9 Haziran 2010

BM Güvenlik Konseyi'nden İran'a yaptırım Kararı



BM Güvenlik Konseyi'nden
İran'a yaptırım Kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 'nin İran'a yaptırım uygulanmasını öngören kararı'na karşı, Türkiye ve Brezilya'dan "Hayır"

09 Haziran 2010
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bu gün yaptığı toplantıda, Türkiye'nin yanısıra Brezilya'nında "Hayır" oyu kullandığı bildirilirken; ortadoğu ülkesi olan Lübnan'ın ise çekimser oyu kullandığı ifade edildi..

İran, uranyum zenginleştirme programında bir değişikliğe gitmemiş ve uranyum zenginleştirmeye devam etmektedir denilerek, "Birleşmiş Milletlerin bu konuyla ilgili aldığı kararlara uymadığı"da gerekçe gösterilerek aldığı yaptırım kararına Türkiye ve Brezilya karşı oy kullandı.
Kararda öngören yaptırımlar ise şöyle:
Tüm dünya ülkelerin, İran'a giden ve nükleer silah yapımında kullanılabilecek malzeme taşıdığı şüphelenilen gemilerin denetlemesinin,
İrana, Askeri malzeme, helikopter ve saldırı silahlarının satışının engellenmesi ve Nükleer faaliyetlerin yürütülmesinde ilişkili olduğundan şüphe duyulan bankaların mali işlemlerinin engellemesine.
Daha önce alınan yaptırımlar kararlarında; banka hesapları dondurulan ve seyahat yasağı getirilen şahıs ve şirketlere yenilerinin eklenmesi vb..
İran'a karşı yaptırımların; Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri; ABD, İngiltere, Fransa, Almanya'nın yanı sıra Çin ve Rusya'nın ikna edilmesiyle bu karar böyle çıkmıştır...
İran'ın; Uranyum zenginleştirme çalışmalarının yürütülmesine aynı zamanda destekte veren Rusya, bu gün BM Güvenlik Konseyi'nin aldığı yaptırım kararına evet oyu verende bir ülke konumundadır..

Türkiye oylamadan sonra yaptığı açıklamada ise; İran'la yaptığımız anlaşmanın arkasında duruyoruz, denilerek hem kullandığı 'Hayır' oyunun arkasında durduğunu ve yaptığı antlaşmanında devam edeceğini ifade edilmiştir..
Ancak; aynı konsey İsrail'e karşı bu güne kadar bir yaptırım kararı alamamıştır.. Neden acaba; böyle bir karar alınırsa; elindeki atom bombasını kullanır diyemi.. Aksine tüm dünyada sadece nükleer silahların yapımını değil; tüm silah fabrikalarının kapanması gerekir..
BM güvenlik Konseyinin; Tüm dünya ülkeleri arasındaki sınırların kaldırılması ve savaşın yasaklanmasına ilişkin kararlar alması gerekir.. Aksine; bazı ülkeler atom bombası da yapar yıldızlar savaşı planlarınıda uygulamaya koyar ve dünyanın neresinde olursa olsun katliama devam eder..

İşte BM Güvenlik Konseyi bunların tümden yasaklanmasını karar altına almalıdır..
Silahlar yaparak insana hizmet edildiğini hala savunanlar varsa; tarih boyunca çekilen bunca acıya rağmen, bunların konuşmaları yasaklanmalıdır..
Peki sizler ne dersiniz?


Haber : Evcioğlu

1 yorum:

Salih dedi ki...

İran'a yaptırım yetmez ..
Dünya da savaşın yasaklanması gereklidir..
"Silahlar yaparak insana hizmet edildiğini hala savunanlar varsa; tarih boyunca çekilen bunca acıya rağmen, bunların konuşmaları yasaklanmalıdır.."

İsrail de atom bombası var.. bu sizi rahatsız etmiyormu?
ABD, Rusya da, Çin de ve diğer emperyalist ülkelerin silah üretimleri tam gaz devam ederken, dünyanın yarısından fazla yerde savaş ve katliamlar devam ederken bunlar sizi rahatsız etmiyormu?

Sahi sizin vicdanınız varmı?

Allah sizlere ihsan eylesin. Birde vicdan ve adalet duygusu..

Salih
Ank