28 Şubat 2011

"TORBA YASA" TAMAM

"TORBA YASA" TAMAM


EvcioğluHaber- "Torba Yasa" olarak bilinen, işçi ve memur sendikalarınca karşı çıkılan ve bir taraftan haklar verirken diğer taraftan tüm kazanılmış hakların ortadan kaldırıldığı ; "Çeşitli Kanunlarda değişiklik yapan kanun tasarısı" TBMM tarafından kabul edildikten sonra; dün Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylandı..

Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak, bazı maddelerinin yürürlüğe girmesiyle toplumun tüm kesimlerinin yaşamına çok önemli değişimler getirdi..
Başta; Bağ-Kur pirim borçlarının ceza afları olmak üzere, vergi borçları da ödeme kolaylığı getirilerek (AF) kapsamında değerlendirilecek..
Bununla birlikte; 657 sayılı devlet Memurları kanununun bazı maddelerinde yapılan değişiklikle ise; istedikleri memuru 6 ay süre ile istedikleri yerde çalıştırmakta hiç bir engel tanımayacaklar..
Böylece; Sendikaların bu torba yasasının maddeleriyle ilgili "Sürgün" maddesi dedikleri maddelerde yürürlüğe girmiş oldu..

Bu Yasayla getirilen değişiklikler, "Sendikaların yapacağı tüm eylemlerin, iktidarı eleştirmesi ve herhangi bir uygulamayı eylem veya etkinliklerde grev gibi sert eylemlere dökmesi gerekirken; yapacakları ne varsa, iki kere düşünmeleri gerekmektedir.."

"Her şey demokrasi için"
Eğer bir ülkede demokrasi varsa? buna herkes uyacak....

Peki, Yeni Yasa Çalışanlara ne getiriyor?

Belediyeler ve il özel idarelerinde çalışan istihdam fazlası işçileri başka kurumlara dağıtabilecek. İl özel idarelerindeki ihtiyaç fazlası işçiler Karayolları Genel Müdürlüğü taşra teşkilatına, belediyelerdeki işçiler ise İhtyaç duyulan Kurum ve kuruluşlara, Milli Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı gibi yerlere gönderilecek.
Yasada; "5 işgünü içinde yeni işyerinde işe başlamayanlar istifa etmiş sayılacak. "

Yeni Yasaya göre; Kamu çalışanları rızaları dışında kurumlar arasında 1 yıl içinde, 6 aya kadar görevlendirilmesi mümkün olabilecek. Sendikalar ise bu yasaya “Sürgünleri kolaylaştıran yasa olduğu gerekçesiyle” karşı çıkıyorlar.

Yasaya göre düzenlenen kanunda “kısa çalışma ödeneğini” doğuran hallerle ilgili, “genel ekonomik kriz ve zorlayıcı sebepler”e ilave olarak “sektörel veya bölgesel kriz” ibareleri de eklendi.

* İşsizlik siğorta fonunda biriken ve işçilerin işsiz kalması halinde işsizlik maaşı olarak verilmesi gereken para, işverenlere teşvik olarak kullandırılacak.
* Kısmi süreli çalışa yasallaştırılırken; bu şekilde çalışanların emekli olamayacakları belirtiliyor..
* Kısmi süreli çalışanlar başta sağlık pirimi olmak üzere, emeklilik siğortasınıda kendisi ödeyecek.
* Kısa çalışma ödeneği 16 yaştan 18 yaşa çıkarıldığından ödemede buna göre belirlenecek.

Emekçiler tarafından engellenmek üzere; Türkiye genelinden pazartesi günü yürüyerek yola çıktığı ve 5 gün süre ile soğuk ve kar demeden Ankara'ya gelerek pretesto etmek istediği "Torba Yasa"yı güvenlik güçlerince kollej meydanında engellenen eylem sonunda; Meclisten geçerek ve Cumhurbaşkanı Sn; Gül tarafından onaylanarak yasalaşan "Torba Yasa" da teğiştirilen yeni kanun maddeleri yürürlüğe girmiş oldu..


TORBA YASA PROTESTO EYLEMİ

EvcioğluHaber-28.02.2011-Pazartesi

Hiç yorum yok: