23 Mart 2012

4.koğuş öylen yemeğini almaya hazırdır komutanım

4.koğuş öylen yemeği tekmili

"4. koğuş öylen yemeğini almaya hazırdır komutanım"

EvcioğluHaber- HaberTürk Tv'de bu akşam bir açık oturum proğramın da beş altı gazetecinin karşısında bir Milletvekili vardı. Mamak askeri cezaevinde, basit bir öylen karavanasını almak için bile tekmil alınırdı. diyor, Sırrı Süreyya ÖNDER.
12 Eylül günlerinden bir örnekti. Askerlerin insanlara Mamak askeri cezaevinde B..k yedirmelerinden tutunda, her türlü insanlık dışı uygulamalarının yaşandığı ve bunuda devleten ne kadar haşmetli ve şefkatli olduğunu göstermek için yaparlardı.

Darbelerden örnekle, kim ne yapmak istediğini anlamaya çalışarak ne yapacağız dedi..

Öyle bir durum ki; basit bir öylen yemeğini (...) alıken herkes sıraya dizilir; " 4. koğuş öylen yemeği almaya hazırdır komutanım" söylettirirlerdi.. "Bu uygulama basit gibi gelebilir ancak, bu bir terbiye etme, itaatlaştırmadır." evet bu yöntem sadece en basiti diyordu.. Daha neleri vardı...

Gazeteciler soruyor, Milletvekili Sn: Sırrı Süreyya ÖNDER cevapladı.

BDP milletvekili her cenahtan gazetecilerin kendilerinin doğrularına göre sordukları sorulara herkesin anlayacağı türden ama yalın cevaplar verdiği gözlendi.
Cevaplarında Hz. Ömer'den örnekler verdi.. ! Bu gün yaşananları Ömerin örnekleriyle karşılaştırdı.

Hindistanın İngiliz sömürgesinden kurtulmasını sağlayan İndre GANDİ'den alıntı yaparak bir kaç örnekler verdi.
Tapınağın önüne beş İngiliz askeri koymuşlardı. Ellerinde sopalar.. Binlerce gelen hindunun tapınağa girmesini engellemek için ellerindeki sopalarla gelen halka vuruyorlardı.. Gelen halk askerleri öldürdü.. yenilerini koydular, onlarıda öldürdüler.... ........ Sonunda İngiliz gazeteleri ingilizlerin Hindistanda artık battığını yazmıştı.." dedi..
Gazeteci; "Siz hiç asker yada polis cenazesine katıldınızmı?" sorusuna;
"Evet katıldığım oldu ama, asıl sorun İnsanların birbirinin acıssıyla üzüntü duyması gerettiği" belirten ÖNDER hiç bir şey insan yaşamı kadar önemli değildir dedi..

Yani insan olanın hiçbir ölüme sevinemeyeceğini bunun İslam inancında da böyle olduğunu söyledi..
"Sizler gidip, ölenin annesine sorun" dedi.. "Ölenin artık hesabı görülmüştür" diye tamamladı.

Sırrı Süreyya ÖNDER ; "ATATÜRK'ün askerler hitaben yazdığını söylediği bir söz söylemeye çalışıp, bunu hergün tutuklu ve hükümlülere söylettirirlerdi." deyip söylemeye çalışırken, kendisiyle birlikte aynı askeri cezaevinde yatan Gazeteci-Yazar Sn; Oral ÇALIŞLAR kendisine eşlik ederek söylemeye çalıştı.. ".. Ey necip Türk askeri...."diye başlayan söylem, ortama bir farklı tebessüm yarattı.. 12 Eylül darbe günlerinin soğuk hüznünü zihinlerde yeniden yaşattı bir an..

Kendisinin bir önderi olmadığını aksine Sosyalist olduğunu ifade etti.. Oral Çalışlar' da kendisinin bir sosyalist olarak, silahların bırakılarak barış ortamında ve siyasi bir çözümün mümkün olup olmadığını sordu..

Hiç bir koşulda bir insanın ölmesine razı olmayacağını söyleyen ÖNDER,
"ama devletin istediği bir tarihte bayrama izin vermesi bir itaatlaştırma yöntemidir. Oysa bunu başka ülkelerde insanlar haftalarca süren kutlamalarla sürdürüyorlar.. 21 Mart sadece başlangıcıdır.. Ayrıca bir topluma sen şu bayramın kutla, bu gün kutlama demesi doğru olmaz" dediği anlaşıldı..

Sn.Milletvekili'nin barış önemseyen ve birlikte yaşamayı içselleştiren konuşmaları umut vericiydi..

EvcioğluHaber- 23.03.2012

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Toplumu askerle ve darbelerle terbiye etme yöntemi. İtaatkar bir insan yığını yapmak isteselerde bu insanlar bir baş kaldırıyorlar. Darbelerden ve darbnecilerden hesabı sorulmalıdır.

Aslan