17 Eylül 2010

Ölümlerin bedeli 50 TL




Ölümlerin bedeli 50 TL

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş; yaptığı yazılı açıklama ile İstanbul’daki trafik kazasında 13 kişinin ölmesinin bedeli 50 TL’dir sorumlusu Meclistir dedi.

17.09.2010 Cuma

KANUN TOPLUM ALEYHİNE DEĞİŞTİ
2010 yılında TBMM de siyasi partilerin, zorlama ile bağımsız ve tarafsız kuruluşların görüşleri alınmadan trafik ve yol güvenliği alanında sonucu çok kötü iki kanuna imza atıldığını belirten Memiş “İstanbul da kent içerisinde meydana gelen kazada 13 kişinin ölmesinin arkasında 31.07.2010 tarihinde TBMM’de kabul edilen ve 2918 sayılı Kanun’un 65.maddesinin toplumun aleyhine değiştirilmesi vardır.
2918 sayılı Kanun’un 3.maddesinde minibüsün tarifi açıktır. Burada sürücü dahil en fazla 9-15 yolcu alabileceği belirtilmektedir. Bu sayının üzerinde yolcu alanlara verilen cezada yolcu başına 63 TL iken bu ceza 31.07.2010 tarihinde minibüs başına 50 TL ye indirilmiştir. İstanbul’daki kazada minibüste 27 yolcu vardır. Bunun 15 tanesi yasal, geri kalanı yasal değildir. Minibüsler bu ticari avantajla 50 kişiyi de bindirip hepsini de ölüme götürse bu insanların ceza değeri toplamında 50 TL’dir” dedi.
KANUN DEĞİŞTİRİLMELİ
“İstanbul da minibüs hatlarının trilyonluk hava paraları ile satılması ve merkez bankası gibi para basmasının gücü varken, minibüs başına 50 TL ile cezalandırılması tamamen acımasız para hırsının topluma saldırmasıdır” diyen Memiş Mağdur ailelerin mağduriyetlerini TBMM’de bu kanunu verenlerin karşılaması gerektiğini vurguladı.
Hükümetin benzer insan kayıpları olmadan ya kanunu eski haline çekmesi veya kanuna daha caydırıcı ilaveler yapması gerektiğini bildiren Memiş “Tarafsız ve bağımsız bir STK olarak derneğimiz daima toplumun yanında olurken, TBMM’de görev yapan partilerin ve milletvekillerinin yılda bir ilçe nüfusu kadar insanımızın trafik kazalarında öldüğünü ve bunun da sorumluluğunun en başta kendilerine ait olduğunu ve bir başkaları para kazanacak diye toplumu ölüme sürükleyecek kanun değişikliklerini çok yönlü test etmelerini bir kez daha hatırlatırız” dedi.
(HABER MERKEZİ)


KAZADA İHMALLER ZİNCİRİ

İSTANBUL Başakşehir’de 13 kişinin ölümüne neden olan katliam gibi kazada yolun bozuk, minibüs şoförünün sabıkalı olduğunun ortaya çıkmasının ardından bitmeyen ihmaller zinciri hastanelerde de devam etmiş.
Kazada yaşamını yitirenlerin ve yaralıların yakınları ise, hem kaza öncesi ihmallerden hem de yakınlarının hastaneye kaldırdığı sırada müdahalenin gecikmesinden şikayetçi.
ÖLÜMLERİN BİR SEBEBİ DE GEÇ MÜDAHALE’
Kazanın ardından kaldırıldığı Samatya Devlet Hastanesinde halen yoğun bakımda bulunan Fırat Şahbudak’ın amcasının oğlu Edip Şahbudak, yaşanan ölümlerin sayısının bu kadar yüksek olmasının kazanın ardından yaşanan büyük ihmaller olduğunu söyledi. Kazanın ardından kendilerine hiçbir yetkili kurum tarafından bilgi verilmediğini kendi duyumları üzerine kazada yaralan ve yaşamını yitirenlerin kendi yakınları olduğunu öğrendiklerini belirten Şahbudak, “Amcam Bahri Şahbudak’ın kimliği kaza esnasında yanında olmasına rağmen ailemizden kimseye bir bilgi verilmedi” diye konuştu. Kazadan saatler sonrası ancak yakınlarına ulaşabildiklerini söyleyen Şahbudak, “Bu kez hastanelere ulaştığımızda da hastalarımıza daha müdahale edilmemiş olduğunu gördük” diye konuştu. Yengesi Ayşe Şahbudak’ın ise Bakırköy Devlet Hastanesine getirildiğinde kendilerine kimi sağlık görevlilerinin yengelerinin yaşadığını söylediklerini kimi sağlık görevlililerinin ise yolda yaşamını yitirdiğini söylediklerini kaydetti. Böylesi, çelişkili durumlar var. Gerçekten yengemin ölüm sebebinde büyük bir payı var zaman kaybının” diye konuştu.
Başbakana seslenen Şahbudak “Bu olaya bu ölümlere bu ihmale el atsın. Nasıl Rize’de sel felaketinde müdahale ediyorsa, nasıl Zonguldak’a el atıyorsa bu olaya da müdahale etsin. Sonuçta 13 can var burada” dedi.
Aynı yerde 4 günde 4. kaza

İstanbul Başakşehir’de bir minibüs ile tankerin çarpışması sonucu 13 kişinin yaşamını yitirdiği yerde bir kaza daha meydana geldi. Bu, 4 gün içinde aynı yerde olan 4. kaza.
TEM otoyolu yan yolda meydana gelen ve 13 kişinin ölümüyle sonuçlanan kaza yerine yaklaşık 50 metre mesafede Nihat Sarılı’nın kullandığı hafriyat yüklü kamyon, Başakşehir istikametine giden Bülent Taşkın yönetimindeki kamyona çarptı.
Kazada yaralanan olmazken, araçlarda maddi hasar meydana geldi.
Kazada aracı hasar gören Sarılı, “Bu yol çok kötü. Burada kaza kaçınılmaz. Mutlaka önlem alınmalı’’ dedi. Trafik ışıklarının yanma süresinden yakınan ve yolda düzenleme yapılmasını isteyen Sarılı, “Burası kazaya müsait bir nokta. Bu kazaları önlemek için çare bulunmalıdır.” dedi.
Kazazedelerin yardımına koşan vatandaşlar da geçtiğimiz günlerde 13 kişinin öldüğü kazayı hatırlatarak, “Trafik ışıkları kısa yanıyor. Rampadan inen araçlar durmakta zorlanıyor. Bu yolun yeniden düzenlenmesi lazım” diye konuştu.
Başakşehir’de 12 Eylülde meydana gelen kazada 13 kişi hayatını kaybetmişti.
Aynı güzergahta dün ve önceki gün meydana gelen iki ayrı kazada da 2 kişi yaralanmıştı.


http://www.evrensel.net/

Hiç yorum yok: