12 Şubat 2009

BU SGK KARARI ÖLÜM GETİRİR

BU SGK KARARI ÖLÜM GETİRİR

TTB, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çıkardığı ve 1 Nisan 2009’da yürürlüğe girecek olan, hastaların;

10 gün içerisinde aynı branşa müracaat edemeyeceklerini öngören uygulamanın beraberinde ölümlü olayların yaşanmasına yol açacağını söyledi...


BAŞAK TURAN-MERVE DÖNMEZ ANKARA


Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi üyesi Altan Ayaz, Ankara’da düzenlediği basın toplantısında “10 gün içerisinde aynı branşta aynı sağlık merkezine zaten başvurulamıyordu. Yeni uygulama ile Türkiye’nin herhangi bir yerinde aynı branşa tekrar başvuru engelleniyor. Bu sağlık hakkının kullanılmasına engeldir” dedi.


ACİL AMELİYATLAR NE OLACAK

Uygulamanın etik bir ihlal olduğunu belirten Ayaz, “Kişinin ikinci bir görüş alma hakkı vardır. Uygulama bunun önüne geçiyor. Ayrıca tıpta zaman çok önemlidir. Örneğin 10 günlük süre zarfında ilk muayenede fark edilemeyen özel bir beyin tümörünün boyutu ikiye katlanabilir, bir akciğer kanseri türü tüm ciğere yayılabilir. 10 günün geçmesini beklerken ameliyat hakkınızı kaybedebilirsiniz” şeklinde konuştu.


‘SGK FİNANS KURUMU GİBİ’

Tedavisi tamamlanamayan hastaların kendi imkanları ile tedavilerini sürdürmeye mahkûm bırakılacağını belirten TTB Merkez Konseyi üyesi Ayaz, SGK’nın masrafların altından kalkamayacak durumda olan hastaları görmezden geldiğini, bu uygulama sonucunda mağdur olacakların sayısının da asla kesin olarak bilinemeyeceğini ifade etti.

TTB Merkez Konseyi üyesi Altan Ayaz, şunları da kaydetti:

“Sağlık hizmetlerinin sunumu aslında bir finans kurumu olan SGK’ya bırakılıyor. Bunun sonucu olarak da iyi hekimlik uygulamalarıyla örtüşmeyen, sağlık hakkını gasp eden durumlar ortaya çıkıyor.

Öncelik vatandaşın sağlığı olmalıyken, sistem gelir-gider kalemleri üzerine kuruluyor. SGK Başkanı suistimalleri önlemeye çalıştıklarını söylüyor, fakat suistimalin asıl nedeni sistemin para üzerine kurulmuş olmasıdır.”


Birgün Gazetesi

Hiç yorum yok: