23 Mayıs 2010

'Sürgünü unutmadık unutmayacağız'


'Sürgünü unutmadık unutmayacağız'





23 Mayıs 2010

K.ÖZDEŞ/BİRGÜN

Yas günü olarak kabul edilen 21 Mayıs 1864 sürgününün yıldönümünde Beşiktaş'ta toplanan Çerkesler, burada bir anma gerçekleştirdi.
"Son sözü hep direnenler söyler" sloganıyla, hüzün ve isyan duygusunun hâkim olduğu anmada, denize çiçekler bırakıldı, şiirler ve ağıtlar okundu.
Tiyatro sanatçısı Celil Yağız'ın sunduğu ve şiirler okuduğu anmada, sanatçı Hava Karadaş ağıt ve şarkılarıyla yer aldı. Her yaştan yüzlerce kişinin katıldığı anmada gençlerin çoğunlukta olması dikkat çekti.
Bu yılki anmada "Kafkasya'yı rekabet ve çekişme alanı haline getiren emperyalistler, Kafkasya’dan elinizi çekin! Kafkasya'yı dini yayılma ve mücadele alanı olarak görenlere söylüyoruz, bizi rahat bırakın! Çerkesler, kendi inanış ve yaşam tarzlarını kendileri özgürce belirlemek istiyor" denildi. Türkiye'de de Çerkeslerin demokratik haklarını yeterince kullanamadıklarına dikkat çekilen açıklamada, Çerkeslerin demokratik talepleri önündeki engellerin bir an önce kaldırılması gerektiği belirtildi.


'TARİHLE BARIŞMAK İSTERİZ'
Çerkesler, Kafkasya'da yaşanan emperyalist çekişme ve soykırımın nedenlerini şiirleştirerek şöyle dedi: "Biz halkız.
Biz sürgünde bir halkız
Biz halkız.
Savaş da bizim içindi, sürgünde.
Kiminin toprağımızda gözü vardı.
Çar hükmetti: GİDİN!..
Kiminin insanımızda sözü vardı.
Sultan Lütfetti:GELİN!..
Kiminin stratejik hesabı vardı.
Kraliçe vazgeçti: ÇEKİLİN!.."

Anmada her yıl olduğu gibi yine soykırımın tanınması talebi dile getirildi.
"Sürgünü unutma unutturma", "Sürgünü unutmadık unutmayacağız" sloganları atıldı. Anma, "Artık tarihle barışmak isteriz. Geçmişi unutmadan geleceğe bakmak isteriz. Artık şarkılarımızı ve düşlerimizi geri isteriz" sözleriyle denize çelenk bırakılarak bitirildi.

http://www.birgun.net/

Hiç yorum yok: