nemalanan egemenlerin yıllarca nerede olursa olsun halkı soyduğunu ve yoksullaştırdığını ortaya koyması açısından önemlidir..

Evet tüm emekçiler, yoksullar ve işçiler; savaşa, şiddete ve yoksulluğa karşı birleşmek zorundadır..

İsrailli emekçi ve yoksulların eyleminin başarılı olmasını diliyoruz.

Savaştan başka bir seçeneği yok sayan, silah tüccarı -hükümet ilişkilerinin ortaya çıkarılıp, dini, dili, inancı, ırkı vb. ne olursa olsun tüm dünya halklarını birleşmeye çağırıyoruz..

Yaşanan emperyalist Savaşların halklara hiç bir yararı yoktur. Eğer olsaydı bu gün İsrailli Emekçi Halkların sokaklara çıkmasını ne ile açıklayabiliriz.?

Yıllarca sürdürülen bu kirli savaşın; yoksul Filistin Halklarını açlığa ve yokluğa mahkum eden İsrail şahinleri ve egemen hükümetlerinin kendi halklarının, en doğal yaşam haklarını bile sürdüremez hale getirdikleri ve aslında, Filistinlilerden farkı olmadığını ortaya koymak açısından da önemlidir..

Ortadoğu da ve bir zamanlar somali de, balkanlarda yaşanan savaşlar sonucunda açlık ve yoksulluktan başka ne kaldı.? Savaş ne getirdi? Her şey onca çıplaklığı ile orta da ..!

Ne farkı var söylermisiniz.? Filistinli yoksul halk ile İsrail'li yoksul halkın?

Demekki, hükümetler kendilerini ayakta tutabilmek için hep savaş ortamını sıcak tutuyorlar..!Dayatıyorlar.!

Emekçilerin savaş vergileri altında inim, inim inlediği bir yaşam koşulunu kabul etmemesi ve direnmesi gerekir.. !

Sahi; kitle imha silahlarını üretenler, oyuncak diyemi üretiyorlar? Milyarlarca savaş bütcesi, kimin cebinden alınıyor.?

Halkın, eğitim, sağlık ve daha iyi koşullarda yaşam haklarının ellerinden alınması ile mümkündür...


EvcioğluHaber-14.08.2011 pazar

Hiç yorum yok: