15 Ekim 2012

"MENEKŞEDEN ÖNCE" 2012 BELGESEL ÖDÜLLÜ FLİM



   "MENEKŞEDEN ÖNCE" 2012 BELGESEL ÖDÜLLÜ FLİM

HaberEvci- Antalya flim festivalinde en iyi belgesel ödülü alan "Menekşeden önce" belgesel flmi için; Soner Yalçın ve ekip arkadaşlarının Odatv davası kapsamında tutuklanmadan önce başladıkları, fakat tutuklanmalarına rağmen dışarıdaki dostlarının katkılarıyla tamamladıkları "Menekşe'den Önce" belgeseli, Pazartesi akşamı Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde ilk kez gösterildi.
  Yoğun ilgi olan ve birçok kişinin salona giremediği galanın öncesinde konuklara kızılcık şerbeti dağıtıldı. Film başlamadan önce Soner Yalçın'ın gönderdiği mektubu, son duruşmada tahliye edilen Odatv sanığı gazeteci Müyesser Yıldız okudu. Mektupta "Onuruma girdiğim ve onurumla çıkacağım Silivri’den herkese selam. Kör zindanlardan, kitabımla ve bu belgeselimle sizlerleyim. Türkiye’deki iktidarlar, cesur ve bilgili gençleri, aydınları hiç sevmedi, eziyet etti, hapise attı, faili meçhul cinayetlere kurban etti. Yetmedi sonunda Madımak’ta yaktı. Bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz cesarettir. Zihinsel çürümeye izin vermeyeceksiniz" ifadelerine yer verildi.

 Sivas'ta olaylar bitmiyor. Pir Sultan dan bu yana. İşte sizlere birde; SİVAS OLAYLARI 1978

 


Acıyı anlatmak

Madımak'taki yangında iki kardeşi ölen ve kendisi, katliamdan sonra doğan Menekşe'nin, o günleri araştırmaya başlamasının öyküsünü anlatan belgesel, katliamın siyasi bağlamından ziyade, o günün tanıklarını konuşturarak yaşanan acıyı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor
Belgeselde, şimdiye kadar öyküleri çok fazla anlatılmayan, katliamda ölen tanınmış aydınlar değil, şenliklere katılmak üzere oraya gelmiş olan Alevi vatandaşların öyküleri de büyük bir güçle beyaz perdeye yansıyor.
Belgesel, 2 Temmuz 1993 günü yaşanan vahşeti görmek ve tanımak açısından başarılı bir çalışma. "Menekşe'den Önce", belki Sivas Katliamı'nın başka boyutlarını da ele alan belgesel veya kurgusal filmlere kapı açabilir.
Kaynak: Haber.sol.org.tr

-*menekşe'den Önce Sivas Katliamı Belgeseli 2012 

-Can DÜNDAR - Sivas Katliamı Belgeseli

    *Türküler Yanmaz  (Edip Akbayram)

EvcioğluHaber

Hiç yorum yok: