23 Eylül 2012

Köroğlu Diyarın'dan bir esinti




Köroğlu Diyarın'dan bir esinti

HaberEvci- Bolu dendiği zaman; Aynı zaman da şair ve halk ozanı olan 'Köroğlu' sazıyla, sözüyle ve atıyla şahlanmış olarak gelir akla. Bolu Belediyesi tarafından şehrin simgesi haline gelen 'Köroğlu'nun Heykeli' yaptırılmış ve 'Benden Selam Olsun Bolu Beyine' sözü yer almaktadır..

Yiğitliği ile nam salmış olan bu kahraman, zalim Bolu beyine baş kaldıran ve yoksul halkın yanında yer alarak kendi adıyla anılan 'Köroğlu Dağları'nı; türkülerinde 'Çamlı beller bölük bölük bölünür' dediği o dumanlı dağlara çıkar, ve mesken tutar bir zaman... 

Bir halk kahramanıdır o..   

"Delikli demir icat oldu mertlik bozuldu" sözlerinde yiğitliğin ve mertliğin ne kadar önemli olduğunun seslenişidir.  Artık bundan sonra hile işin içine karışmıştır. Düzen tutmaz insanlık...


Etrafını çevrelediği şehre ayrı bir çehre katan dağın dumanı sisi yılın yarısından fazla etkisini sürdürür. Köroğlu dağlarının kasfeti hiç gitmez. 
 'Çamlıbeller' her zaman dumanlıdır başı.
Köroğlu'nun neden bu dağları mesken tuttuğunu ancak o dağları görünce ve gezince anlarsınız. Yılın ner mevsiminde onu saklamış ve türlü meyvelerle de beslemiştir. 
Dorukların da yetiştirdiği, Alıç, kızılcık, dağ eriği, dağ elması, çörtük ve ahlat, böğürtlen olmak üzere sayamadığımız yüzlerce meyve ve yemiş yetişmektedir. Bunlarda herhalde bir insanın yeteri kadar beslenmesine yeterlidir diye düşünüyorum. 
-Yaşamıyla ve yaşadığı dönemin iktidarlarınca uygulanan haksızlıklarına ve zulmüne direnmeyi ve başkaldıran öğreten bir başka 'Pir Sultan' dır artık. Tarihe damgasını böyle vurmuştur.
 'Köroğlu' detanlaştıkca, Türkülere söz olmuştur. Sazında tel, mızrap dır artık..  
******* 
 
  
 "Köroğlu tepelerden bakarım,
Gözlerimden kanlı yaşlar dökerim,
Bunca yıldır hasretini çekerim, 
Arkam sensin, kalem sensin dağlar hey."
 Yiğitlerine, Çamlıbeline, Dönesine kavuşturduğu için de atını bir güzelleme ile bir kere daha över: 
"Haykırır köpüğü başından atar,
Başını başımdan yukarı tutar,
Kaçarsa kurtulur kovarsa tutar, 
Alma gözlü kız perçemli Kır atım."

Bundan sonra Çamlıbel e daha iyice yerleşen Köroğlu nun namı bütün yurdu, dört bir yandan tutar. Mertliği, mertçe kavgaları, düskünlerin elinden tutuşu, düşkünü zalime karşı koruyuşu, hakkı ve adaleti sevişi Köroğlu nu dillere destan eder. Her zaman haksızlığın karşısındadır ama adaletli Devlet gücüne karşı boynunun kıldan ince olduğunu da bilir. Din ve devlet uğrunadır yaptıkları biraz da. Urus üstüne, Acem üstüne de savaşlara katılır; bu savaşlarda yiğitlerine Mevla, şehitlik, kafire karşı üstünlük uğruna saf bağlatır.

Fakat nihayet Köroğlu da bir insandır. Gerçi bildiğimiz insanlardan çok ayrı, insan üstü nice güce sahiptir ama yine de insanoğlu
dur. Sonunda kendi de, yiğitleri de; atı da yorulur. Koroğlu artık ihtiyarlamıştır.
 
"Çürüdü gönlüm çürüdü,
İçerde yürek eridi
,
Beylerin kolu yoruldu
Kılıç döndürü döndürü."


"Köroğlu'da öyle yapar, dünyayı terkedip, alacağını almış vereceğini vermiş bir insanoğlunun huzuru içinde Kırklara karışıp gider."


Pazartesi-23.09.2012
HaberEvci-

Hiç yorum yok: