2012 Ocak Açlık ve Yoksulluk Sınırı
27 Ocak 2012
EvcioğluHaber- Tür-İş açıkladı. dört kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Türk-İş'in yaptığı araştırmaya göre;
- DÖRT KİŞİLİK AİLENİN; "AÇLIK SINIRI ................: 959 LİRA" "YOKSULLUK SINIRI...: 3.123 LİRA" olarak tesbit edildiği açıklamada, -MUTFAK ENFLASYONU AYLIK YÜZDE 1,97 ve SON ONİKİ AYLIK YÜZDE 10,17 ORANINDA ARTTI.
“GERÇEK YOKSULLUK” İLE “SANAL YOKSULLUK” FARKI GİDEREK AÇILIYOR.
TÜRK-İŞ tarafından, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasının 2012 Ocak ayı sonuçlarına göre; Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 958,89 lira,
Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 3.123,41 lira oldu. Mutfak enflasyonunda aylık artış yüzde 1,97 oranında gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı (son oniki aylık artış) yüzde 10,17 olarak hesaplandı. Son oniki ay itibariyle gıda fiyatlarındaki gelişim TÜRK-İŞ ve TÜİK verileri temel alındığında şöyle bir seyir izlemiştir. :
Fiyat artışları nedeniyle son bir yılda sadece mutfağa gelen ek yük 89 lira olarak hesaplanırken, ailenin yaşama maliyeti bir önceki yıla göre 288 lira arttı. Önceki yılın aynı döneminde açlık sınırı 870,37 lira ve yoksulluk sınırı 2.835,08 lira olarak hesaplanmıştı.
Tablo 1: Dört Kişilik Ailenin Açlık ve Yoksulluk Sınırı (TL/Ay) .................................................. Aralık 2010 Ocak 2011 Aralık 2011 Ocak 2012
Yetişkin Erkek Gıda Harcaması: .238,1 ...........238,60...... ... 259,17 ......... 264,01
Yetişkin Kadın Gıda Harcaması: 201,9............202,34 ......... 218,48......... 223,19
15–19 Yaş Grubu Çocuk Gıda Harcaması........................: 255,00..........255,80..........274,94..........279,57
4–6 Yaş Grubu Çocuk Gıda Harcaması........................: 172,80...........173,63 ...........187,80..........192,11
Açlık Sınırı......................: 867,8.......870,37........940,39......958,89
Yoksulluk Sınırı........: 2.826,70.....2.835,08..... 3.063,17.....3.123,41
* Gıda harcaması tutarı, yuvarlama nedeniyle, toplamda farklı olabilmektedir.
TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında Ocak 2012 ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyledir:
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,97 oranında arttı. Bir önceki yılın Aralık ayına göre artış oranı yüzde 1,97 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 10,17 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 6,48 olarak hesaplandı.
**
“Açlık ve Yoksulluk Sınırı” çalışmasında hesaplamaya temel olan gıda maddelerinin fiyatları, Konfederasyonumuzca piyasadan, market ve semt pazarları sürekli ve düzenli dolaşılarak doğrudan tespit edilmektedir. Çalışma bu niteliğiyle bağımsızdır ve tüketici fiyatlarındaki artış eğilimini yansıtan “öncü gösterge” niteliği taşımaktadır. Kuşkusuz hesaplanan “yoksulluk sınırı” tutarı ücret düzeyi olmayıp, haneye girmesi gereken gelir toplamını ifade etmektedir.
Türkiye’de “gerçek yoksulluk” haneye girmesi gereken asgari gelir düzeyi bakımından bu tutarda hesaplanırken, milyonlarca işçiyi ve ailesini doğrudan ilgilendiren asgari ücret 2012 yılının ilk altı aylık dönemi için net 701,13 lira olarak belirlenmiştir. Oysa devletin resmi istatistik kurumu olan TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), kendisine verilen görev çerçevesinde, tek bir işçinin toplam aylık harcamasını Kasım ayı itibariyle 970,85 lira olarak hesaplamıştır. Bu tutara, sadece gerçekleşen Aralık ayı enflasyon artışı eklendiğinde bile olması gereken net asgari ücret tutarı 976,48 lira olmaktadır. Böylece olması gereken ile olan asgari ücret arasında yaklaşık 275 liralık bir fark oluşmaktadır.
