18 Ocak 2011

ÜNİVERSİTE'DE POLİSE VERİLEN ARAMA YETKİSİ İPTAL EDİLDİ..

ÜNİVERSİTE'DE POLİSE VERİLEN ARAMA YETKİSİ İPTAL EDİLDİ..

EvcioğluHaber- İstanbul Üniversitesin'de bir yıl süre ile arama yetkisi veren mahkeme kararı iptal edildi..
İstanbul Üniversitesi öğrencileri polise verilen sınırsız arama yetkisini günlerce protesto etmişler ve bu kararın üniversiteleri yarı açık cezaevine çevireceğini iddia etmişlerdi..
Rektörü'nün isteği üzerine mahkemeye başvurularak, polise bir yıl süreyle öğrencilerin çantası, özel eşyaları dahil istediği her yerde arama yetkisi verilmesi istenmiş ve Mahkeme ise bu izni vermişti..
Mahkeme, üniversite'de polise 1 yıl boyunca arama yetkisi vererek, öğrencileri heran suç işleyecek potansiyel suçlu muamelesi gösterilmesi (suçun önlenmesi) kararını; öğrencilerin hem eylem ve hemde bir üst Mahkemeye başvurarak kararın iptali istemi talebini kabul etti ve ilgili gerekçesiz arama iznini iptal etti..
Üniversite Rektörü tarafından savcılığa başvurarak aldırdığı mahkeme kararın da, polis istediği her yerde; üniversitenin Fatih sınırları içinde yer alan her binasın'da ve çevresinde istediği zaman öğrencilerin çantasına, poşetine, otomobillerine,kitap ve defterlerine kadar arama yetkisi verilmişti.

Üst Mahkeme bu kararın özel hayatın gizliliginin ihlali sayarak iptaline karar verdi..
Yapılan açıklamada; "Bu Karar başta İstanbul öğrencilerini sevindirirken, tüm demokratik hayattan ve özgürlüklerin engelsiz kullanılmasından yana olan herkesi memnun etmiştir.." denildi..

EvcioğluHaber-18.01.2011- Pazartesi

Hiç yorum yok: