13 Ocak 2011

Dersim halkı barajlara karşı sel olup aktı

Dersim halkı barajlara karşı sel olup aktı

'Dersim'de baraja hayır'

Tunceli'de yapılması planlanan baraj ve hidroelektrik santrali (HES) projesini protesto amacıyla ''Dersim'de Barajlara Hayır'' yürüyüşü düzenlendi.

Kentteki belediyeler, çeşitli siyasi parti teşkilatları ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından ortaklaşa düzenlenen yürüyüş, İsmet İnönü Mahallesi'nden Mameki Köprüsü mevkisine kadar sürdü.

Esnafın iş yerlerini kapatarak destek verdiği yürüyüşe, BDP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Edibe Şahin, ilçe belediye başkanları, şarkıcı Ferhat Tunç ve çok sayıda vatandaş katıldı. BDP Tunceli Milletvekili Halis söz konusu projenin uygulanması halinde Dersim'in ekolojik dengesinin bozulacağını ileri sürdü.

Baraj ve HES projelerinin yapılmasına izin vermeyeceklerini söyleyen Halis, ''Bugünkü yürüyüş iki yıl önce yaptığımız eylemin gerisinde değildir. Mesaj açık ve nettir. Yaşamımıza da mal olsa biz bu barajları yaptırmayacağız. Eğer gerçekten AKP hükümetinin bir gün veya bir yıl sonrasını görebilecek öngörüsü varsa bu barajlardan vazgeçmek zorundadır. Dersim insanı olarak bu işin karşısında olacağımızın bilinmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Tunceli Baro Başkanı Fatma Kalsen de grup adına yaptığı basın açıklamasında, kent genelinde baraj ve HES projelerinin hayata geçirilmek istendiğini söyledi.

Söz konusu projeye ''hayır'' demek için yürüdüklerini ifade eden Kalsen, ''Baraj ve HES projelerine 'hayır' demek ve coğrafyaya ayrı bir darbe vurulması anlamına gelen çalışmalara karşı gücümüzü birleştirmek için bir aradayız. Pülümür Vadisi'nde, şehir merkezine 1500 metre uzaklıkta yapılması planlanan Pülümür Barajı, ekonomik, sosyal ve ulaşım imkanları yönünden ciddi sorunlar ortaya çıkaracaktır. Özellikle Pülümür ve Nazımiye ilçelerinin il merkeziyle olan bağlantıları barajla ortadan kalkacaktır. Bu durumda şunu ifade etmek gerekir ki bu projenin amacı bu ilçeleri merkezden koparmaktır'' diye konuştu.

AKŞAM - 08.01.2011


EvcioğluHaber-13.01.2011- Çarşamba

Hiç yorum yok: