25 Mayıs 2010

48 ilde, 300'den fazla şüpheli gözaltına alındı


48 ilde, 300'den fazla şüpheli gözaltına alındı



25/05/2010

Kendilerine polis, hakim, savcı ve asker olarak tanıtıp, çeşitli suçlamalar yönelttikleri aralarında ünlü isimlerin de bulunduğu kişilerden kontör veya çekilişte kazandıkları hediyeleri almaları için para yatırmalarını isteyerek dolandırıcılık yapan şüphelilere yönelik 48 ilde eş zamanlı operasyon düzenlendi. Baskınlarda 150'yi aşkın kişi gözaltına alındı.


*****************************

Rastgele cep telefon numaralarını arayan ve kendilerini polis olarak tanıtan bazı kişilerin, “Banka hesabınız terör örgütüne para göndermekte kullanıyor”, “Telefonunuzdan terör örgütü üyeleri aranmış. Hakkınızda işlem yapacağız” veya “Seda Sayın’ın programından arıyoruz, ödül kazandınız” diyerek, kandırarak dolandırdıkları yönünde şikayetler üzerine soruşturma başlatıldı.
Türkiye’nin farklı illerinden gelen şikayetler üzerine Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nın yönetiminde, Şanlıurfa merkezli olmak üzere Adana, Diyarbakır, İstanbul, Mersin, Gaziantep emniyet müdürlüklerinin de koordinasyonunda 7 ay süreli teknik takip başlatıldı. Teknik takibin ardından bu sabah harekete geçildi.

Şebeke üyelerinin anlaşmalı oldukları cep telefonu bayileriyle birlikte hareket ederek, kimlik fotokopilerriyle çok sayıda sim kartı aldıkları belirlendi. Farklı kişiler adına çıkarılan sim kartların büyük bölümünün şebeke elemanlarınca yurt dışından kaçak getirilen, Türkiye'de kullanılmayan cep telefonlarının IMEI numarası klonlanan telefonlara takıldığı tespit edildi. Şebekenin kendi içinde de, sim kart temin etme, kaçak cep telefonlarını kullanılır hale getirme, telefon ile dolandırıcılık, telefonlara yüklenen kontör ve paraları satma, yurt dışından kaçak cep telefonu getirme, kaçak telefonları piyasaya sürme gibi iş bölümü yaptıkları saptandı.
Şebeke üyelerinin Şanlıurfa'da kiraladıkları bir evi ofis gibi kullanıp, sabah geldikleri akşam saatlerine kadar rast gele numaraları çevirip, karşılarına çıkan kişilerden birkaç ay öncesine kadar kontör, sistemin değişmesi üzerine son dönemde ise cep telefonlarına para yüklenmesini istedikleri bildirildi. Rastgele çevirdikleri cep telefonu kullanıcısına kendilerini hakim, savcı, asker veya Emniyet amiri olarak tanıtan dolandırıcıların telefonu açan kişiye, bu numaradan vali, başsavcı, ağır ceza hakimi, albay, Emniyet müdürünün eşine taciz içerikli mesaj, pornografik fotoğraf içerikli mesaj veya PKK'lılar ile görüşülüp, terör örgütü propagandası yapılan mesaj yollandığını öne sürdükleri anlaşıldı. Dolandırıcılar, aradıkları kişinin paniğe kapılarak itiraz etmesi üzerine kartın kopyalandığını, bu kişilere ulaşılabilmesi için hatlarına para veya kontör gönderilmesini istediği belirlendi.

Şebeke üyelerinin bazı kişileri ararken, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklananlarla telefonda görüştüğünü söylerken, polis telsizi sesinin de kullanıldığı bu yolla kurban olarak aranan kişinin inandırıldığı, paniğe kapılan kişinin istenen miktardaki kontör veya parayı şebeke elemanlarına aktardığı bildirildi.
Dolandırılanların kendilerini arayan numarayı çevirdikleri zaman bu numaranın kullanılmadığını veya iptal edildiğini öğrenince olayın ortaya çıktığı açıklandı.
Şebekede yer alan diğer kişilerin bunun yanı sıra kurbanlarını televizyon programları veya herhangi bir kuruluştan hediye kazandıklarını söyleyerek, yasal işlemlerin tamamlanması için 2- 5 bin TL paranın verilen hesaba yatırılmasını istediği kaydedildi.
Şebekenin banka işlemlerini yakalanmamak için TC Kimlik Numarası ile para transferi yapan bankalar üzerinden, ölen insanların kimlikleri üzerinden yaptıkları ortaya çıktı. Hediye kazandığını söyledikleri kişilerin aktardıkları paraları ATM'lerden çeken şüphelilerin, bu yöntemle yakalanmamayı planladığı kaydedildi.

LÜKS OTOMOBİL VE EVLER ALINDI
Binlerce kişiden milyonlarca liralık dolandırıcılık yapan şebeke üyelerinin cep telefonlarına yüklenen kontör ve son dönemde paraları Şanlıurfa, Mersin, Adana ve İstanbul'da faaliyet gösteren telefon bayilerine piyasa değerinin 3'te 1'ine sattıkları, bu kişilerin de bunları düşük bedelle veya müşterilerine aktardıkları ortaya çıktı. Şebeke üyelerinin dolandırıcılıktan elde ettikleri yüklü paralarla lüks otomobiller, evler satın alıp, cep telefonu satışı yerleri açtıkları kaydedildi.
Şebekenin tüm sistemini deşifre eden ve elemanlarını belirleyen polis, bu sabah Şanlıurfa merkezli olarak 48 ilde belirlenen yüzlerce adrese eş zamanlı baskın düzenledi. Baskınlarda şebeke elemanlarının ev ve işyerlerinde çok sayıda cep telefonu, sahte belgelerle farklı kişiler adına alınmış binlerce SIM kart, çok sayıda kart okuyucu cihaz, satışa hazır milyonlarca cep telefonuna yüklenen para, çok sayıda bilgisayar, silah ve SIM kart kopyalama cihazları ele geçirildi. Şanlıurfa ile Harran ve Akçakale ilçelerinde yapılan operasyonda 70 şüpheli gözaltına alınırken, diğer illerde gözaltına alınanlarla birlikte bu sayının 150’yi aştığı bildirildi. Gözaltına alınanlar Asayiş Şube Müdürlüğü’ne getirilirken, diğer kentlerdeki şüphelilerin Şanlıurfa'ya gönderilmeye başlandığı öğrenildi. Öte yandan operasyonun sürdüğü ve gözaltı sayısının da artabileceği kaydedildi.Hasan KIRMIZITAŞ-Ömer PINAR-Murat KİBRİTOĞLU/ŞANLIURFA, ADANA, (DHA)

http://www.radikal.com.tr/


Hiç yorum yok: