13 Mayıs 2010

Kaset skandalında önemli gelişme


Kaset skandalında önemli gelişme
http://bostanciogludevran.files.wordpress.com/2009/10/kaset0.jpg

Baykal'ın istifasına yol açan skandal görüntüyü 'metacafe.com'a webfatihi' rumuzlu kişinin koyduğu belirlendi.

CHP Genel Başkanlığı’ndan istifa eden Deniz Baykal ile Ankara Milletvekili Nesrin Baytok’a ait olduğu ileri sürülen görüntüleri “metacafe” isimli internet sitesine ilk olarak “webfatihi” rumuzlu kullanıcının “Şok şok şok” başlığıyla koyduğu belirlendi.

Hürriyet Gazetesi'nden Arda Akın'ın haberine göre, Ankara Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Bürosu uzmanları, yaptıkları ön incelemelerde, görüntüyü Metacafe’ye 6 Mayıs tarihinde 23.13’de ilk olarak “webfatihi” rumuzlu kullanıcının eklediğini belirledi.

“webfatihi” rumuzunun da görüntülerden birkaç saat önce kullanıma açıldığı anlaşıldı. Metacafe’de görüntünün yayınlanmasından 1 saat 10 dakika sonra, Habervaktim sitesi link vererek “Deniz Baykal’ın seks kaçamağı-İZLEYİN” başlığı altında görüntüleri yayımlamaya başladı.

Görüntüler 00.23’de Habervaktim’de yayınlanmaya başlamasına rağmen, sitenin sahibi Murat Demirci gözaltına alındıktan sonra polise verdiği ifadede, “Görüntüleri 02.00’de sitemizde yayınladık daha sonra da kaldırdık” demişti.

“webfatihi” rumuzlu kullanıcının profilinde, habervaktim’s Chanel” yazması dikkat çekiyor.

Görüntülerin Habervaktim sitesi aracılığıyla Metacafe’ye yüklendikten sonra site üzerinden link verilip servis yapıldığı iddiası da araştırılıyor.

Polis, “webfatihi”nin görüntüleri birkaç saat sistemde tuttuktan sonra yayından kaldırdığını, siteye daha sonra hiç giriş yapmadığını da tespit etti. IP numarası belirlenemeyen “webfatihi” rumuzlu kullanıcının bulunması için Metacafe’den, Adalet Bakanlığı aracılığıyla yardım talebinde bulunulacak.


BAKAN: TEŞEKKÜR BEKLERDİK

Deniz Baykal'ı istifaya götüren görüntüler, yayınlandığı gece internet ortamından kaldırıldı. Peki nasıl? O gecenin ayrıntılarını, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım anlattı. Bakan Yıldırım, hükümeti suçlayan Deniz Baykal'a tepkili: "O gece sabaha kadar çalıştık, teşekkür beklerdik..."


Deniz Baykal'ı istifaya götüren görüntüler önce internette yayınlandı, ama kısa sürede de kaldırıldı.

En merak edilen konulardan biri, bu kısa zaman diliminde neler yaşandığı. O ayrıntılar da, yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Görüntülerin yayınlandığı andan itibaren internet ortamından kaldırtmaya çalışan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Hürriyet gazetesinden Fatih Çekirge'ye konuştu ve gece boyu süren gelişmeleri anlattı:

"Görüntülerin internette yayınlandığını öğrendiğimiz an Sayın
Başbakan 'Bir şeyler yapın, derhal durdurun' dedi. Derhal Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nı aradım. Arkadaşlarımızı yataklarından kaldırtıp bakanlığa getirttik. Saat farkı olduğu için Amerika ile temasları biraz zorlanarak başlatabildik. Bu arada aramızda uluslararası anlaşmalar yani siber anlaşma olmadığı için tamamiyle ikili ilişkilerle çözebildik.

Örneğin Facebook'la, sonra Google ile. Ve en önemlisi 'metacafe' denilen o internet paylaşım sitesini güçlükle bulduk. Yetkililerine ulaştık. Tabi bunlar olurken zaman geçti. Bu arada arkadaşlarımız Türkiye girişlerini kontrol altına almaya çalıştı. Girişlerin sayısını an be an kontrol ettiler. Nihayet 'metacafe'ye de ulaşıldı."

"Teşekkür beklerdik..."

Binali Yıldırım "karartma" çalışmalarının sabaha kadar sürdüğünü anlattı:

"Arkadaşlarımız irili ufaklı bütün siteleri tarıyorlar ve buldukları an IP adreslerini tespit ediyor ve rica ederek görüntüleri kaldırtıyorlar. Bu çalışma sabaha kadar sürüyor. Doğrusu arkadaşlarımız gece yarısından sabaha kadar inanılmayacak bir özveri ile çalıştılar."

Deniz Baykal istifa konuşmasında hükümeti suçlamıştı. Bakan Binali Yıldırım, Baykal'a tepkili:

"Doğrusu çok şaşırdık. Bunu anlamak, izah etmek mümkün değil. Doğrusu bu yapılanlar için bir teşekkür beklerdik. En azından sabaha kadar çalışan arkadaşlarımız bir teşekkür beklerdi."

http://www9.gazetevatan.com/

Hiç yorum yok: