5 Mayıs 2010

Denizler anılıyor

Denizler anılıyor

05.05.2010

http://www.cumhuriyet.com.tr/medya.php?mn=48014

1968 kuşağının devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 38. yılında anılacak.
Karşıyaka Mezarlığı'nda düzenlenecek etkinliğe her yıl katılan Deniz Gezmiş'in avukatı Halit Çelenk, bu yıl katılamayacak. Çelenk'in mesajını Deniz Gezmiş'in mezarı başında eşi Şekibe Çelenk okuyacak.

ANKA

Ankara - Karşıyaka Mezarlığı'nda 6 Mayıs Perşembe günü saat 13.00'te Devrimci 78'liler Federasyonu, 68'liler Dayanışma Derneği, 78'liler Girişimi, Ankara Halkevleri, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Devrimci Hareket, ESP, ÖDP, SDP, Sosyalist Parti ve TKP ortak bir anma töreni düzenleyecek. Etkinliğe diğer bazı siyasi partiler, sivil toplum örgütü temsilcileri ile öğrencilerin katılması beklenirken, Gezmiş ve yol arkadaşlarının avukatı Halit Çelenk, bu yıl rahatsızlığı dolayısıyla anma törenine katılmayacak. Burada Halit Çelenk'in eşi Şekibe Çelenk ile katılımcı grupların temsilcilerinin kısa birer konuşma yapmaları bekleniyor. Konuşmaların ardından her yıl olduğu gibi bu yıl da mezarlara yanan sigaralar ve karanfiller bırakılacak.

Ortak anma törenine yapılan çağrıda "6 Mayıs 1972'de darağaçlarında son soluklarında bile devrime ve sosyalizme olan bağlılıklarını haykıran önderlerimizin devrimci düşünceleri ilk gün sıcaklığında yüreğimizde, bilincimizde, vicdanımızda yaşadı, yaşıyor. Askeri darbelerle hesaplaşma ve darbecilerin işledikleri suçlar için halka hesap vermesini sağlama mücadelesi'nin bir parçası olarak, Denizleri idam sehpalarına çıkarıp katledenleri bir kez daha lanetleyeceğiz" denildi.

Öte yandan "Denizlerden Fikri Sönmez"e başlıklı anma etkinlikleri kapsamında 7 Mayıs Cuma günü saat 18.00'de ÖDP Batıkent İlçe Binası'nda sinevizyon gösterisi ve müzik dinletisi gerçekleştirilecek.

38 yıl önce idam edildiler

68 kuşağının devrimci gençlik önderleri olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için verilen idam kararı, 6 Mayıs 1972 yılında yerine getirildi. İnfazlar sabaha karşı 01.25'te başladı, 05.20'ye kadar devam etti. İlk olarak Deniz Gezmiş'in cezası infaz edildi. Onu Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamları izledi. İdamlarından önce son söz olarak, "Yaşasın Marksizm-Leninizm'in yüce ideolojisi! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Kahrolsun Emperyalizm" diye slogan attılar.

http://www.cumhuriyet.com

Hiç yorum yok: