2 Eylül 2010

LEMAN DERGİSİ'NDE KÜRESEL FELAKET


LEMAN DERGİSİ'NDE KÜRESEL FELAKET

EvcioğluHaber- Haftalık olarak yayın yapan 01.09.2010 tarihli Mizah dergisi LeMan'ın konusu: Pakistan'daki yaşanan felaket ile ilgilidir.. Yıkılmış harabeye dönmüş bir ükede, insanların AÇLIK, YOKSULLUK ve çaresizlikle nasıl mücadele ettiğini karikarörüze etmişler.. İçinde bulunulan çaresizliğin boyutlarını ve de son çareninde çare olmadığını; Kızılderili Atasözüyle bütünleştirilerek anlatılmaya çalışılmıştır..
İnsanoğlunun başına bu felaketler kendi davranışları sonucunda geldiğini, olumsuz sonuçlanan felaketlere (doğaya ve insana zarar veren ne varsa?) insan eli karışmıştır..

Sözde uygar insan; (egemenler ve emperyalistler ) doğada ne varsa herşeyi paraya çevirip; yerin altını üstüne çeviriyorlar..
Doğaya salınan ve kimsenin gücü yetipte engellenemeyen sera gazı salınımı, nükleer santraller, silah tüccarı ülkelerin yeraltı nükleer bomba denemeleri ve Dünyanın bir çok yerinde, (özellikle ortadoğu ülkelerinde) yaşatılan savaş ve katliamlarla, dünya yavaş, yavaş kendini üzerinde yaşayan tüm canlılarla birlikte yok etmeye başladı...!
Dünya ısınıyor...
Kutupta oluşan binlerce yıllık buzullar, eriyor.. Denizler yükseliyor..!
Ey.! Dünya insanı...!
Doğaya verdiğin her zarar, kendi geleceğin olan ; çocuklarına yaptığın en büyük kötülüktür.. Bilesin.! Geldiğimiz bu sonucun sorumluluğu da sana aittir..


Kızılderililerin sözünde söylediği gibi;
"SON IRMAK KURUDUĞUNDA, SON BALIK TUTULDUĞUNDA ................................." Beyaz adam paranın yenmeyeceğini o zaman anlar.. Kızılderili; iş işten geçeceğini yıllar önce gözlemlemiştir...!
Ama, okumuş/eğitilmiş günümüz insanı, henüz anlayamamamış durumun vahametini.....


02.09.2010-perşembe

-KIZILDERİLİ REİSİ SEATTLE'IN, ABD BAŞKANINA YAZDIĞI MEKTUPTAN...




Hiç yorum yok: