29 Eylül 2008

Türkiye'de ambulans bulmakta zorlandı, Norveç uçak gönderdi

Türkiye'de Ambulans bulmakta zorlandı,
Norveç Uçak gönderdi
Hüseyin ÖZBALI /ANKARA, (DHA)

NORVEÇ'in Oslo kentindeki bira fabrikasından 8 yıl önce emekli olan ve çifte vatandaşlık hakkı elde eden 76 yaşındaki Osman Yılmaz, ağır kanama geçirip, oğlu Yaşar Yılmaz tarafından Şereflikoçhisar Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Osman Yılmaz'ın hayati tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle Ankara’da tam teşekküllü bir hastaneye acil olarak kaldırılması istendi.

Yaşar Yılmaz babası için hastaneden ambulans istedi, ancak “Şu an elimizde ambulans yok, kendi imkanınızla götürün” yanıtını aldı. Otomobiliyle Osman Yılmaz'ı Ankara'ya götüren Yaşar Yılmaz, babasının durumunu Norveçli yetkililere bildirdi. 4 saat içinde özel ambulans uçak Türkiye'ye gönderildi. Sağlık ekibi, Yılmaz'ı teslim alıp geldikleri uçakla Norveç'e götürdü.

Yıllarca Oslo'daki bir bira fabrikasında çalışan, burada çifte vatandaşlık hakkı da elde eden Osman Yılmaz, 8 yıl önce emekli oldu. Yılmaz, 2 yıl önce de memleketi Ankara'nın Şereflikoçhisar İlçesi'ne yerleşti. Bundan 4 hafta önce eşini kaybeden Osman Yılmaz, karaciğer yetmezliğine dayalı soluk borusundaki varislerin patlaması sonucu ağır kanama geçirip, oğlu Yaşar Yılmaz tarafından Şereflikoçhisar Devlet Hastanesi'ne götürüldü. Burada sağlık kontrolü yapılan Osman Yılmaz'ın hayati tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle Ankara'da tam teşekküllü bir hastaneye acil olarak kaldırılması istendi. Hasta Yılmaz'ın oğlu 59 yaşındaki Yaşar Yılmaz ise hastaneden ambulans istedi. İddiaya göre hastane yetkililerinin “Şu an elimizde ambulans yok, kendi imkanınızla götürün” demesi üzerine Yaşar Yılmaz kendi otomobiliyle babası Osman Yılmaz'ı kanaması da sürerken Ankara'da Özel Mesa Hastanesi Acil Servisi'ne kaldırdı. Hemen yoğun bakıma alınan Osman Yılmaz için gerekli tedavilere başlandı. Hastane yetkilileri, Osman Yılmaz'ın hastaneye 15 dakika daha geç getirilmesi halinde kan kaybından hayatını kaybedebileceğini söyledi.

TELEFONLA NORVEÇ ARANDI, 4 SAAT SONRA UÇAK YOLA ÇIKTI

Bu sırada hasta Osman Yılmaz'ın oğlu Yaşar Yılmaz ise Norveç'ten emekli olan ve çifte vatandaşlık hakkına sahip olan babasının durumunu bu ülkeye bildirdi. Yılmaz'ın Norveç'in bağlı bulunduğu sağlık kurumuna durumu bildirmesi üzerine 4 saat içinde sağlık ekibi oluşturulup, özel Luft şirketine ait ambulans uçak Türkiye'ye gönderildi. Esenboğa Havalimanı'na inen ambulans uçaktaki sağlık ekibi, Mesa Hastanesi'ne gelip, sağlık kontrolünü yaptıkları hasta Osman Yılmaz'ı teslim alıp, beraberlerinde tekrar Esenboğa Havalimanı'na dönüp, geldikleri uçakla Norveç'e götürdü.

ÜLKEMDE AMBULANS DAHİ VERİLMEDİ

Babası Osman Yılmaz'ın 1960'lı yıllarda bir tüfek almak için gittiği Avrupa ülkelerinde çalışma hayatına başladığını ve son olarak Norveç'te kalıp, Oslo kentinde bir bira fabrikasında çalışıp emekli olduğunu belirten Yaşar Yılmaz, tepkilerini dile getirdi. Yılmaz, “Norveç'te bir bira fabrikasından 8 yıl önce emekli olan babam, 2 yıl önce annemle birlikte Şereflikoçhisar'a yerleşti. Annemi 4 hafta önce kaybetmiştik. Babam bunun üzüntüsünü yaşıyordu. Ben ve çocuklarım annemin ölümü nedeniyle Türkiye'de bulunuyorduk. Rahatsızlanan babamı Şereflikoçhisar Devlet Hastanesi'ne götürdüm. Türkiye, Norveç'ten emekli olanlara sağlık hizmeti vermiyor. Hastanede, babamın kanamalı ağır hasta olduğu ve hayati tehlikesi bulunduğu gerekçesiyle Ankara'ya kaldırılması istendi. Hastaneye ‘Çok acilse ambulans verin, götüreyim’ dedim, Ancak ambulansın olmadığı belirtildi. Kendi otomobilimle babamı Ankara'daki Özel Mesa Hasatanesi'ne kaldırdım” dedi.

Yaşar Yılmaz, şunları söyledi:

“Türkiye'de insana ve insan sağlığına değer verilmediğini gördüm. Hayati tehlikesi bulunduğu belirtilen ve acilen Ankara'ya kaldırılması istenen babama bir ambulans dahi verilmezken, Norveç'ten 4 saat içinde tam teşekküllü özel ambulans uçak gönderiliyor. Babam sağlık hizmetlerinden yararlanmak için Norveç'e yılda sadece Türk parası olarak 35 YTL ödüyor. Bunun karşılığında ise bize hemen özel ambulans uçak gönderiliyor. Buna karşın Özel Mesa Hastanesi'nde 5 gün tedavi gören babam için 25 bin YTL tedavi gideri çıkarıldı. İndirim istediğim hastane yetkilileri ise bu rakamı 3 bin 500 YTL'ye düşürdü” dedi.

Tüm aile olarak Norveç'te çalıştıklarını belirten Yaşar Yılmaz, Türkiye'de insana ve insan sağlığına değer verilmediğini öne sürdü.


Milliyet-29.09.2008

Hiç yorum yok: