6 Ekim 2010

Macaristan'da Bakır Madeni Felaketi


Macaristan'da Aleminyum
Madeni Felaketi

EvcioğluHaber- TRT'nin haberine göre Macaristan'ın Aja kentindeki Aleminyum madenine ait bir tesiste atık maddelerin tutulduğu göletin iki seti yıkıldığı ve Yüzlerce metreküp kimyasal kızıl çamur çevreye yayıldığı bildirildi...

Aleminyum madenindeki Gölette; binlerce metre küp kimyasal maddenin bulunduğunu ve setin yıkılması ile çevreye yayılarak büyük bir hastalık ve çevre felaketinin yaşanacağının bildirildiği haberde; tuna nehrine ulaşması durumunda Avrupanın ve diğer ülkelerin kimyasal zararlardan etkileneceği bildirildi..





Macaristan’da, bir aliminyum fabrikasında zehirli atıkların tutulduğu göletin bentleri yıkıldı ve yaklaşık bir milyon ton zehirli atık dört köyü bastı.

Kimyasal felakette 4 kişi hayatını kaybederken yüzden fazla kişi de yaralandı. Yetkililer, zehirli maddenin deri ile temasının çok tehlikeli olduğunu duyurdu.

Olayın ardından itfaiye ekipleri temizleme çalışmalarına başladı ve bölgedeki insanlar tahliye edildi.

Green Peace yetkilileri, zehirli atığın hayvanlar ve bitkiler üzerinde ciddi zararlarının olabileceği ve uzun vadede bölgede yıkıcı bir etki yapabileceği uyarısında bulundu.

Yer yer iki buçuk metreyi aşan zehirli atıkların oluşturduğu selin Tuna nehrine doğru yönelmesi ise bu endişeleri artırıyor.

Uzmanlar, zehirli atığın nehir suyuna karışması durumunda bölge akarsularında canlı hayatının tamamen yok olabileceğine dikkati çekti.

Hükümet yetkilileri de olağanüstü hal ilan edilen bölgedeki çalışmaları bizzat takip ediyor.

Kimyasal atığın cuma gününe kadar temizlenememesi durumunda Tuna nehrine ulaşıp Avrupa akarsu sistemine karışacağı belirtildi.




Hiç yorum yok: