27 Ağustos 2011

Sağlık Uyarısı; Sağlıklı Bilgisayar Kullanma Kılavuzu


EvcioğluHaber- Bilgisayar kullanırken bir sağlık sorunuyla karşılaşılmaması için, EN ÇOK DİKKATİMİZDEN KAÇAN , aslında her bilgisayar başına otururken aklımızda bulundurmamız gereken bir sağlık uyarısı dikkatimi çekti. Sizlerinde dikkatini bu konuya çekebileceğimi düşünerek bu yazıyı paylaşmak istiıyorum.

Microsoft'un özel bir tasarımla (argonomik) üretip piyasaya sürdüğü bir klavye satın aldım. Klavyenin gerçekten kullanımı kolay. El hayaları konabilecek yerler yapılmış olduğundan uzun süreli yazı yazma durumunda sadece parmaklar çalıştığı için kol ve el bilekleri yorulmuyor.
**
Klavyenin altında bir uyarı dikkatimi çekti. Sağlık uyarısıydı.
Bilgisayar kullanımında sağlık sorunlarına dikkati çekiyordu. Okuduktan sonra, sizlerinde dikkatini çekmek için bu uyarıyı sitemizde paylaşmak istedim..
Sağlık Uyarısı; Sağlıklı Bilgisayar Kullanma Kılavuzu

Giriş

Bu kılavuz, bilgisayarınızı daha rahat ve verimli şekilde kullanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Ayrıca bu belgede aşağıdaki Sağlık Uyarısı bölümünde açıklanan ağrı verici ve çalışmayı engelleyici yaralanmaların veya rahatsızlıkların oluşma riskini azaltmanıza da yardımcı olacaktır.

Bu kılavuzu okumak yalnızca birkaç dakikanızı alır ancak edineceğiniz bilgilerden her zaman yararlanabilirsiniz.

SAĞLIK UYARISI

Klavye veya fare kullanımı ciddi yaralanma ya da rahatsızlıklara neden olabilir.

Bilgisayar kullanırken, diğer birçok etkinlikte olduğu gibi, ellerinizde, kollarınızda, omuzlarınızda, boynunuzda veya vücudunuzun diğer bölgelerinde zaman zaman rahatsızlıklar hissedebilirsiniz. Bununla birlikte, kalıcı veya tekrarlayan rahatsızlık, acı, zonklama, ağrı, karıncalanma, uyuşma, yanma veya tutulma gibi belirtiler hissederseniz, bunlar bilgisayar başında çalışmadığınız sırada görülse bile BU RAHATSIZLIK İŞARETLERİNİ GÖZ ARDI ETMEYİN VE EN KISA ZAMANDA BİR UZMAN HEKİME BAŞVURUN.

Buna benzer belirtiler, sinirlerde, kaslarda, tendonlarda ve vücudun diğer bölgelerinde ağrılı ve kimi zaman kalıcı olarak işlev görülmesini engelleyen zedelenmelerin veya rahatsızlıkların göstergesi olabilir. Kas ve iskelet sistemini etkileyen bu rahatsızlıklar (MSD) arasında karpal tünel sendromu, tendonit, tenosinovit ve diğer hastalıklar sayılabilir.

Araştırmacılar MSD'ler hakkındaki birçok soruyu henüz yanıtlayamamış olsalar da, bunların nedenleri üzerinde, aşağıdakiler de dahil olmak üzere, birçok faktörün rol oynadığı konusunda fikir birliği içindedirler: genel sağlık durumu, stres ve kişinin bununla nasıl başa çıktığı, tıbbi ve fiziksel durumlar ve kişinin çalışırken veya başka bir şey yaparken (klavye veya fare kullanımı dahil) vücudunu nasıl konumlandırdığı ve kullandığı. Kişinin bir etkinliği gerçekleştirmesi için gereken süre de bir faktör olabilir.

Elinizdeki "Sağlıklı Bilgisayar Kullanma Kılavuzu" bölümünde bilgisayarınızla daha rahat çalışmanıza ve MSD rahatsızlıklarıyla karşılaşmanızı önlemeye yardımcı olabilecek yönergeler bulunmaktadır. Elinizdeki Sağlıklı Bilgisayar Kullanma Kılavuzu’nun CD versiyonunu 1 (800) 360-7561 numaralı telefonu (yalnızca ABD’de) arayarak ücretsiz olarak talep edebilirsiniz.

MSD (kas ve iskelet sistemini etkileyen rahatsızlıkların) oluşma olasılığını azaltabilecek şekilde çalışma yerinizi düzenleme ve çalışma alışkanlıklarınızı geliştirme konusunda bilgi için bu “Sağlıklı Bilgisayar Kullanma Kılavuzu”nu okuyun. MSD'lerin oluşmasına katkıda bulunabilecek çok çeşitli etkenler bulunduğundan, MSD'yi önlemek veya oluşma riskini azaltmak için bilmeniz gereken her şeyin bu kılavuzda yer alması olası değildir. Bazı kişiler için önerilere uymak, MSD oluşma riskini azaltabilir. Bazıları içinse azaltmaz. Yine de, bu önerileri uygulayan birçok kişi daha rahat ve verimli bir çalışma deneyimi edinmiştir. Bu kılavuzun, yetkili bir sağlık uzmanının önerilerinin veya çalışan sağlık politikası veya programının yerine geçecek özellikte olmadığını unutmayın.

Yaşam stilinizin, etkinliklerinizin, sağlığınızın veya fiziksel durumunuzun MSD'ye neden olup olmayacağını öğrenmek istiyorsanız bir sağlık uzmanına başvurun.

****

Daha fazla bilgi almak isterseniz altaki başlığı tıklayınız.

SAĞLIKLI BİLGİSAYAR KULLANMA KLAVUZU

Kaynak;Microsoft


EvcioğluHaber-27.08.2011-Cumartesi

Hiç yorum yok: