29 Nisan 2010

TÜRKİYE’DE, ÇOCUĞA 'MAKUL' DAYAK VAR


TÜRKİYE’DE, ÇOCUĞA 'MAKUL' DAYAK VAR
01:07 28 Nisan 2010

Avrupa Konseyi, Türkiye’yi “Çocuklara dayağı tamamen yasaklamayan ülkeler” listesine aldı.
Konsey, çocuk dayağını tamamen yasaklamak için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması çağrısında bulundu.
Daily Mail haber sitesi, Avrupa Konseyi’nin “çocuklara dayağı tamamen yasaklamayan ülkeler” listesini yayınladı. Buna göre Türkiye, Rusya, Belçika, Fransa ve İngiltere çocuğa şiddeti tamamen yasaklamayan ülkeler listesinde bulunuyor.
Çocuk dayağını her şekilde yasaklayan 20 Avrupa ülkesinin başında ise Avusturya, Almanya, Romanya, İzlanda ve İspanya geliyor. Bu ülkelerde çocuklara karşı her türlü fiziksel şiddet cezai yaptırıma tabi tutuluyor.
Avrupa Konseyi’ne göre Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkeler ise çocuğa karşı şiddeti “aile içi bir sorun” olarak görüyor. Devletin “aile işlerine müdahalesine” soğuk baktığı için de dayağı tamamen yasaklayan adımlar atmakta zorlanıyor.

GELENEKSEL AİLE
Konseye göre, yine Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Avrupa ülkeleri, geleneksel ebeveyn-çocuk ilişkisinde “aşırı olmayan dayağı otorite kurma yöntemi olarak görüyorlar.
Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio, çocuğa karşı her türlü şiddeti yasaklamayan ülkelerin “makul ölçüde şiddet" kavramıyla dayağı meşrulaştırdıklarını söyledi. De Boer-Buquicchio yasalara rağmen, anne-baba ve öğretmen dayağına hoşgörü gösterildiğini vurguladı.

'TAMAMEN YASAKLAYIN' ÇAĞRISI
Avrupa Konseyi'ne üye 20'den fazla ülkede çocuğa karşı her türlü şiddeti yasak olurken, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkeler ise, dayağı yasaklayan adımlar atmakla birlikte, gelenek gibi nedenlerle bu yasaları hayata geçiremeyen ülkeler arasında sayılıyor.
Konsey, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelere, çocuk dayağını tamamen yasaklamaları için gerekli yasal düzenlemeleri yapması çağrısında bulundu.

http://www.birgun.net/

Hiç yorum yok: