29 Eylül 2008

RİSKİNİZ NE ? BİLİN.!


Kalp hastalıkları, her yıl milyonlarca kişinin ölümüne yol açan bir numaralı hastalık. Dünyada her yıl 17.5 milyon kişi kalp hastalıkları nedeniyle yaşamını yitiriyor. Bu ölümlerin yüzde 80’i düşük ve orta gelirli ülkelerde meydana geliyor.
Başta yetişkinler olmak üzere her yaşta insanı tehdit eden kalp hastalıklarına dikkat çekmek amacıyla eylül ayının son pazar günü Dünya Kalp Günü olarak 100’ün üzerinde ülkede kutlanıyor. 2000 yılından bu yana kutlanan Dünya Kalp Günü’nde kalp hastalıkları ve kalp krizinin nedenlerine dikkat çekilerek, çocukluktan itibaren hangi önlemlerin alınacağı konusunda toplumun bilinçlendirilmesine çalışılıyor.

Tüm dünyada sağlıklı yaşama yönelik faaliyetlerin teşvik edildiği aktivitelerle kutlanan Dünya Kalp Günü’nde, her yıl hastalıkla ilgili önemli bir noktaya dikkat çekiliyor.

***

Türkiye’nin risk haritası

Türkİye’de her 7 kişiden 1’i kalp krizi riskiyle karşı karşıya. Türkiye’deki toplam koroner kalp hastası sayısı 2.8 milyon ve her yıl 170 bin kişi koroner kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’deki ölümlerin yüzde 43’ü koroner kalp hastalığına bağlı olarak gerçekleşiyor. Uzmanlar sağlıklı ve mutlu yaşamak için öncelikle doğru beslenmek gerektiğine dikkat çekiyorlar. Kalp hastalıkları yalnızca yetişkinleri değil çocukları da tehdit ediyor. Bugün dünyada 155 milyon çocuk obezite sorunu yaşıyor. Çocukların bu sorunu aşabilmeleri, sağlıklı beslenmeleri ve gelecekte kalp hastalıklarına yakalanmamaları için en önemli rol ailelerine düşüyor.

Kötü kolesterol olarak da tanımlanan LDL kolesterol düzey yüksekliği, koroner kalp hastalığına ait ana risk faktörleri arasında yer alıyor. Türkiye’de erişkin erkeklerin yüzde 30.5’i, kadınların yüzde 38.1’inde LDL kolesterol düzeyi yüksek bulunuyor. Bu da yaklaşık 10 milyon kişinin LDL kolesterol düzeyinin yüksek olduğu anlamına geliyor.

Araştırrmalar, koroner kalp hastalığı riskini gösteren diğer bir ölçüm olan toplam kolesterol ile HDL (iyi) kolesterol düzeylerinin oranı da Türkiye’de yüksek olduğunu ortaya koyuyor. Bu oran erişkin erkeklerin yüzde 37’si, kadınların yüzde 32’sinin yüksek risk taşıdığını işaret ediyor. Araştırmalar, kan kolesterol düzeyinin yüzde 10 düşürülmesinin kalp hastalığı riskini yüzde 12-20 azalttığını ortaya koyuyor.


Birgün Gazetesi-29.09.2008

Hiç yorum yok: