EvcioğluHaber- Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi görülen ve 19 yıldır sonuçlandırılamayan tarihi Sivas Davası düşdü.Böylece; Katliam sanıklarından bazılarının evinde yaşamını sürdürdüğü halde yakalanamamış olduğunu öldüğü bildirildikten sonra anlaşılmıştı.
"İnsanlık zamana yenik diştü."
***Bir Tv. de akşam haberi sunan sunucu ilk haber olarak, "İnsalık zaman aşımına ugradı" diye başladı haberi sunmaya. "Sivas'ta katliam gerçekleşirken ve daha sonra mahkeme salonlarında katliam sanıklarına gösterilen höşgörü madur yakınları ve onları destekleyen demokratik kitle örğütü üyelerine gösterilmedi, ne yazık ki" diyordu
2 Temmuz 1993’te 35 kişinin Madımak Oteli’nde yakılmasına ilişkin süren ve ana davadan dosyası ayrılan 7 firari sanığın yargılandığı dava zamanaşımından düştü.
PSAKD sitesinde verilen habere göre; Hâkim Dündar Örsdemir kararında ''İnsanlık suçunda zaman aşımı olmaz ancak bu suçu işleyenler kamu görevlisi değil sivil oldukları için davanın düşmesine karar verildi'' dedi.
Davanın 6 Aralık 2011'de görülen duruşmasında savcı Hakan Yüksel, "Anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüse iştirak"le suçlanan firari sanıklar Şevket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu için zamanaşımı süresinin 15 yıl olduğunu savunmuştu. Böylece firari sanıklar ceza almadan kurtulmuş oldular.
'İNSANLIK SUÇU' HEM VAR, HEM YOK!
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi 19 yıldır sonuçlandırılamayan tarihi Sivas Davasında “İnsanlık Suçunu” kamu görevlileri yönünden kabul ederken, sivil sanıklar yönünden kabul etmedi.
Sanıklardan, dönemin belediye meclis üyesi Cafer Erçakmak’ın kamu görevlisi olduğuna dikkat çeken mahkeme, Erçakmak’ın işlediği suçun zamanaşımına giremeyeceğine hükmetti. Mahkeme, sanıklar Erçakmak ve Yılmaz Bağ’ın öldüğü için haklarında açılan davanın düşmesine karar verirken, 5 sivil sanığın suçunu insanlık kapsamında görmeyerek zamanaşımından düşürdü.
*****
Avukatlar: "İnsanlık suçudur, zamanaşımı uygulanamaz"
Savcının konuşmasının ardından avukatlar, beyanlarında Sivas Katliamı'nın insanlığa karşı suç olarak ele alınmasını talep etmişlerdi.
Avukat Şanal Saruhan, insanlığa karşı suçlar açısından davanın zamanaşımına uğrayamayacağını beyan etti.
Avukat Mehdi Bektaş da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 7. Maddesi'ne atıfta bulunarak aynı talebi yineledi.
Avukat Kazım Genç "insanlığa karşı suçlara karşı verilen hükümleri hatırlatarak, içtihatlar gereği bu hükümlerin kanun hükmünde olduğunu ve bu hükümler dikkate alınmalıdır" dedi.
Avukat Süleyman Ateş, Madımak'ta hayatını kaybedenlerden Sehergül Ateş'in yeğeni olduğunu belirtti ve "19 yıldır adalet bekleyen biz mağdur aileleri ve duyarlı insanların kalbinin ferahlamasi icin zamanaşımını reddedin" dedi.
1 yorum:
"Hiçbir problem; söz konusu probleme neden olan, bilinç düzeyi ile çözülemez...!"
Albert Einstein bir cümle ile gerçeği anlatmış aslında..
saygılar
Yorum Gönder