Benzeri bir “sanal yoksulluk”, bu yıl yürürlüğe giren genel sağlık sigortası uygulamasında da ortaya çıkmaktadır. Kanun hükümlerine göre; tespit edilen aile içindeki kişi başına düşen gelir payının aylık tutarı, asgari ücretin üçte birinden (Ocak 2012 itibariyle 295,50 lira) az olanlar yoksul sayılmaktadır. Bu yolla yaratılan “sanal yoksulluk” sonucu Türkiye’de yoksul bireylerin sayısı olduğundan daha düşük olacaktır.
enisbagdadioglu@gmail.com www.turkis.org.tr
AÇIKLAMALAR
Çalışanların, kendilerine ve ailelerine saygın yaşam düzeyi sağlayacak bir gelir elde etmeleri esastır. Yoksulluk, genel anlamıyla, insanların temel ihtiyaçlarını karşılayamama durumu olarak tanımlanmaktadır. Yoksulluk sınırı tutarı, bir ailenin, insan onurunun gerektirdiği zorunlu ihtiyaçları karşılayabilmesi için yapması gereken harcama düzeyidir.
Türkiye’de bu konuda düzenli bir çalışma bulunmamaktadır. TÜRK-İŞ, varolan bu eksikliği gidermek amacıyla, Aralık 1987’dan bu yana düzenli olarak her ay, gıda harcaması tutarını ve buradan hareketle açlık ve yoksulluk sınırını açıklamaktadır.
TÜRK-İŞ çalışması sonucu açıklanan yoksulluk sınırı tutarı, işçinin eline geçmesi gereken ücret düzeyi değildir. Bu değerlendirme eksik bir yaklaşımın ifadesidir. Yoksulluk sınırı tutarı, ailenin yapması gereken insan onurunun gerektirdiği harcama düzeyidir ve bir bakıma, haneye girmesi gereken toplam gelirin alt sınırını ortaya koyan önemli bir göstergedir. Ancak çoğu zaman, ücretli çalışan ailenin tek gelir kaynağı olduğundan yoksulluk sınırı tutarı olması gereken ücret düzeyi olarak görülmektedir.
TÜRK-İŞ’in bu çalışmasıyla hesaplanan gıda harcama tutarında, aylar ve yıllar itibariyle meydana gelen değişimi yansıtan oranları enflasyon verisi olarak değerlendirmek de ihtiyatlı bir yaklaşımı gerektirmektedir.
Konfederasyonumuzun yirmibeş yıldan bu yana her ay düzenli olarak yaptığı gıda harcaması tutarındaki değişim, bir bakıma TÜİK’in açıkladığı tüketici fiyatlarındaki değişimin yönünü ortaya koyan öncü gösterge niteliğindedir. Nitekim 1988-2011 yıllarını kapsayan dönemdeki TÜİK “tüketici fiyatları endeksi”ndeki artış ile birlikte tüketici fiyatları içinde önemli alt harcama grubu olan “gıda harcamaları”ndaki yıllık ortalama değişim TÜRK-İŞ “gıda harcaması ile kıyaslandığında -neredeyse- paralel bir gelişme hemen dikkati çekmektedir.
Ancak, yinelemek gerekir ki, bu çalışma, tüketici fiyatları endeksi olarak değerlendirilmemelidir.
Dar gelirli ailelerin elde ettiği gelirin yeterli ve dengeli beslenme için gerekli harcamaları bile karşılayabilecek düzeyde olmadığı açıktır.
TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan açlık ve yoksulluk sınırı tutarları ile elde edilen gelir arasındaki fark, çalışanların içinde bulunduğu geçim sıkıntısının boyutlarını ortaya koyan önemli bir gösterge olmaktadır.
EvcioğluHaber-29.01.2012
|
1 yorum:
Nereden bileceğiz doğru söylediğini yapılan anketin bu kadar da abartılmazki fiyatlar yok açlık sınır 958 liraymış yoksulluk 3000 liradan fazlaymış
yalan töybe yalan
insanları kandırıyorsunuz. askeri ücret 700 iken açlık sınırı 950 lira olurmu? biz açmıyız yani şimdi ne demek istiyorsunuz ayıp be
Ankara
Yorum Gönder