12 Haziran 2011

2011 seçimi: kim neyi nasıl tercih etti.

2011 seçimi: kim neyi nasıl tercih etti.

EvcioğluHaber- Halk tercihini yaptı.. 10 yılda % 534 (zam) artış alan benzin/ mazot bile, halkın tercihini değiştirmedi..

Yani Mazot alıp tarlasını ekemeyen, tarım kredi kooperatiflerine olan borcunu ödeyebilmek için, bankalardan borcu olduğu için para alamayan çiftçiler, tefecilerin tezgahına düşmekten kendilerini kurtaramadığı halde; yine AKP'yi tercih ettiği görülmektedir..

Karadenizde de durum farklı değildir.. Mesela; Hopa..!
Hopada, emekli öğretmen Metin hocanın,polisin sıktığı gazdan zehirlenerek ölmesinin sonucunda bile; yine ezici bir çoğunlukla AKP dedi..

Evet halk tercihini yaptı..
Bağımsız adaylar.!

Ülkemizin en önemli bir sorunu olan adını herkesin bildiği ve Siyasal Partiler Kanununca yasak olan seçime katılma şekli...!
Evet başta BDP olmak üzere diğer 18 parti ve girişimin desteklediği bağımsıuzların başarı durumu ise; şu ana kadar 36 olduğu yönündedir..
Bu sayı 550 milletvekilli bir TBMM de önemli dir.. Kilit konumundadır..

Geçen döneme göre ise; bir çok engellemelere rağmen; sayı iki katına ulaşmıştır..
Şu ana kadar sonuçlanan ve resmi olmayan seçim sonuçlarına göre; AKP'nin oyunu artırmış olmasına rağmen çıkardığı Milletvekil sayısı 326 gibi görünüyor.. Bu netice ise; DAHA ÖNCEKİ; seçimde, %34 oy oranı ile 360 Milletvekil gibi bir sayı söz konusu olmuştu..

Bu sonuçlar da; Türkiye de demokratik olmayan seçim sisteminin azizliğidir..

Kim neyi nasıl tercih ederse etsin, ama;
Bana ne vereceksin? sen ne alırsan al..! konumunda bir ölçü araz eder nitelikte gözükmektedir..
Demokrasi, demokrasi çığlıkları atanlar ve bu ülkenin Anayasasının istediği değişikleri yapanlar.! Bilmelilerki; "Dalaver dalavere yaparak, seçimler politik ayak oyunları ile yapılır ise; ancak bu kadar demokratik olur..
CHP de oyunu da Milletvekili sayısınıda artırmıştır..
Ancak! Seçim döneminde söylemlerini zaman zaman netleştirmkle birlikte; yerini netleştirememiştir.. Yeri sol mudur? Sağmıdır..? Emekçilerden yanamıdır.? Sermayedenmi yanadır? net değildir..!

Ama; Bu seçim sonuçları Türkiye açışından oldukça nettir..
2003 yılından bu yana yaşadığından daha farklı olmayacağı bellidir.. Emekçiler açısından ise; şimdiye kadar yaşadıklarından daha iyi bir sonuç olmayacağını tercihte bulunan halk istemiştir..
Yok hala cennet vadlerinde beklenti içinde olanlar varsa? Bunlar saftır.. Bilgisizdir..
Yoksa; Herkes tercihlerini, aslında bilerek ve isteyerek yapmıştır..
Şöyle bir hikaye vardır..
Çokta beğenirim...!
"Bir gemide yolculuk yapılıyormuş.. Gemi okyanusun ortasında su almaya ve dolayısı ile batmaya başlamış.. Herkes, o yana bu yana koşuşturma yapıyorken; adamın birisi oturduğu yerde gazetesini, hiç bir şey olmamış gibi okuyormuş.. Birisi gelip, 'arkadaş gemi batıyor, sen otuyorsun.. 'demiş Sakin vatandaş, ise; ' Bana ne arkadaş gemi batıyorsa batsın.. Gemi benim değil ya.!' demiş.."
evet Türkiye batıyor ya .. Batarsa batsın..! Önemli olan şey kimilerinin bu batıktan, kimin ne alacağı ile ilgilidir.. değilmi?
Alevilerin çoğunlukla yaşadığı bir mahallenin adının 'Yavuz Sultan Selim' Mahallesi olarak koulduğu bir yurtta, Yine de alınan sonuç düne göre daha ileri bir sonuçtur..
Bu bile bir sevinç kaynağıdır..

Belki! çok az bir farkla ; Hiç bir şey eskisi gibi olmayacağı kesin..!

AKP; % 50.6 Millewtvekili Sayısı; 326
CHP; % 26.7 " " 136
MHP; % 13.5 " " 54
Bağımsızlar; 36 Milletvekili - Önceki: 19 du

EvcioğluHaber-12.06.2011-Pazar

Hiç yorum yok: